Casale Marittimo

FALUSI FOGADÓ – BED&BREAKFAST SZOBÁK CASALE MARITTIMÓBAN

Casale Marittimo az “igazi” toszkán falu – ezt meggyőződéssel állítom, márpedig láttam már egy-kettőt… Ideális hely azoknak, akik eredetiséget, hamisítatlan toszkán hangulatot, kedves embereket, csodás panorámát, autentikus ízeket keresnek. Ódon falaival, antik utcakövével, virágzó erkélyeivel és romantikus sikátoraival, spirálos kéményeivel és elbűvölő tengeri panorámájával a megálmodott toszkán nyaralás ideális helyszíne. Sok más toszkán faluval szemben az is előnye, hogy – bár már dombvidék – mégis alig 10 perc a tengertől. Kiváló stratégiai kiindulópont a csillagtúrákhoz a nagyobb toszkán városokba. A faluban és a környező dombok között remek éttermek, vendéglők, pizzériák, borászatok… A casalei szálláskínálatomból ezzel a falusi fogadóval áthidalható a tengerparti szállásokra jellemző heti turnus. A tenger közelsége a hosszabb nyaralások helyszínévé teszi a part menti településeket, ezért errefelé a szállások szinte kizárólag heti turnusúak. Ez a kedves, néhány szobás falusi fogadó az átutazó vendégeket is vendégül látja, akár néhány éjszakára is. Klasszikus bed and breakfast ellátást nyújt (szoba reggelivel), a szobaárban tehát már benne van a reggeli is.

Casale Marittimóba Cecinából kell elkanyarodni a dombok, Volterra felé. A tengerparti várostól alig 7 km-re tündököl az első nagyobb dombtetőn. A benzinkút után rögtön jobbra fordulva végig kell menni a domb alatt, amíg egyenesen a falusi fogadó elé érünk. A körforgalom alatt egy nagyobb, ingyenes parkoló található.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

A falusi fogadóban két-, három- és négyágyas szobákat foglalhatnak a vendégek, tehát családoknak is ideális (a 3.- és 4. ágy minden esetben teljes értékű, kiságy rendelhető). Minden szoba fürdőszobás, fűthető, és – ahol erre szükség van – légkondícionált. A fogadó – a fiatal, patinás háziasszonynak köszönhetően – híres szobái tisztaságáról, a vendéglátás udvarias, kedves, közvetlen. Massimo és Paola a legkedveltebb házigazdák a magyar vendégeim körében, mindenki vissza akar térni hozzájuk. Én pedig nyugodtan alszom, ha náluk foglalok…

A locanda egész évben fogad vendégeket, egy rövid szabadságtól eltekintve. Bed & Breakfast ellátást nyújt, így természetesen minden szoba ára tartalmazza a reggelit, két-, három- vagy négy személy részére. A reggeli elsősorban a Toszkánában jellemző mediterrán típusú reggeli: meleg italokkal, házi édes süteményekkel, briósokkal, őstermelői mézzel és lekvárokkal. A háziak azonban – kérésre – szívesen készítenek kontinentális reggelit is vendégeiknek.

ÁRAK

A falusi fogadóban nincs heti turnus, napi foglalású, akár egy éjszaka is foglalható.

A falusi fogadó árait a szezonalitás befolyásolja. A franciaágyas szobák ára 110 – 125, a háromágyas szobáké 120 – 135, a négyágyasoké 130 – 145  Euro/éjszaka között váltakozik. Az árak tartalmazzák a reggelit.

Az árak a farm hivatalos árai Euróban (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák a szoba bérleti díját, rezsiköltségét (gáz, áram, víz), a napi takarítást, az ágyneműhuzatok- és törülközők bérleti díját és a reggelit. A parkolás a fogadó előtti közterületi – ingyenes – parkolóban lehetséges. Az idegenforgalmi adó a faluban 2 Euro/fő/nap.

SZOLGÁLTATÁSOK

A locanda egyben vendéglő is, tehát a helybeni étkezés – ebéd és vacsora – az év minden napján megoldott (elő- és utószezonban egy szünnappal a héten). Menürendszer nem lehetséges, a vendégek a’la carte rendelhetnek az étterem választékából.

Massimo, a házigazda, egyben kiváló borszakértő is. Vinotékájában a vendégek személyesen választhatják ki a borokat vacsorájukhoz, de a szobáikban is elfogyaszthatják, intim keretek között. A választék elsősorban az Etruszk Riviéra borászataiból bőséges, de egész Toszkána legkitűnőbb borai megtalálhatók a polcokon.

A háziak szívesen látják el vendégeiket hasznos tanácsokkal a kirándulások, látnivalók, tengerparti strandok tekintetében. Minden környező faluban ismernek egy jó borászatot, egy finom cukrászdát, vagy éppen egy olívaolaj őstermelőt. Tapasztalatom szerint a vendégeik már az első nap után minden igényükben megbíznak bennük…

GASZTRONÓMIA

A falusi fogadóban a reggeli teljesen informális… nincs büfé, ami az embert keretek közé szorítaná, a házaik egyszerűen bármit elkészítenek, amit a vendégeik igényelnek. Egyszerű, falusi vendéglátók, tehát néhány éve még csak az olaszok briósához voltak szokva. Aztán ahogy megnyitották kapuikat a külföldiek előtt, úgy tanulták meg, hogy minden népnél más a szokás: és igaz ez a reggelire is! Tehát senki se szégyenlősködjön! Nem kötelező az olaszok szokásait követni, mindenki beszélje meg a háziakkal, mit szeretne reggelizni! Ha a kívánság különleges, és hirtelen nem is tudnak vele szolgálni, másnapra biztosan beszerzik. Massimóéknál az igényeknek csak a csillagos ég szab határt…

A fogadó étterme az egész Etruszk Riviérán híres jó konyhájáról. Az étterem és udvari terasza nagyon hangulatos a nyári estéken, és szinte minden nap teltházas. Javaslom tehát az asztalfoglalást, ha biztosan tudjuk, hogy a napi program végén visszatérnénk ide vacsorázni. Elég a reggeli alatt jelezni a háziaknak, hogy foglaljanak le egy asztalt! A választékban a toszkán falusi konyha egyszerű “remekei”: az ún. ‘cucina povera’ fogásai: zuppa toscana (toszkán zöldségleves), pappa al pomodoro (toszkán paradicsomleves), mindkettő egy sűrű, kenyérrel bélelt étel, amely tálaláskor már nem sokban emlékeztet a levesre, annyira nincs leve… de isteni finomak! Kiválóak a ház vadételei (pappardelle al cinghiale – vaddisznóragus szélesmetélt), vaddisznópörkölt (cinghiale in umido) puliszkával (polenta), és a fiorentina, a toszkánok T-bone steakje, csak néhány példát kiemelve…

MIÉRT A FALUSI FOGADÓ?

Casale Marittimo elhelyezkedése ideális a nyaraláshoz. A tenger nagyon közel van, ugyanakkor nem kell lemondani a hangulatos dombvidéki környezetről, hisz a legtöbben ezért jönnek Toszkánába. Egy aprócska faluban kóstolhat bele az ember a leginkább az autentikus atmoszférába, itt pillanthat bele a helyiek életébe, szokásaiba. Ez a “kirakat-mentes”, eredeti módja a nyaralásnak sokakat vonz, főleg Toszkána esetében. Nem véletlenül kínálok többféle szállás kategóriát ebben a lenyűgöző falucskában. Van a kínálatomban itt farm, privát lakások, rezidencia és ez a falusi fogadó is. A hosszú évek alatt szinte mindenki, aki ide foglalt velem szállást, egyben be is állt mögém a “Casale Marittimo Fan Club'”-ba…, hisz képtelenség nem beleszeretni ebbe a helybe!

Az Etruszk Riviérán, a tengerpart közelében nagyon kevés a napi foglalású szállás (azok pedig elég drágák…), a legtöbb helyen – főleg főszezonban – ragaszkodnak a heti turnushoz. Sok magyar vendég azonban szereti a 10 napot, mások pedig repülővel érkeznek, és ezért nem tudnak a szombati-, vagy éppen vasárnapi turnusokhoz alkalmazkodni. A falusi fogadó ebből a szempontból hiánypótló: korrekt áron nyújt igényes szállást akár a pár éjszakára megszállóknak is. Ennek ellenére, egyre több vendégem – főleg a visszajárók – töltenek itt akár teljes heteket is.

Egy aprócska faluban persze sok minden hiányozhat… de sebaj! Cecina, az Etruszk Riviéra egyik legszínesebb, legszórakoztatóbb városa alig 7 km: bevásárlóközpontokkal, belvárosi butikokkal, heti piaccal, tengerparti korzóval, szórakozóhelyekkel. Semmiről sem kell tehát lemondani!

CASALE MARITTIMO – 0 KM (településen belül)

MARINA DI CECINA ÉS MARINA DI BIBBONA (TENGERPART) – 12 KM

CECINA – 7 KM

VOLTERRA – 31 KM

LIVORNO – 46 KM

PIOMBINO (ELBA) – 51 KM

MASSA MARITTIMA – 62 KM

SAN GIMIGNANO – 62 KM

PISA – 62 KM

LUCCA – 83 KM

SIENA – 85 KM

GROSSETO – 104 KM

FIRENZE – 121 KM

PISTOIA – 129 KM

PIENZA – 140 KM

MONTEPULCIANO – 145 KM

CORTONA – 156 KM

AREZZO – 172 KM

TUFAVÁROSOK – 184 KM