Elba

ELBA TOUR – HÉTFŐ / SZOMBAT

Elba…

Számomra a munka édes oldala. Elba… a leghíresebb toszkán sziget. Elba… a Tirrén-tenger gyöngyszeme. Elba… a felhőtlen hajókázás. Porto Azzurro… egy elbűvölő öböl. Marciana Marina… a szigeti strandolás. Portoferraio… Elba fővárosa. Porto Azzurro… az etruszkok vasérce. Marciana Marina… a tonhal halászat hagyománya. Portoferraio… Napóleon öröksége.

PROGRAM, ITINER

Elbára egy kényelmes kirándulóhajóval utazunk, San Vincenzo kikötőjéből. Az áthajózás közben élvezzük a reggeli napsugarak kellemes melegét, és a sötétkék tengervíz látványát, amelyben itt-ott feltűnik egy-egy kisebb, ismeretlen sziget kontúrja is. Közel másfél óra alatt érünk az első szigeti megállónkba, egy mesés kis öbölbe. Porto Azzurro élénk, lüktető színei már messziről vonzzák a tekintetet, a partra lépéskor pedig a mediterrán növényzet illata fogadja az utazókat.

Az első találkozás Elbával Porto Azzurróban felejthetetlen élmény… magával ragadja az embert a különleges atmoszféra. Sokan semmi másra nem vágynak, csak sétálni a színes házfalak közt, leülni egy padra, és élvezni a látványt, vagy ledőlni az öböl finom homokjára és élvezni a forró napsugarakat, a sós tengeri szellőt. Ezért aztán itt is, – mint a tour összes többi állomásán – a program szabadon választott: ez utóbbi édes semmittevés, vagy kutatás – velem – Elba történelmében, hagyományaiban, természeti szépségeiben. Porto Azzurróban pl. a legutóbbiból kínálok programot: egy jó kis trekkinget, kb. 1 km hosszút, – oda-vissza 2 km – a szépséges Carmignani ösvényen, amelyről csodás tengeri panorámák fotózhatók. A kirándulóösvény gyermekekkel is könnyen végigjárható, és mivel Porto Azzurróban másfél órát időzik a hajónk, kényelmesen visszaérünk az indulásáig, akár még egy fagyira is marad idő…

A kirándulóhajóval a sziget déli oldalán hajózunk tovább, egészen Marciana Marina településig, ez a második állomásunk. Az apró halászfalunál ideálisabb hely nincs is egy isteni tonhal elfogyasztására ebédidőben! Két és fél órát töltünk Elba legkisebb településén, így aztán az ebéd mellett jut időnk egy kellemes sétára az antik borgóban, és fürdőzésre is egy romantikus kis öbölben (fürdőcipő javasolt!!). Az autentikus gasztronómiai élmények kedvelőinek szívesen javaslok vendéglőt, a fürdőzni vágyókat elkísérem a rejtett öbölbe, a legaktívabbakkal pedig felfedezzük Marciana Marinát.

15.45-kor újra felszállunk a kirándulóhajóra, és az északi oldalon hajózunk tovább Portoferraióig, Elba fővárosáig. Ez az utolsó állomásunk, itt is másfél órát időzünk. Aki nem fürdőzött még, az csobbanhat egyet gyorsan a város fehér, kavicsos strandján. Portoferraio az ajándék vásárlásra is ideális, tengerparti sétányán számos üzlet árulja portékáit. Velem pedig a történelmi belváros felfedezése vár az érdeklődőkre, elsősorban Napóleon hagyatékát kutatva.

NEVEZETESSÉGEK

PORTO AZZURRO

  • Carmignani panoráma sétány
  • San Giacomo erőd
  • Barbarossa strand

MARCIANA MARINA

  • Medici torony
  • Borgo del Cotone

PORTOFERRAIO

  • Városháza
  • Reverenda Misericordia templom és múzeum
  • Medici Vár
  • Napóleon rezidenciája

ELBA +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított elbai tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességekkel, strandokkal, gasztronómiával. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk!

Az Elba Tour egész napot vesz igénybe, indulás 8.30-kor, érkezés 19.30-kor (San Vincenzo kikötőjébe). Az Elba Tour megszervezése CSAK június vége és szeptember eleje között lehetséges!

Jelentkezés az Elba Tourra: toscanautazas@icloud.com

ELBA INFO

PARKOLÁS:

Az Elba Tour találkozási pontja San Vincenzo kikötőjének fedett parkolója: a Calata Silvio Galoppini utca végén bal kézre. Az autókat itt lehet hagyni egész napra. Fontos a pontos érkezés, a hajó indulása előtt legalább negyed órával (8.15!!!), mert a hajó senkire sem vár! A kirándulóhajó mólójára együtt sétálunk a találkozási pontról. A kirándulóhajón van lehetőség vizet, és élelmiszert vásárolni. A nap nagy részét a tengeren töltjük, így az erre érzékenyek készüljenek megfelelő gyógyszerekkel!

Az Elba Tour egész napos program. Ebédidőben az étkezést szabadprogram keretében lehet megoldani Marciana Marinában, ahol szívesen adok ötleteket vendéglőkre. Aki az időt inkább fürdőzéssel, vagy városnézéssel töltené, annak érdemes hideg élelemmel készülni egész napra!

Az Elba Tourra feltétlenül zárt cipőben érdemes érkezni! A javasolt öltözék: fedett vállak az erős napsütés miatt, a ruházat alatt fürdőruhával, a hátizsákban papuccsal, vagy tengeri cipővel. Mindhárom állomáson lehetőség van egy gyors fürdőzésre, ezért érdemes egy vékony fürdőlepedőt, és napozókrémet is hozni!