Casaglia

DI PAULI KASTÉLY – APARTMANOK CASAGLIÁBAN

Casaglia ma egy aprócska ‘borgo’ a Cecina folyó dombvidékén. Lényegében egy középkori kastély – a livornói Espinassik jogos örököse, a Di Pauli család birtoka – amely az 1800-as években éri el maximális méretét, 2500 hektárt. Gyökerei azonban sokkal régebbre nyúlnak vissza: a középkorban adták-vették a firenzei Ridolfik és a pisai Gherardescák is, a legrégebbi írás pedig egy 1115-ös adásvételi szerződés a toszkán kormányzó és a volterrai püspök között. A régészeti leletek viszont még ősibb: etruszk letelepedésről árulkodnak a tenger közeli dombtetőn. Di Pauli báró és felesége ma is a kastélyt lakják, amely 2010 óta biogazdaság és vendéglátóhely. Az ódon falakat a modern turisztika elvárásainak megfelelően restaurálták, de épp csak ott, ahol ez elengedhetetlen, ahol az eredeti hangulat, atmoszféra nem csorbult. A televízió-mentes, igazi elvonulós, madárcsicsergős pihenés helyszíne ez, amelybe leginkább a nagyvárosból “menekülők” vágynak. Minden más pedig karnyújtásnyira: Volterra pl. alig 28 km, a tenger még kevesebb. Az egykori gazdasági épületekből komfortos, de szigorúan eredeti, rusztikus hangulatú apartmanok születtek, a 2-4-6 személyes családok kényelmére. Hűsítő medence, kellemes sétaösvények és csodálatos, dombvidéki panoráma várja a vendégeket a Di Pauli kastélyban.

Az A12-es autópálya végétől az SS1 gyorsforgalmi autóúton Róma az irány. A kijárat Cecina, ahol Volterrát kell követni, majd egy körforgalomból már Casagliát. A kapunál csengetni!!

SZÁLLÁSTÍPUSOK

A Di Pauli család kastélyában 14 komfortos apartman bérelhető. A restaurálás nagyon alaposan, az apró részletekig tiszteletben tartotta a középkori épületek jellemzőit, benne pedig az egyszerű, de igényes, falusi laktér karakterét. A fagerendás mennyezetek, a pingált falak, a cotto padlózat, a belső lépcsőfokok a szintkülönbségek áthidalására, a kandallók és a fatüzelésű kályhák, mind az eredeti életmódot idézik. A felújítások során szigorú műemlékvédelmi szabályokat is be kellett tartani, ezért aztán nem kell “megsértődni” azon, ha pl. a  komfortot biztosító vezetékek itt-ott a külső falfelszínen “bántják a szemeket”. Az egyes lakások 2, 3, 4, 6 és 7 személy fogadására alkalmasak, és egyszerűen számokkal lettek elnevezve.

2-3 SZEMÉLYES LAKÁSOK

N15 APARTMAN – Nem elírás… 15-ös a száma, mert a 13-as számot – babonából – nem osztották ki a házigazdák… így a 14. apartman már a 15-ös számot kapta! Kétszemélyes, pároknak ideális, és romantikus apartman egy franciaágyas hálószobával, konyha/étkezővel és zuhanyzós fürdőszobával. A hálószobában ventillátor, a fürdőszobában hajszárító, a konyhában elektoromos sütő. Az apartman ugyan emeleti, de a földszinti udvaron kerti asztal, székekkel és napernyővel, valamint csodálatos panorámával. A téli hónapokban nem bérelhető!

N2 APARTMAN – A félemeleti apartman ugyan kétszemélyes, de a nappaliban található kanapén akár egy harmadik személy is elhelyezkedhet, vagy kiságy is bérelhető apró gyermeknek. Főzőfülkéjében elektromos sütő, a fürdőszoba zuhanyzós. Az apartman a téli hónapokban is bérelhető, hisz fűthető, és a kandalló is beüzemelhető, akár hűvösebb tavaszi- és őszi estéken is. Nyáron pedig a két ventillátor segít a légterek hűtésében. Az udvaron ehhez az apartmanhoz is tartozik asztal, székek és napernyő, ahol az étkezéseket mesés panoráma színesíti.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

2-4 SZEMÉLYES APARTMANOK

N5 ÉS N8 APARTMAN – Bár mindkettő emeleti, panorámás apartman, az a pár lépcsőfok mégsem akadály a reggelik eltöltésére a szabad levegőn, az udvari bútorokon. Az egy-egy fürdőszoba zuhanyzós, a nappalikban a kandallók melegen pattogó tüzénél fogyaszthatók a hűvösebb őszi estéken a vacsorák. Az apartmanok fűthetők, télen is várják a max. 4 fős családokat, nyáron ventillátorok hűtik a légtereket . Az 5-ös apartmannak egy franciaágyas- és egy kétágyas hálószobája van. A 8-as apartman kétszintes, a franciaágyas hálószoba és a kétágyas, nyitott galéria a felső szinten található.

4 SZEMÉLYES APARTMANOK

N1, N9, N12 ÉS N14 APARTMAN – Az 1-es és 9-es apartmanok közti egyetlen különbség, hogy utóbbi kétszintes. Amúgy mindkettő emeleti, két hálószobás – egy francia- és egy kétágyas – és egy zuhanyzós fürdőszobás apartman, akár baráti pároknak, vagy gyermekes családoknak is megfelel. Télen is bérelhetők, mert a fűtés megoldott, nyáron pedig a kellemes kerti bútorokon fogyaszthatók el reggelik és vacsorák.

A 12-es és 14-es – emeleti – apartmanok gyakorlatilag “egyformák”, legalábbis a komfortban, mert mindegyiknek saját karaktere van. Tágas konyha, nappali/étkező. A fürdőszoba zuhanyzós. A két hálószobából az egyik franciaágyas, a másik kétágyas. A téli hónapokban egyik sem bérelhető, míg nyáron kellemes, panorámás kerti asztal és székek biztosítják a külső étkezésekhez a helyszínt.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

4-5-6-7 SZEMÉLYES APARTMANOK

N6 APARTMAN – A 6-os számú, emeleti apartmanban a 3 gyermekes családok is kényelmesen elférnek, hisz az egyik hálószobája háromágyas. Ezen kívül egy franciaágyas hálószobája, és egy zuhanyzós fürdőszobája van. A nappali kandallója begyújtható, és a fűtés is megoldott, tehát télen is bérelhető. Az udvaron kerti bútorok állnak rendelkezésre.

N11 APARTMAN – A nagyobb családoknak, de akár baráti családoknak is kényelmet nyújtó, emeleti apartman kétszintes, és kimondottan tágas. Az alsó szint hangulatos nappalijában méretes kandalló, mosogatógéppel is felszerelt konyha, étkező és egy zuhanyzós fürdőszoba. Az emeleten egy franciaágyas- és egy kétágyas hálószoba, egy fürdőszoba (fürdőkáddal), és plusz két ágy a nyitott galérián. A légtereket ventillátorok hűtik, télen pedig fűthető, így a hideg hónapokban is bérelhető. Az udvaron kerti bútorok.

N4 ÉS N10 APARTMAN – Két lenyűgöző, tágas apartman, akár 7 személy kényelmes elhelyezésére. A 4-es apartman földszinti, kerti bútorai szomszédságában a birtok természetes forrásvize tör a felszínre. Három szobájából kettő franciaágyas (az egyikben egy harmadik pótággyal), egy pedig kétágyas. Mindkét fürdőszoba zuhanyzós, a konyhában mosogatógép is található. A tágas nappali kandallója begyújtható hűvösebb estéken, fűtés azonban nincs a téli hónapokra. A 10-es apartman – nem titkolom… – a kedvencem. Megdöbbentően tágas és fényes, boltíves, pingált oszlopokkal tagolt nappalijában hangulatos kandalló. Emeleti bejáratú, és kétszintes, de az udvaron kerti bútorok is tartoznak hozzá. A két szintből a felsőn kapott helyet egy fürdőkádas fürdőszoba, és a hálószobák: egy franciaágyas és egy háromágyas, valamint egy nyitott galéria, plusz két ággyal. A földszinten az említett nappali, étkező, és a sütővel és mosogatógéppel is felszerelt konyha. Az apartman fűthető, a téli hónapokban is bérelhető.

SZÁLLÁSTÍPUSOK

6-7 SZEMÉLYES APARTMANOK

N7 APARTMAN – Az emeleti apartman csodálatos panorámájának köszönhetően a kastély vendégeinek a kedvence. A teraszon eltöltött hangulatos reggelik és vacsorák emléke örökre bevésődik az ember emlékezetébe. Három hálószobájából egy franciaágyas, kettő pedig kétágyas. A két fürdőszoba egyike zuhanyzós, a másik fürdőkádas. A konyha komfortját sütő és mosogatógép is növeli, az étkezőben begyújtható kandalló. A légtereket ventillátorok hűtik, télen viszont fűthető az apartman, így aztán egész évben bérelhető.

N3 APARTMAN – A legnépszerűbb a baráti családok körében, akik együtt kívánják a nyaralást eltölteni. Tágas, kétszintes apartman, amelynek a földszinti bejárata előtt kerti bútorok is helyet kaptak a külső étkezésekhez. A földszinten mosogatógépes konyha, az étkező hangulatáról a kandalló gondoskodik. A nappaliban pótágyként is funkcionálhat a kényelmes dívány. Az emeleten 3 hálószoba, ezekből egy franciaágyas, kettő kétágyas. Itt kapott helyet a két fürdőszoba is, egy zuhanyzós, egy pedig fürdőkádas. A nappaliban ventillátorok frissítik a levegőt, a téli hónapokra pedig a fűtés is megoldott.

ÁRAK

A Di Pauli kastély apartmanjai – amelyekben van fűtés – egész évben foglalhatók, főszezonban (június-augusztus) heti (szombati) turnusban. Ettől az év maradék részén el lehet térni, ilyenkor a minimális foglalás 3 éjszaka.

 04.29. – 05.27.

09.09. – 09.30.

05.27. – 06.24.

06.24. – 09.09.

09.30. – 04.29.

N15

 510 550 620 X

N2

580 630 710 550

N5 / N8

740 770 880 690

N1 / N6 / N9 / N12 / N14

 770 800 920 710

N4

 810 900 1050 X

N7

 890 950 1080 810

N11

910 960 1120 850

N10

 910 980 1140 850

N3

950 1020 1180 850

Az árak a kastély hivatalos heti árai Euróban (közvetítői díjat nem kell fizetni!). Tartalmazzák a bérleti díjat, a rezsiköltséget (áram, víz), a fűtést (ahol ez megoldott), az egyszeri takarítási díjat, az ágyneműhuzatok- és törülközők bérleti díját és a medencehasználatot (szezonban). A lakások önellátásra (főzésre és étkezésre) felszereltek, minimális konyhai textília a bérleti díjban. Kisméretű háziállatok hozhatók, ezt előre kérik jelezni.

SZOLGÁLTATÁSOK

A kastély kellemesen hűsítő medencéje nem túl nagy méretű, inkább hűsölésre, mint komoly úszásra alkalmas. Nyugágyakkal felszerelt, panorámás környezetben, május és október hónapok között üzemel, időjárástól függően. A kastélytól néhány perces séta távolságra egy szintetikus teniszpálya nyújt sportolási lehetőséget, ahová igény esetén – felnőtteknek és gyermekeknek – teniszoktató is igényelhető. A birtok kisméretű focipályája – röplabdapályának is használható – kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvelt kikapcsolódási helye.

A kastélyból kellemes séták, gyalogos- és kerékpártúrák tehetők a környező vidéken, a kijelölt ösvényeket a háziak ismertetik meg a vendégekkel. Igény esetén montain bike kerékpárokat is lehet a vendéglátóktól bérelni. A Di Pauli család szenvedélyes zenerajongó, nyaranta többször is szerveznek – vendégeik nagy megelégedésére – komoly- és könnyűzenei koncerteket a kastély zenetermében.

A modernizálás alapelve volt a kastélyban az esszenciális igények kielégítése, se több, se kevesebb… így a mai világban nélkülözhetetlen pl. a hűtőszekrény, vagy a mosogatógép, de nem így a televízió (amely kimaradt a berendezésből)… és a Wi-fi is csak behatárolt területen élvezhető, hogy gyorsan megunják a gyerekek! Ehelyett van számukra ping-pong asztal, biliárd, asztali foci, és a birtok háziállatai.

MIÉRT A DI PAULI KASTÉLY?

Casaglia mesébe illő hely. Látványa a dombtetőn nemcsak az első alkalommal nyűgözi le az érkezőt… az érzés ismétlődik minden kirándulós nap végén, amikor egy kényelmes “otthonra” vágyik az ember. Ez az a hely, ahová minden este örömmel tér vissza a vándor. Komfortos apartmanjai, békés atmoszférája, hűsítő medencéje és panorámás kertje gondoskodnak a feltöltő pihenésről.

Egy kastély nem feltétlenül a merev elegancia helyszíne. Casaglia senkit sem feszélyez, senkitől sem várja el az úri protokollt! A környezet természetesen sugallja a békés együttélés, a hétköznapi udvariasság, kedvesség harmóniáját. A házigazdák megnyitották otthonukat az idegenek előtt, mert szeretnek emberek közt lenni, szeretik a békés nyüzsgést, a jó beszélgetéseket, a közös zenehallgatást, a kellemes eszmecserét. De csak akkor, ha ezt a vendég is igényli. Ellenkező esetben mindenki tiszteletben tartja az intimitásra, elvonulásra való igényt.

Casaglia kastélya egy kicsit “életforma”, “ideológia” is. A televízió és a Wi-fi hiánya (mindkettő csak egy kijelölt területen, a minimális szükségletekre szorítva az igényt) a klasszikus szórakozási formák felé tereli a vendégeket: mint a beszélgetés, az ismerkedés, a zenehallgatás, egy jó könyv lapozgatása a felnőttek esetén, a gyermekeknek pedig a mozgás, a természettel való ismerkedés, a barátkozás, a szabad levegőn eltöltött idő. Értékelni, újra felfedezni az apró örömöket… ennél többet nem tud, és nem is akar nyújtani a Di Pauli kastély.

Ha pedig kósza pillanatokban mégiscsak hiányzik a civilizáció: Cecina, az Etruszk Riviéra egyik legszínesebb, legszórakoztatóbb városa bő negyedóra: bevásárlóközpontokkal, belvárosi butikokkal, heti piaccal, tengerparti korzóval, szórakozóhelyekkel. A visszavonuló pihenést tehát egyszer-kétszer meg lehet szakítani mozgalmasabb pillanatokkal.

GUARDISTALLO – 10 KM (legközelebbi lakott település!)

CECINA (TENGERPART) – 19 KM

VOLTERRA – 28 KM

LIVORNO – 51 KM

SAN GIMIGNANO – 60 KM

PIOMBINO (ELBA) – 66 KM

PISA – 67 KM

MASSA MARITTIMA – 68 KM

SIENA – 83 KM

LUCCA – 85 KM

GROSSETO – 99 KM

FIRENZE – 104 KM

PISTOIA – 112 KM

PIENZA – 134 KM

MONTEPULCIANO – 143 KM

CORTONA – 154 KM

AREZZO – 168 KM

TUFAVÁROSOK- 186 KM