Ebben a fejezetben a klasszikus értelemben vett kirándulási ötletekkel kívánok szolgálni, jó kis természetjáró – és egyben kulturális – túrákat ajánlva. Előrebocsátom: részletekbe csak olyan mélységekig mehetek, amíg biztos vagyok benne, hogy nagy szakmai hibákat nem ejtek a fordításban. Ugyanezen okból nem kívánok fontossági sorrendet sem állítani: elsőként az Etruszk Riviéra védett parkjait mutatom be, a távolabbiakat pedig a védelmi szintjük szerint veszem sorba (2 nemzeti, 3 regionális, 9 lokális védettségű). Természetesen ez a lista sem lehet teljes, idővel az oldalt majd bővítem, néhány (számomra) kimondottam érdekes helyszínt pedig majd a kedvencek között is kivesézgetek.

Parchi della Val di Cornia: A Val di Cornia parkjai több ezer éves történetről mesélnek. Egyesek az évszázadokon át fejlődő – és a vidéken elsődleges jelentőségű – fémbányászatot és feldolgozást mutatják be, míg mások különleges természeti oázisokat védenek úgy a dombok között, mint a part mentén, vagy a tengeren. 5 tulajdonos települést érint az Etruszk Riviérán a 2 régészeti- és 4 természeti park, a 2 múzeum és egy dokumentációs központ kezelése, melyet egy egységes szervezetre bíztak, ennek a neve a Parchi della Val di Cornia. A közösen végzett turisztikai promóciótól természetesen vidékük – a riviéra kevésbé ismert déli része – népszerűsödését remélik.

A CORNIA-VÖLGY PARKJAI – FORRÁS: WWW.PARCHIVALDICORNIA.IT

A CORNIA-VÖLGY PARKJAI – FORRÁS: WWW.PARCHIVALDICORNIA.IT

↑ Vissza

Parco Costiero di Rimigliano: 650 hektár San Vincenzo legdélebbi részén, határos Piombinóval és Campiglia Marittimával. A tenger és a Genova-Roma vasútvonal határolja területét, melyet teljes hosszában átszel a 23-as út, a „Hercegnő útja” (Strada della Principessa) – Napóleon testvére után. Egyik oldalon a romantikus, homokdűnés partok, míg a másikon a szántóföldek, erdők és a kiszáradt Rimigliano tó vidéke. A parti szakasz teljes, 6 km-es hosszán szabad a strand, az országút mentén több helyen lehet parkolni, és kizárólag gyalogosan megközelíteni a partot, mely a legszükségesebb higiéniás igényekre felszerelt. Az erdőt a part irányában átszelő ösvények meg vannak számozva, a 8 és 10-es számúak mozgássérültek számára is átjárhatók. A 4-es számúnál egy fitness túra is indul, melynek 18 állomása mindegyikén táblák magyarázzák az elvégzendő tornagyakorlatot, az egész kb. 1-1,5 órát vesz igénybe.

AKI A TERMÉSZETES PARTOKAT SZERETI 1 – RIMIGLIANO

AKI A TERMÉSZETES PARTOKAT SZERETI 1 – RIMIGLIANO

↑ Vissza

CSAK TERMÉSZETESEN 2 – STERPAIA

CSAK TERMÉSZETESEN 2 – STERPAIA

Parco Costiero della Sterpaia: Piombino városa a 70-es években mentette meg a törvénytelen kiparcellázástól e csodálatos erdővidéket, mely százados maremmai tölgyek otthona és gazdag állatvilág vizes élőhelye. A védett terület itt is a tengerpart felé nyúlik el, ahol aranyló homokdűnék varázsolják vadregényessé a tájat. A közel 300 hektár parti szakasza a Piombino és Follonica közti méretes öbölben majd 10 km hosszú, melyen évszázados tornyok őrködnek. A Piombinóból Riotorto felé vezető úton találjuk a parkolóhelyeket, innen már könnyed sétával érhetők el a kijelölt utakon a strandok (fizetős és szabad). A Sterpaia park erdei része csak vezetővel és előjegyzésre látogatható.

↑ Vissza

Parco Naturale di Montioni: 700 hektár a Cornia és a Pecora völgyei között, a Massa Marittimát és Suveretót átölelő dombvidéken. A természet lépten-nyomon kultúráról, hagyományokról mesél, melyek elsősorban a szénbányászathoz és az erdőgazdálkodáshoz köthetők. Az ősi timsóbányák a bőrcserzésben voltak használatosak, a bányászfalu a Piombinóban kormányzó Elisa – Napóleon testvére – kívánságára épült. Innen indul a parkvezetés által javasolt túraútvonal – a Poggio Saracino – melyen jól láthatók a korabeli épületek maradványai, a felszíni bányák és a föld alatti kemencék. Gazdag a vidék állatvilága is, számos nagyvad bújik meg az örökzöld erdőben: szarvas, őz, vaddisznó. A park látogatása ingyenes, a számos trekking-, mountain bike- és lovastúra térképei letölthetők a www.parcomontioni.it oldalon.

↑ Vissza

Parco Forestale di Poggio Neri: Szelídgesztenyefák és örökzöld tölgyfák uralják elsősorban a 700 hektár erdőséget, melyben jól kitáblázott gyalogos-, lovas- és mountain bike ösvények mentén élvezhetjük a természet örömeit (mozgássérültek által is bejárható ösvény is van). A park mentén kijelölt parkolóhelyek, a parkban pedig pik-nik pihenőhelyek teszik igazán jól szervezetté a kirándulást. Az erdőben számos iható forrásvizet találunk, akár az „Erdő Múzeumában” is (Museo del Bosco), amely nem más, mint egy tematikus erdei túra, melynek mentén a szénégetők és gesztenyegyűjtők egykori mindennapi életével ismerkedhetünk. A parkhoz Castagneto Carducciból Sassetta irányába hajtsunk tovább, az erdei út mentén már megtaláljuk a kitáblázott túraösvényeket.

MUSEO DEL BOSCO – POGGIO NERI

MUSEO DEL BOSCO – POGGIO NERI

↑ Vissza

KISVONAT A VISSZAÚTON

KISVONAT A VISSZAÚTON

Parco Archeominerario di San Silvestro: Campiglia Marittima település mellett található ez az összetett szerkezetű védett park. Fedett és szabadtéri múzeumok, bányagalériák, és túraösvények együtt akár egész napos programot nyújtanak. Közvetlenül a jegypénztár mellett találjuk a Régészeti és Ásványmúzeumot (kb. 20 perc). Innen jól érthetően kitáblázott túraösvények indulnak a különböző állomásokhoz, aki akarja, és bírja, akár az egész parkot gyalogosan is bejárhatja. A Temperino Bánya (Miniera del Temperino) meglátogatását min. iskoláskorú gyerekekkel ajánlom: vezetővel, gyalogosan – bányászsisakban – egy varázslatos földalatti világ felfedezése (kb. 40 perc). A bányavonat a 900 m hosszú Lanzi-Temperino Galériát járja be, amely kisebb gyerekeknek is nagyon élvezetes program (oda-vissza kb. 50 perc), fontos, hogy nyáron vigyünk magunkkal pulóvert, mert a bányákban állandóan 14 fok van. A kisvonat az Earle aknánál (Pozzo Earle) indul, ahol egy bányagépészeti gyűjteményt is megnézhetünk (15 perc); és a Lanzi-völgybe (Valle Lanzi) érkezik, ahová a feldolgozás végett szállították a bányászott ásványokat.

Ez a legközelebbi pont az elhagyatott bányászfalu, a csodálatos XIII. századi San Silvestro meglátogatásához (Rocca di San Silvestro), mely azonban csak tavasztól őszig lehetséges (kb. 40 perc túra és 40 perc „régészkedés”). A park természetesen részleteiben is látogatható, érdemes előre átgondolni – akár a helyszínen a térképek alapján -, csak arra érdemes megvenni a jegyet, amit valóban meg is tudunk nézni. Ha nem kívánunk a park éttermében ebédelni, az egész napos programra feltétlenül készüljünk étellel és itallal. A bányák látogatásának – gyalogosan és vonattal – előre rögzített menetrendje van, ezt is tervezzük be előre, hogy odaérjünk az induláshoz. Az egész park jegyára 15 Euro főszezonban, gyerekeknek 6 éves korig ingyenes, 14 évig és 65 felett 11 Euro (télen olcsóbb), ill. részleteiben is arányosan olcsóbb. A parkolás ingyenes, a parkolót a San Vincenzóból Campiglia Marittima felé vezető útról balra letérve találjuk, barna színű turisztikai táblák már jó időben jelzik. A nyári hónapokban hétfő kivételével minden nap látogatható a park 10 és 19 óra között, tavasszal és ősszel a hétköznapok iskolás csoportoknak vannak fenntartva, ezért csak hétvégén és ünnepnap nyit ki a nagyközönségnek. Télen érdemes előre érdeklődni – 0565226445 – hogy kinyit-e adott hétvégére (vagy a neten: www.parchivaldicornia.it).

ROCCA SAN SILVESTRO A LANZI VÖLGYBŐL

ROCCA SAN SILVESTRO A LANZI VÖLGYBŐL

↑ Vissza

Parco Archeologico di Baratti e Populonia: Egyszer volt, hol nem volt… Piombino és a Baratti-öböl között egy Populonia nevű etruszk város (i.e.IX.sz.), mely hosszú évszázadokon keresztül – később a rómaiak korában – ércbányászatával vívott ki magának ismertséget távoli vidékeken is.
Populonia eredetileg két részre oszlott: az alsó város – az első városfalakon kívül – a kikötő közelségében, az egykori – mondhatnánk – ipari övezet; és a bekerített fellegvár a tengerbe nyúló hegyfok tetején a lakóépületekkel, kegyhelyekkel.
A vidéken több helyen nekropoliszok kerültek feltárásra, melyek a különböző korok eltérő temetkezési szokásairól mesélnek. Pontos adat nincsen, de az bizonyos, hogy a II. században már római fennhatóság alatt volt a város, mely igencsak megváltoztatta arculatát.
A régészeti park különböző pontjai – vezetővel, vagy anélkül – ált. 0,5-1 órás programok. A több pontot is érintő gyalogos túrák 1,30-2,30 órát vesznek igénybe, a bejáratoknál a térképeken pontos képet kapunk róluk. A park egyes részei csak vezetővel tekinthetők meg közelebbről, ezeknek a látogatásoknak pontos menetrendjét is a bejáratnál ellenőrizhetjük. Télen csak hétvégén és ünnepnapokon, míg az év nagyobb részében hétfő kivételével minden nap nyitva tart. A jegyárak főszezonban 15 és 11 Euro, ha részleteiben kívánjuk meglátogatni a parkot, akkor arányosan olcsóbb. Az Auréliával párhuzamos autóútról San Vincenzo nord-nál érdemes lehajtani, innen már csak a barna színű turisztikai táblákat kell követni.

NEKROPOLISZ POPULONIA-BAN

NEKROPOLISZ POPULONIA-BAN

↑ Vissza

Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano: Lásd: Elba, … és a többiek c. oldalakat!

↑ Vissza

FORESTE CASENTINESI

FORESTE CASENTINESI

Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi: Európa egyik legértékesebb erdőségét védi a 36 ezer hektáros nemzeti park az Appenninek hegylánca mentén (Toscana és Emilia Romagna területén). Az erdő nemcsak gazdag állatvilágot – vaddisznó, őz, szarvas, muflon és farkas – rejt, de történelmi-, építészeti- és kulturális értékekben gazdag településeket is. Az ember mindig is jelen volt e zord hegyvidéken, az állandó lakosság száma azonban mára kb. 1500 főre csökkent a nemzeti park területén. Európa egyik legősibb erdősége a történelem folyamán olyan monumentális értékekhez adta a faanyagot, mint pl. a Firenzei Dóm, vagy a korában híres-hírhedt pisai flotta.

FORESTE CASENTINESI

FORESTE CASENTINESI

A vidék gyalogtúrák, lovas- és kerékpáros kirándulások során, és télen a 600 km kijelölt sífutópályán fedezhető fel. Az erdőség legkedveltebb kirándulóhelyei – családok számára alkalmas túraösvényekkel – igen jól felszereltek pik-nik asztalokkal, ivóvízkutakkal, információs pontokkal és helyenként barbecue-val. Az információs irodákban beszerezhetünk térképeket, érdeklődhetünk szervezett gyalogos- és mountain bike túrákról, szállás- és étkezési lehetőségekről, szervezett programokról, kerékpárbérlésről és idegenvezető kíséretről. Húsvét és július vége között hajótúrák is indulnak a Ridracoli tavon szombat délutánonként, vasár- és ünnepnapokon (3 Euro).

A nemzeti parkot Arezzo városával vonat is összeköti. Az egész évben nyitvatartó irodák a Bagno di Romagna-i és a Badia Prataglia-i, számos kisebb iroda szezonális (tavasz-nyár). Nagyon kellemes program lehet a Valbonella Botanikus Kert (Giardino Botanico di Valbonella) Corniolóban, mely áprilistól szeptemberig látogatható ingyenesen. Badia Pratagliában egy arborétum is várja az érdeklődőket (Arboreto „Siemoni”), míg Campignában egy erdei múzeum látogatható (Museo Forestale „G.Campadelli”). A park megközelítése autópályáról a Barberino del Mugello, Firenze és Arezzo kijáratoktól is kényelmes, ahonnan érdemes valamelyik belső település tábláját követni. Az érdeklődőknek ajánlom figyelmébe a park honlapját: www.parcoforestecasentinesi.it (angolul is), aki pedig csak túraösvények térképeit szeretné letölteni: www.sentierinatura-forestecasentinesi.it/percorsi (angolul is).

PARCO NAZIONALE FORESTE CASENTINESI

PARCO NAZIONALE FORESTE CASENTINESI

↑ Vissza

Parco Naturale Regionale della Maremma: A Grosseto városától délre fekvő ún. Bassa Maremma vidéke esik regionális védelem alá, mely 3 települést foglal magába: Grosseto, Orbetello és Magliano in Toscana. A 25 km hosszan elnyúló csodálatos dombok láncolata finoman ereszkedik le a tenger felé, ahol homokos, és helyenként magas sziklás partokban végződik. Mocsarak, fenyőerdők, legelők és termőföldek uralják területét, gazdag növény- és állatvilágnak is otthont adva. E lenyűgöző – helyenként vad – vidéken a programok lehetősége nem szűkül egyszerűen a gyalogos túrákra, bár a választási lehetőségeket a szezonalitás beszűkítheti.

MAREMMA PARTI VADVIDÉKE

MAREMMA PARTI VADVIDÉKE

A MAREMMA TORNYAI

A MAREMMA TORNYAI

Nyáron (jún. 15 – szept. 15) a fokozott tűzveszély miatt , néhány program nem élvezhető (pl. birdwatching, barlangtúrák), míg mások csak előzetes jelentkezésre és vezetővel. Ebben az időszakban mindenképp érdemes előre megérdeklődni, hogy a kiválasztott programra van-e lehetőség.
Ősztől tavaszig 9 óra és naplemente között minden program szabadon élvezhető, minden túraösvény bejárható. A mountain bike ösvény Albereséből indul, 8,5 km hosszú. Fontos tudni, hogy kutyát a park területére vinni tilos. Információs irodák Alberesében és Talamonében vannak, itt kell a park területére szóló belépőt is megfizetni, ill. érdeklődni lehet az egyes tematikus túralehetőségekről: pl. a vidék ősi tornyai, vagy benedekrendi kolostora felkeresése, barlangászás, rejtett tengeri öblök, vagy folyótorkolat felkutatása, ismerkedés az állat- és növényvilággal. A parkban lehetőség van lovas-, lovaskocsis- és kenus kirándulásra is, ezekre akár előre is érdemes jelentkezni (info: info@parco-maremma.it).

↑ Vissza

Parco Naturale Regionale di Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli: Szerk. Alatt

↑ Vissza

Parco Naturale Regionale delle Alpi Apuane: A regionális szintű védelem Massa-Carrara és Lucca körzeteinek egész ÉNY/DK irányban elhúzódó hegyláncát érinti (www.parcapuane.it/turismo). A morfológiai okokból Alpoknak nevezett Ápuai-hegység Toscana ÉNY-i részén, 400 négyzetkilóméter területen fekszik a tirrén-ligúr partok mentén, és legmagasabb pontjával – Monte Pisanino – eléri az 1947 m magasságot. Felesleges mondani, hogy csodálatos hátteret biztosít a nem kevésbé varázslatos viareggiói strandoknak.

MONTE PISANINO – LE APUANE

MONTE PISANINO – LE APUANE

ÁPUAI MÁRVÁNYBÁNYÁK

ÁPUAI MÁRVÁNYBÁNYÁK

E csodálatos hegylánc manapság a turisztikában biztosít lakóinak biztos megélhetést, de hírnevet és kiemelkedő jólétet már a múltban is garantált elsősorban márványbányáival. A hegyek között megbúvó – sokszor rideg, de mégis lenyűgöző – bányászfalvak nagyon tanulságos (autós) kirándulás lehetőségét adják a téma iránt érdeklődőknek. A valaha igen kemény és veszélyes mesterség közelebbi megismerséhez ajánlott a Bora Larga aktív bánya (Cave di Bora Larga) felkeresése a Corchia hegyen (Monte Corchia) – előzetes jelzésre: 0584778405 –, és a Fantiscritti Bányamúzeum meglátogatása Carrarában. Leviglianiban a Mercurio Nativo bánya szintén látogatható, ez ügyben a Corchia barlangnál kell érdeklődni.

ANTRO DEL CORCHIA – CORCHIA BARLANG

ANTRO DEL CORCHIA – CORCHIA BARLANG

A hegység híresen gazdag barlangokban, ezek nagy része azonban csak profi barlangászok öröme lehet; a kíváncsi túristaszemek előtt 3 barlangkomplexumot nyitottak meg, ezek a Grotta del Vento, Antro del Corchia, Grotta di Equi. A vidéket csodálatosan színes flóra gazdagítja, melyben természetesen a nyári évszakokban gyönyörködhetünk leginkább a számtalan túraösvényen kirándulgatva. A virágok szerelmeseinek külön élmény lehet a botanikus kert (Giardino Botanico Pietro Pellegrini) Pian della Fiobán, melyhez Massából indulva találunk turisztikai jelzéseket.

HÓ ÉS/VAGY MÁRVÁNY

HÓ ÉS/VAGY MÁRVÁNY

Számos tematikus ösvényt és megfigyelőpontokat találnak az Ápuai hegyekben a birdwatching hódolói is, de egy „átlagos” természeti túra alkalmával is bőven kaphatunk ízelítőt a vidék gazdag faunájából. A park honlapján letölthetők gyalogos-, kerékpáros-, lovas- és barlangász túrák térképei és leírásai, valamint az idegen nyelveken is beszélő vezetők listája, akik konkrét időpontokra ingyenesen is szerveznek felfedező túrákat. Érdemes főleg a nagyobb felkészültséget igénylő – pl. barlangász – túrákhoz igénybe venni e profi vezetők segítségét, ráadásul információkban is gazdagodhatunk segítségükkel. Télen a magas, hófedte hegycsúcsok szintén nagy élményt nyújtanak a kirándulóknak, de ezek a túrák is mindig jó kondíciót és komolyabb felkészülést és óvatosságot igényelnek.

↑ Vissza

Stagni di Focognano: Csak néhány km Firenze városától – 30-as ATAF autóbusszal is megközelíthető – ez a lokális védettségű mocsárvidék, amely a ma már oly ritka vizes élőhelyek egyike. A védelemben – és a turisztikai promócióban – a WWF is részt vesz, professzionális vezetőik szept. 1 és április 30 között kísérik a látogatókat minden csütörtökön, szombat és vasárnap 10-12, valamint 15-17,30 között félóránként. A madármegfigyelő pontokon szürkegém, szárcsa, vöcsök, különleges gólyatöcs (a park szimbóluma) kolóniákban gyönyörködhetünk.

FOCOGNANO MOCSÁRVIDÉK – FOTO: WWW.TOSCANATURA.IT

FOCOGNANO MOCSÁRVIDÉK – FOTO: WWW.TOSCANATURA.IT

↑ Vissza

Monteferrato: Elsősorban firenzeiek – és közeli nagyvárosiak – kedvelt kirándulóhelye ez a hegyvidéki környezet télen és nyáron egyaránt. Szépidőben hétvégenként megtelnek a pik-nik asztalok, pihenőhelyek; családok és baráti társaságok mind szívesen választják egy kis természeti kiruccanásra ezt a szép helyet. Pratótól néhány km északra, könnyen elérhető autóval – parkolóhelyek bőven vannak – és tömegközlekedési eszközökkel úgy Pratóból, mint Firenzéből. A védett terület gyalogosan látogatható a piros-fehér túraösvényen.

↑ Vissza

Bosco di Tanali: A védett erdőség bejárata Caccialupi településen található, mely az A11-es autópályáról Capannori kijárattól Pontedera irányában közelíthető meg a legegyszerűbben. A lápos területen – mely egész évben látogatható – helyenként madármegfigyelő pontokat is találunk. Növény- és állatvilága igen gazdag ritka fajokban is, pl. fülemüle, cinege, szarka, fülesbagoly, szürke gém, piros kócsag, vörhenyes réti héja, vakvarjú, feketerigó, ökörszem…

BOSCO DI TANALI – FOTO: WWW.TOSCANATURA.IT

BOSCO DI TANALI – FOTO: WWW.TOSCANATURA.IT

↑ Vissza

Lago di Porta: Az Auréliáról Pietrasantánál kell letérnünk Montignoso, majd Cinquale felé. Az értékes vizes élőhely – tó és nádas – védelmében részt vesz a WWF és a Legambiente (olasz zöld szervezet) is. A 150 hektár mocsárvidék – mely szabadon látogatható – számos ritka – elsősorban vizi – madárfaj természetes elő- és fészkelőhelye.

↑ Vissza

MONTECECERI – FOTO: WWW.TOSCANATURA.IT

MONTECECERI – FOTO: WWW.TOSCANATURA.IT

Montececeri: A Firenzétől északra fekvő 44 hektáros dombvidéket elsősorban telepített erdőség fedi. Legmagasabb pontja e dombságnak a Ceceri csúcs (414 m), mely a 7-es számú túraösvényen közelíthető meg, ahol emlékhelyet állítottak Leonardo da Vincinek, aki repülési kísérleteit végezte itt. Az úton több helyen találkozunk elhagyatott bányákkal; reneszánsz időkben bányászták itt a követ.

↑ Vissza

A LEGOLCSÓBB KONDITEREM - PINETA

A LEGOLCSÓBB KONDITEREM - PINETA

Riserva Naturale dello Stato dei Tomboli di Cecina: Cecina város tengerparti része – Marina di Cecina – szinte teljes hosszában húzódik a Pineta (fenyőerdő). A lakott terület végéig ez leginkább a gyermekek birodalma: végeérhetetlen játszóterekkel, bárokkal, főszezonban kisvonattal, vidámparkkal, ugrálóvárakkal… Ahol végetér a szállodák sora, ott kezdődik a védett környezet, mely egész évben szabadon látogatható – nem teljes egészében! Télen-nyáron fiatalok és idősebbek kedvelt futóterepe, séta-, kerékpáros- és lovagló helye elsősorban az ösvények mentén. Nyáron azonban zsibog az egész fenyőerdő: megtelnek a pik-nik asztalok, és a fák árnyékában keresnek egy kis felfrissülést a tengerparton napozók.

EDZETTEKNEK: FEL-LE, FEL-LE... - PINETA

EDZETTEKNEK: FEL-LE, FEL-LE... - PINETA

Az új csatorna (fosso nuovo) magasságában találják a jelzőtáblát a kutyások is, itt szabadon fürdethetik kedvenceiket, amúgy az egész partrész szabadstrand. Itt a csatorna magasságában nagyon jól megfigyelhető a védett park különlegessége, a homokdűnék. Aki a kitaposott ösvényeken fut, sétál, az egyáltalán nem érzékeli, míg a tájfutók ösvényei az edzettebb kondíciót követelő dűnék között kanyarognak fel-le, ők tudnak igazán mesélni a tomboli-ról.

NEM ISMEREM!!! TALÁN MÉRGES

NEM ISMEREM!!! TALÁN MÉRGES

A pineta a tenger mentén közel 15 km hosszú. A tengeri fenyő nem természetes növényzet itt, 1839-ben ültette II.Leopold firenzei nagyherceg, hogy a közeli ültetvényeket megóvja a sódús tengeri levegőtől, erős szelektől. Bizonyára nem sejtette, hogy a sportra és friss levegőre szomjas modern ember szentélyét alapozza meg. Minél jobban eltávolodunk a parttól, annál sűrűbbé válik az aljnövényzet, mely kiváló élőhelye számos gombafajnak és apró erdei állatoknak: tarajos sünnek, rókának, borznak, mókusnak, de a kevésbé látogatott részeken őznek és vaddisznónak is.

Lásd: video Marina di Cecina – TOSCANA TV

↑ Vissza

Podere la Querciola: Sesto Fiorentino településen található e védett terület, mely szabadon márciustól októberig látogatható minden 2. és 4. vasárnap (kiv. július és augusztus hónapokban). A tulajdonos önkormányzat dolgozik azon, hogy ezt az időszakot bővítse, de a park nagy része gazdag vadászterület lévén, komoly érdekek ütköznek. Időközben készülnek a kényelmes és biztonságos túraösvények is.

↑ Vissza

Riserva Naturale di Sant Agnese: Castellina in Chianti településhez tartozik a lokális védettségű park, melyet Poggibonsi irányában közelíthetünk meg. A védelem célja elsősorban a közel 500 éves, szabadon növő cipruserdő megtartása. A látogatás a néhány kijelölt túraútvonalon lehetséges, ahonnan a csodálatos Chianti dombvidék panorámáit is csodálhatjuk.

↑ Vissza

A TOSZKÁN ERDŐKBEN ÉLŐ FARKAS

A TOSZKÁN ERDŐKBEN ÉLŐ FARKAS

Riserva Naturale Statale di Vallombrosa: Firenzéből SITA autóbusszal is eljutunk Reggello településre, ahonnan a rezervátum elérhető. A védelem az állami erdészetre van bízva, ők tartját karban a túraösvényeket is. A rezervátum területén találunk egy Dendrológiai Múzeumot (=fák tana), és egy arborétumot is. Eredetileg benedekrendi szerzetesek birtokolták az erdőséget, melynek mélyén találjuk az apátsági épületet. Az erdő számos nagyvad és farkas természetes élőhelye.

↑ Vissza

WWF oázisok:► Bosco di Cornacchiaia (Cornacchiaia erdőség) – Pisa tengerparti körzetében, Calambrone településen
San Felice – Marina di Grosseto és Castiglione della Pescaia közötti pineta a tirrén partokon
Bosco del Bottaccio (Bottaccio erdőség) – Capannori településen
Dune di Forte dei Marmi – parti dűnék a Cinquale di Montignoso irányban
Bosco Rocconi (Rocconi erdőség) – a Maremma legvadabb vidékén, Roccalbegna településen
Lago di Burano (Burano tó) – déli Maremma, Capalbio településen
Laguna di Orbetello – a tirrén partokon, Orbetello településen
Capra Matilda – Roccalbegna és Semproniano települések között, a Monte Amiata lejtőin
Cesto del Lupo – Limestre településen Pistoia közelében
Padule di Bolgheri (Bolgheri mocsárvidék) – Castagneto Carducci településen
Padule Orti-Bottagone (Orti-Bottagone mocsárvidék) – Piombino településen
Ronchi – Marina di Massa településen
Gabbianello – Barberino di Mugello körzetében
Val di Rose – Sesto Fiorentino településen
Lago di Chiusi (Chiusi tó) – Chiusi településen
Dune di Tirrenia – Tirrenia (PI) településen a tengerparton

↑ Vissza