A Santa Maria del Fiore székesegyház Firenze talán egyik legismertebb szimbóluma, a köznyelvben csak a firenzei Dóm. No nem, mintha nem lenne más, számtalan dómja a reneszánsz városnak, egyik szebb, mint a másik, a “firenzei dómként” mégis ez van a köztudatban. Ez a kiemelt megkülönböztetés nem is újkorú már, megépülése után gyakorlatilag azonnal – bár “csak” a harmadik, és egyben utolsó katedrálisa a városnak – ez lett a “kedvenc”. Elhelyezkedése a város szívében? Szépsége? Alkotóinak nagysága? Az egész körítés? Talán minden együtt… Az azonban tény: aki nem látta a Santa Maria del Fiore katedrális szakrális épületegyüttesét, az nem látta Firenzét!
A római Szent Péter Bazilika és a londoni Szent Pál bazilika után a világ harmadik legnagyobb temploma. Az 1400-as évek végén, befejezésekor azonban valóban a legmonumentálisabb katedrális lett: 153 méter hosszú, 90 méter széles, és ugyanilyen magas. 1412-ben szentelték fel Santa Maria del Fiore névre, Firenze mindenkori szimbólumának, a liliomnak (giglio) is bókolva.
foto
A székesegyház mai – végleges – formájában leginkább a külsejében tér el Arnolfo di Cambio eredeti terveitől, amikoris 1296-ot írunk. Ezeket már jócskán túlszárnyalja elképzeléseivel Francesco Talenti, aki az 1300-as évek közepétől veszi kézbe a katedrális ügyét (később, a Medici család megrendelésére készülő új homlokzat miatt Arnolfo eredeti, díszítő szobrai a katedrális melletti múzeumban kerülnek kiállításra – Museo Storico dell’Opera). A közhiedelemmel ellentétben Giotto – korai halála miatt – mindössze három évet dolgozott főépítészként, és elsősorban a Harangtorony kivitelezésén. Valamivel hosszabb ideig, Giotto után Andrea Pisano vette át a katedrális ügyét, aki a Firenze népességét megtizedelő, híres pestisjárványig végezte munkáját. A dóm végső modelljét egy négy festőből és négy építészből álló team készítette el, ezt váltja le azonban Francesco Talenti terve. Befejezi a harangtorony építését, és gyakorlatilag a székesegyház nagyját is. Évtizedekbe telik, mire hivatalason elkészül a Santa Maria del Fiore székesegyház, és felszentelhető. Azonban végleges – legalábbis a mai napig – formáját csak évszázadok múlva éri el, hisz még az 1800-as években is nagyon jelentős változások történtek a homlokzat megjelenítésében (is).
foto
A Santa Maria del Fiore székesegyház pontos címe: 50122 – Firenze, Piazza Duomo, 17. A belváros szíve ez, tehát kár is mondani: csak gyalogosan érhető el. Amúgy nagyon kényelmesen, a Santa Maria Novella pályaudvarról alig 10-15 perc kellemes sétával. A repülővel – akár Firenzébe, akár Pisába érkezők – általában erre a pályaudvarra érkeznek valamilyen transzferrel, és innen kezdik a várossal az ismerkedést. De – amint ez már számtalan oldalon leírtam – az autósoknak is ezt a pontot ajánlom elérni, mert a pályaudvar alatti mélygarázs tágas (bár nem olcsó, de Firenzében mi olcsó???), és könnyen megtalálható, nem kell a városban bolyongani. A Dóm téren található – természetesen – a katedrálishoz szorosan tartozó többi szakrális épület: a Giotto Harangtorony, a Szent János Keresztelőkápolna és az Egyháztörténeti Múzeum is.
foto
Fontos nyitvatartási információ: míg Firenze legtöbb – önkormányzati és állami fenntartású – múzeuma hétfőn szünnapot tart, addig a katedrális épületegyüttese ekkor is látogatható. Ha tehát a firenzei tartózkodásunkba beleesik a hétfő, érdemes erre a napra a szakrális műemlékeket betervezni (annak tudatában, hogy sokan mások is ezt teszik…). A fontos egyházi ünnepnapokon – Karácsony, Újév, Vízkereszt, Húsvét – a székesegyház nem látogatható, ugyanez igaz a vasárnap délelőttre is, a szentmise idejére. A nyitvatartás tehát a következő: hétfőtől-péntekig 10-től 17 óráig. CSütörtöki napon – július, augusztus, szeptember hónapok kivételével – a zárás valamivel korábban történik. Májusban és októberben 16 órakor, az év többi részében 16.30-kor. Szombati nyitvatartás: 10-16.45 között. Vasárnap: 13.30-16.45 között. Az egyéb egyházi ünnepeken érdemes előre érdeklődni a nyitvatartás, látogathatóság rendje felől.
foto
A Santa Maria del Fiore székesegyház látogatása ingyenes. Senkit ne csapjon be azonban, hogy a keresztelőkápolna és a harangtorony szorosan a székesegyházhoz tartozik, mert ezeknek a látogatása csak térítés ellenében lehetséges. A Brunelleschi kupola – és az önmagában ingyenes székesegyház -, a Giotto harangtorony, a Szent János keresztelőkápolna, a kripta és az Egyháztörténeti Múzeum közösen, egy kombinált jeggyel látogatható. Ennek ára 10 Euro, életkortól függetlenül. Jegyek a helyszínen, és elővételben is vásárolhatók, ez utóbbinak nincs felára. A Santa Maria del Fiore székesegyházba a jobb oldalsó ajtón keresztül kell belépni (elég nyílvánvaló a hosszú kígyózó sornak köszönhetően…), míg a mozgássérülteknek egy külön bejárat van fenntartva a déli oldalon: Porta dei Canonici. Felhívom a figyelmet, hogy az Egyháztörténeti Múzeum felújítás miatt, várhatóan 2015 novemberéig zárva tart, nem látogatható. Ettől még a 10 Eurós jegyár nem csökken.
foto
A jegyelővétel a székesegyházba és a kapcsolódó épületekbe feltétlenül javasolt ezen a címen: http://it.grandemuseodelduomo.waf.it/museo_dett.php?idtour=8484
A honlapon a navigálás magyarul ugyan nem, de számtalan más nyelven lehetséges, a jegyvásárlás nagyon egyszerű. Első lépcsőben ki kell választani az időpontot. Az épületek látogatása a kiválasztott naphoz képest 6 napig érvényes. Ennyi idő van tehát arra, hogy mindent megnézzünk, amire a jegy vonatkozik. 6 nap nem az internetes vásárlás napjától, hanem a megjelölt dátumtól!!! Tehát a jegyek nyugodtan megvehetők már jóelőre, amint biztossá váli az utazás. A dátum után be kell írni a kívánt jegyek számát. Néhány megerősítő lépés után be kell írni a személyes adatokat, és a kiválasztott kártyatípussal kifizetni a jegyek árát. A visszaigazolt jegyen az első nap lesz megjelölve, amelyen a jegy már felhasználható (pl. 23-06-2014 09:00 órától).
foto
Egyéb fontos tudnivalók