Borászatok

PINCELÁTOGATÁS, BORKÓSTOLÁS – PÉNTEK

Toszkánában, világhíres vörös- és fehérborok vidékén vétek lenne kihagyni egy “boros” programot. Számos pincészet kínál a túristáknak pincelátogatást, borkóstolást, és ezekből néhányra csak úgy be is lehet esni… Mások azonban az előzetes bejelentkezést preferálják.

Az általam szervezett borkóstolók, pincelátogatások, mind az Etruszk Riviéra borútján, a világhíres Bolgheri borvidékén kínálnak egy-két órás kikapcsolódást, ismerkedést és kóstolást. Az új, feltörekvő borászatok ugyanúgy szerepelnek a tarsolyomban, mint az elismert, nagy nevek, színes a kínálati paletta. Privát program esetén meghagyom a választást a megrendelőnek, míg a kis csoportos programok aktuális helyszíneit jómagam szoktam javasolni. Természetesen minden esetben arra törekszem, hogy minél gazdagabb bor- és ételkínálattal tudjam meglepni vendégeimet.

PROGRAM

Bármely borászat legyen is a helyszín, a program mindig ismerkedéssel, a pincészet (ahol ez lehetséges a szőlészet) meglátogatásával kezdődik. Büszke házigazdáink elmagyarázzák és megmutatják nekünk a toszkán bormesterség minden csínját-bínját, már amennyit abból  nem titkolnak… Ez az a programom, ahol – jellemzően – a legtöbb kíváncsi kérdés hangzik el a részvevők szájából… valóban igaz: mi, magyarok is mind értünk a borászkodáshoz (úgy, mint a focihoz…)! A hangulat a boros programnak már ebben a szakaszában nagyszerű!!!

A délután legvidámabb része tagadhatatlanul a kóstolás. Minek is kerteljek: jómagam is nagyon élvezem… Péntek van, a legtöbbeknek – hazautazás előtt – már csak egy ilyen laza, könnyed programra van igényük és erejük, nem véletlen tehát az időpont választás. A “forgatókönyv” szinte mindig ugyanaz: az elején szerényen, szégyenlősen kóstolgat mindenki az – egyelőre – idegenek társaságában. De mire a borsor végére érünk, egy nagy baráti társaság cseveg vidáman, anekdotázva mi másról, mint toszkán élményeiről. Az újdonsült barátok tanácsokat adnak egymásnak: látnivalókról, parkolási tapasztalatokról, jó éttermekről, strandokról… Évről-évre születnek új barátságok a borkóstolóimon. Hihetetlen, de olyanok is vannak, akik ugyanerre a programra adnak egymásnak új találkát: Jövőre ugyanitt! És még azt mondják, magyar magyarral nem barátkozik…

A borokat természetesen kiváló borkorcsolyák kíséretében kínálják nekünk a házigazdák. Hideg, vegyes falatok, a toszkán konyha kiválóságai: sajtok, sonkák, szalámik, bruschettá-k, mézek és lekvárok, és persze sehol sem hiányozhat a olívaolajok királynője: az extraszűz! Én szerényen csak uzsonnának hívom, bár sokan a program után már nem vágynak vacsorára. Őszintén mondom: nem nagyon találkoztam még elégedetlenül távozó vendéggel.

A borászatok szívesen nyitják meg kapuikat, és kényeztetnek minket a kóstolókon, de nem titkolják: céljuk és reményük az értékesítés. Nincs is ezzel semmi baj… hisz a vendéglátáshoz értenek. Azonban a vásárlást sosem kell különösebben erőltetni, hisz a jó borokat mindenki szívesen viszi haza ajándékba. Nincs is annál jobb, mint egy pohárka vörösbor mellett felemlegetni a toszkán emlékeket a hűvösebb, őszi-téli napokon… Fontos azonban, hogy természetesen semmiféle kötelezettség nincs a vásárlásra. Senki nem fog a látogatóra rossz szemmel nézni, csak mert nem tömi meg az autóját boros kartonokkal, vagy – ne adj Isten – nem találta meg az ízlésének megfelelőt. A borkóstoló ára azt takarja, amit a vendéglátók kínálnak cserébe, tehát a vásárlás teljesen külön kezelendő.

BORÁSZATOK INFO

A csoportos borkóstoló aktuális helyszínéről és pontos áráról (ált. 25-40 Euro) minden héten előre értesítek minden jelentkezőt. Ezen a programon nincs felső létszám, a jó hangulatot nem akadályozza a nagyobb létszám (akár 20-25 fő)! Én pedig a létszámnak (is) megfelelő legideálisabb borászatot választom. Jelentkezés csoportos borkóstolóra: toscanautazas@icloud.com

Privát borkóstoló esetén a megrendelő választhatja ki a meglátogatni kívánt borászatot. Ennek szervezését azonban érdemes jó pár héttel előre tervezni. A híres, magas színvonalú borászatok gyakran kérnek előlegfizetést foglaláskor. A felső árkategória ált. 80-100 Euro között mozog fejenként. Az Etruszk Riviérán (de akár a Chianti vidékén is) gyakorlatilag bármelyik borászaton meg tudom szervezni a látogatást borkóstolóval – étkezéssel, vagy anélkül. Privát borkóstoló megrendelése: toscanautazas@icloud.com

Olaszországban az alkoholszint tolerancia a vérben 0,5 gramm/liter!!! Az utazást mindenki önállóan szervezi, így az adott társaságból valaki(k) csak mértékletesen élvezheti(k) a kóstolás  örömeit!