Bolgheri és borvidéke

BOLGHERI TOUR – PÉNTEK

Bolgheri…

Számomra – ma már – az otthon íze és illata. Bolgheri… az Etruszk Riviéra gyöngyszeme. Bolgheri… tenger és dombvidék határa. Bolgheri… a Sassicaia és Ornellája földje. Bolgheri… a szőlőtőkék végtelen dűlői. Bolgheri… Gál Tibor öröksége. Bolgheri… Olaszország legújabb és legjobb borai. Bolgheri… a kastélyfalu.

PROGRAM, ITINER

Bolgheri ma egy aprócska ‘borgo’ az Etruszk Riviérán. Toszkánában járva ezt a kifejezést lépten-nyomon halljuk, olvassuk… Lényegében egy középkori kastély – ebben az esetben a pisai Della Gherardesca család birtoka – amely az évszázadok alatt egy apró településsé, falucskává nőtte ki magát. A sokszínű Toszkána egyik legédesebb arcát alkotják ezek az eldugott kis falvak a dombtetőkön, vagy éppen völgyekben, mindenfelé. Amikor valaki – mint én, aki lassan 20 éve kutatom ezeket – már azt gondolná, hogy mindet látta a tartományban, akkor megint felfedezek egyet. Sokszor egész véletlenül… és újra és újra át kell írnom a preferencia listámat!

Bolgheri borgója tehát lehetne – egy idegennek – egy a sok közül. Nekem azonban ma már valami sokkal intimebb, kedvesebb, hisz ezen a vidéken lakom. Az Etruszk Riviéra falvait – Casale Marittimo, Bibbona, Guardistallo, Montescudaio, Castagneto Carducci, Riparbella, Castellina Marittima, Rosignano Marittimo, Sassetta, Suvereto, Campiglia Marittima… – egytől-egyig imádom. Számomra mindegyikük “megér egy misét”, azonban az idegenvezetésre természetesen valami nyomósabb okot illik találni. Bolgheri pedig – tagadhatatlanul – túlnövi hírnevében a szomszédait. A róla elnevezett borvidék nagy tiszteletnek örvendő borászai mára az egész világgal megismertették a Bolgheri nevet.

A Bolgheri Tour során két legyet ütünk egy csapásra… Egyrészt természetesen megismerkedünk az apró, de sok száz éves kastély, és a belőle kinőtt település történetével. Középkori köveit taposva, gyorsan körbejárjuk a települést, miközben magyar kapcsolatok, vonatkozások után is kutatunk (mindig nagy meglepetésre!). Meg-megállunk, hogy rácsodálkozzunk a panorámára, és olvasgassuk a vinotékákból ránk köszönő híres borászneveket. A faluban nem engedünk a vörös nedű csábításának, hisz a program második részében Bolgheri egyik borászcsaládjánál vendégeskedünk.

A borúton sok helyen megállhatnánk, mi azonban a Di Vaira családhoz látogatunk, akik gazdagon terített asztallal várnak minket. Elsőként azonban kisétálunk a dűlők elejére, hogy megismerkedjünk a szőlőtermesztés helyi jellegzetességeivel és szabályaival. Ezután a modern pincébe is bekukkantunk, ahol beavatnak minket a riviéra borainak a titkaiba. Végül pedig könnyed, baráti hangulatban kóstolgatjuk a ház borait, kitűnő hideg borkorcsolyák kíséretében, miközben beszélgetünk, ismerkedünk, jókat nevetünk. Igazi laza, szórakoztató program tehát a Bolgheri Tour, amelyen minden évben újabb barátságok is születnek.

BOLGHERI +

Fenti program egy alap változata az általam összeállított Bolgheri Tournak. Privát idegenvezetésben azonban a program természetesen módosítható, elsősorban a borászat megválasztásával. Az én kapcsolatom már régi, jól bejáratott, de kérésre bármelyik helyi borászatnál (a nagyobb nevűeknél is) meg tudom szervezni a látogatást. A részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, pontos árakat is csak így tudok adni a kóstolókra. Akinek tehát konkrét kívánsága van, keressen bizalommal időben!

Bolgheriben a borkóstolók lehetnek:

  • borkóstoló uzsonnával – a pincészet jelentősebb borai toszkán, vegyes hidegtállal kísérve. Általában 25-35 Euro/fő (nem tartalmazza az idegenvezetés díját!) Ilyen pl. az alap programban szereplő Di Vaira borászat.
  • borkóstoló ebéddel, vagy vacsorával – a pincészet komplett borkínálata toszkán gasztronómiai specialitásokkal kísérve. Álatalában 40-80 Euro/fő (nem tartalmazza az idegenvezetés díját!)

A Bolgheri Tour 3 órás, délutáni program. A péntek az ideális napja – tapasztalatom szerint -, mert általában ez  az utolsó a heti turnusban foglalóknak, ilyenkor már sokan csak egy pihenős, szórakoztató napra vágynak hazaindulás előtt.

A borkóstolók árai minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendők!

Jelentkezés a Bolgheri Tourra: toscanautazas@icloud.com

BOLGHERI INFO

PARKOLÁSi ötletek:

A Bolgheri Tour találkozási pontja Bolgheri egyetlen fizetős parkolója a kastélyfalu bejárata előtt kb. 150 méterrel. A településre vezető hosszú, ciprus fasoron jobb kézre található a murvával borított parkoló, ahol kb. egy órára veszünk jegyet.

A program második helyszínére már együtt megyünk – mindenki saját autóval -, a borászaton a parkolás természetesen ingyenes.

Olaszországban az alkoholszint tolerancia a vérben 0,5 gramm/liter!!! Az utazást mindenki önállóan szervezi, így az adott társaságból valaki(k) csak mértékletesen élvezheti(k) a kóstolás  örömeit!