Arezzo

AREZZO TOUR – VÁLTOZÓ NAPOKON

Arezzo…

Számomra a nagy utazás. Arezzo… a “mostohatestvér”a toszkánok közt. Arezzo… a nagy felfedezés. Arezzo… Piero della Francesca. Arezzo… Francesco Petrarca. Arezzo… Giorgio Vasari. Arezzo… az aranyváros.

PROGRAM, ITINER

Arezzo – ahogy a legtöbb túristának – úgy őszintén szólva, nekem is mindig a sor végére kerül. Meg kell mondjam, teljesen méltatlanul! De hát azok a kilóméterek… Azért évente egyszer-kétszer mégiscsak rászánom magam, és szervezek egy tourt (csak úgy, a magam élvezetére is) ebbe a csodás városba. Mostohatestvér tehát a toszkán városok közt, de nagyon okosan a város ebből inkább előnyt kovácsol magának. Sosincs tömeg, nincs sorbanállás, várakozás, harc a parkolóhelyekért… Mindig nyugodt, csendes, emberi léptékű. Hangulata magával ragadó, a levegő tiszta, a vendéglői kitűnőek, az emberek kedvesek. Kell ennél több Toszkánában?

De azért természetesen sokkal több van ennél Arezzóban! Rengeteg, féltve őrzött, felbecsülhetetlen érték, amelyeket filmekből, könyvekből, történelmi-, vagy művészettörténeti tanulmányainkból ismerünk, de sokszor nem tudjuk, hogy Arezzo városfalain belül bújnak meg. Sétánkat a Szent Domonkos templomnál kezdjük, amelynek szerény falai azonnal egy nagyon ritka gyöngyszemet őriznek, Cimabue meghatóan szép feszületét. Ezután az élmény után a város tekintélyes külsejű dómja már egyáltalán nem meglepetés.

A dóm a város legmagasabb pontján épült, ahonnan a városfalak felett csodás panoráma nyílik az alsóbb városrészekre, és a környező dombvidékre. A Medici vártól egy kellemesen hűsítő park választja el a katedrálist, ahol a tourunk végén magunk is megpihenünk egy-két panorámafotó kedvéért. A katedrálist természetesen belülről is érdemes meglátogatnunk, még ha a város igazi remekművei nem is itt várnak ránk! A főtérre a belváros legszebb utcáján keresztül érünk, útközben bepillantva a Santa Maria della Pieve csodaszép román templomába is.

A hangulatos, és harmonikus főtérről a Szent Ferenc templom felé vesszük az irányt, ahol az olasz reneszánsz remekműve, Piero della Francesca freskóciklusa vár ránk. Ez az igazi megkoronázása egy városnéző tournak, amikor a két óra alatt az izgalmak folyamatosan nőnek, és a tour végére érjük el a katarzist. Mindenféle túlzás nélkül…

NEVEZETESSÉGEK

Az itiner során csak külsőleg felfedezett műemlékek:

 • középkori városfalak, városkapuk
 • Medici vár
 • Városháza
 • Petrarca szülőháza
 • Vasari lakóháza

Az itiner során belsőleg is felfedezett műemlékek:

 • Szent Domonkos templom – ingyenes
 • Dóm – ingyenes
 • Santa Maria della Pieve templom – ingyenes
 • Szent Ferenc templom – belépőjegyes

AREZZO +

Fenti program egy alap változata elsősorban a kis csoportos, általam összeállított arezzói tournak. Privát idegenvezetésben – de közös megegyezés alapján akár a kis csoportos tour esetén is – a program természetesen gazdagítható egyéb nevezetességek, műemlékek, múzeumok, tárlatok, stb… belső meglátogatásával is. A pontos részleteket azonban minden esetben előre kell egyeztetnünk, mert a látogatások lehetnek időponthoz kötöttek, amelyeket nekem előre le kell szerveznem. Sokszor pedig egyszerűen logisztikai okokból érdemes előre belépőjegyeket foglalnom, hogy ne a helyszínen húzzuk az időt sorban állással.

A városnézés kiegészíthető a következő műemlékek belső meglátogatásával:

 • Petrarca szülőháza – múzeum
 • Vasari lakóháza – múzeum

Iménti műemlékek egytől-egyig belépődíjasak. A jegyárak szezonálisak, tehát mindenkit – az előre egyeztetett – program alapján tájékoztatok a felmerülő költségekről. Az egyes belépőjegyek ára minden esetben az idegenvezetési díjon felül értendő.

Az Arezzo Tour – árkedvezménnyel – összeköthető a Cortona Tourral. Ez utóbbit délelőtt, az Arezzo Tourt pedig délután szervezem ugyanazon a napon, a kettő között – önállóan – ebédszünet, szabadidő.

Az Arezzo Tour 2 órás. (A Cortona – Arezzo Tour 2 x 2 órás.)

Jelentkezés az Arezzo Tourra: toscanautazas@icloud.com

AREZZO INFO

PARKOLÁSi javaslat:

A via Giuseppe Pietri út menti ingyenes- és fizetős parkolók. Innen a találkozási pont kb. 5 perc séta. 3 órára érdemes parkolójegyet váltani a parkoló autómatákban.

Az Arezzo Tour találkozási pontja a parkolóhoz legközelebb eső városkapu, a Porta Pozzuolo, amelyhez a parkolóból hosszú lépcsősor vezet.

Az Arezzo Tour délutáni program. Ugyanezen a napon délelőtt Cortona Tourt szervezek, amellyel kényelmesen összeköthető, hisz a két középkori város távolsága alig 30 km. Az egész napos programra jelentkezők az idegenvezetés árából kedvezményt kapnak. A két tour között – ebédidőben – szabadprogram.

Egyéb arezzói ötletek, programok (már önállóan…):

 • shopping Arezzóban – aranyműves műhelyek, ékszerüzletek