FOGLALÁS:  TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

...CÍM NÉLKÜL

...CÍM NÉLKÜL

A firenzei Medici család tagja, Ferdinánd az 1600-as években döntött úgy, hogy eladja a Szent István Lovagrendnek 4 legjobb gazdaságát, innen a Szent István kereszt a birtok ősi címerében. A koronát és elágazásait kirajzoló kagyló és korallszálak pedig a földbirtok talajtani eredetét szimbolizálják, amely a késő pliocén korszakba vezet vissza, amikor is ez a talaj korallal benőtt tengerfenék volt. Káliumban gazdag agyag, sárga homok (tufa), kőhordalék és óriás kagylókkal kevert konglomerát összessége ez a talaj, amely hosszú évszázadok óta kiváló szőlőfajták termője, és a “Nemes Bor”, a Vino Nobile – a költő tolla szerint minden borok királya – szülőföldje.

...AMEDDIG A SZEM ELLÁT

...AMEDDIG A SZEM ELLÁT

VINO NOBILE RISERVA

VINO NOBILE RISERVA

VIN SANTO

VIN SANTO

A montepulcianói birtokon a ’60-as évektől gazdálkodik a Parigi család. A modern kornak megfelelő szőlő- és bortermelői technológiákkal leginkább az “örökösök”, Paolo és Luigi kísérleteznek – nagy sikerrel -, és ők vezetik az egykori gazdasági épületekből átalakított agriturismót is. A tenger szintje felett 300 méter magas montepulcianói lankákon, 60 hektáron terülnek el a gabona-, szőlő- és olajfaültetvények. Prugnolo Gentile, Canaiolo nero, Mammolo, Colorino, Cabernet és Merlot szőlőfajtákból születnek évi 2000 hl mennyiségben a kiváló borok: a Vino Nobile di Montepulciano (és Riserva), Rosso di Montepulciano, Chianti, Greppino Rosso, Bianco di Toscana, Vin Santo del Chianti (a toszkánok desszertbora) és a Grappa di Vinacce di Vino Nobile, a helyi törkölypálinka.

ŐSI HAGYOMÁNY MODERN KÖNTÖSBEN

ŐSI HAGYOMÁNY MODERN KÖNTÖSBEN

Úgy gondoltam, ez a legjobb módja egy montepulcianói agriturismo bemutatásának. Magam sem gondoltam volna, milyen sokan ismerik már otthon ezt a vidéket, és kiváló borait. Egyre többen keresnek a toszkán borvidékeken szállást leginkább tavaszra és őszre, de sokan a nyári tengerparti hetet toldják meg még egy, borvidéki héttel. Fel kellett kerekednem, és a sienai agriturismo mellé találni hasonló csodálatos helyszíneket. Ezt a farmot sok jelentkező közül választottam, akik mind szívesen látnák a magyar vendégeket. Megfogott a vendéglátók kedvessége, Paolo – az egyik tulajdonos – hozzáértése, profizmusa, ugyanakkor közvetlensége. Jószívvel ajánlom mindazoknak, akik egy kicsit tanulni akarják a szőlészkedés, borászat mesterségét, és azoknak is, akik csak ízvilágukat szeretnék gazdagítani. A helyszín pedig – remélem ez a fotókból is kiderül – magáért beszél.

BIRTOK

BIRTOK

Az agriturismo Siena körzetéhez tartozik, a gyönyörű toszkán várostól kb. 1 órára helyezkedik el. Montepulciano alig 10 perc, de közel van a másik híres – és vele leggyakrabban együtt emlegetett – borvidék, Montalcino is, valamint Pienza, a sajtok városa. Csodás középkori települések vidéke ez, minden napra jut bőven kirándulási helyszín. Közel van a világhíres könyv helyszíne, Cortona, és viszonylag könnyen elérhető Arezzo is, a “zászlótáncoltatók” és az aranyékszer városa. Akinek ez mégsem lenne elég, átkirándulhat a szomszédos Umbria tartomány világhíres városaiba is, hisz közel van Assisi és Perugia is, valamint olyan kisebb “ékszerdobozok”, mint Todi, Orvieto, Spoleto, vagy a – szerintem – világon egyedülálló Bagnoregio.

MONTEPULCIANO

MONTEPULCIANO

Elsősorban mégis a csodálatos Montepulciano a központja a vidéken töltött pihenésnek. Középkori utcáival, borospincékkel teli reneszánsz alagútrendszerével, kiváló vendéglőivel és vinotékáival tartalmasan megtölti a kultúrára és jó konyhára éhes vándor napjait. A környékén kiváló kirándulási lehetőségek, melyekre a házigazdák is szívesen adnak tanácsokat. Aki esetleg olaszul is beszél, az részt vehet az idősebb vendéglátók – nyugdíjas tanárok – által vezetett főzőtanfolyamon, a fiaik által irányított gazdasági munkákban, ősszel a szüreten, vagy éppen ellesheti a lekvárfőzés, a mézkészítés, olivaolaj- és borkészítés titkait.

Az apartmanok 3 különálló épületben találhatók. A kettőtől a nyolcszemélyesig mindenféle variáció lehetséges, akár önállóan is kibérelhető egy-egy teljes épület, ilyenkor egyénre szabott árakon. Ízléses, a toszkán falusi hagyományokat követő berendezés, modern, jól felszerelt konyha, kerti bútorok, és patinás tisztaság.

NYÁRI MELEGBEN

NYÁRI MELEGBEN

A pihenés örömét egy szép, panorámás medence és napozóterasz teszi teljessé. A büszke gazdák természetesen szívesen árulják is portékáikat a vendégnek, erre különtermet alakítottak ki, ahol a vásárlás előtt kóstolni is lehet. Étterem ugyan nincs, de az agriturismo lakóinak – megfelelő vendégszám esetén – a háziasszony megrendelésre szívesen főz, és reggelit is készít.

A VACSORÁK HELYSZÍNE

A VACSORÁK HELYSZÍNE

A Farm a Nagy Völgyben nem a legolcsóbb agriturismo… Árai azonban – úgy tapasztaltam – teljesen megfelelnek a szolgáltatás színvonalának. Az apartmanok sokfélesége miatt nehéz lenne felsorolnom az összes árat, ezért csak példákat írok le. Áprilistól június végéig a négyszemélyes apartmanok méretüktől függően 590 és 850 Euro között mozognak, ugyanez főszezonban 690 és 950 Euro. Az árban minden fogyasztási költség benne van, ágynemű és törülköző, medencehasználat. Pontos árakat e-mailen tudok adni.

FRAGOLINO

FRAGOLINO

CILIEGIOLO

CILIEGIOLO

GREPPINO

GREPPINO

CANAIOLO

CANAIOLO

MALVASIA

MALVASIA

NOBILE

NOBILE

LECCINO

LECCINO

 

FOGLALÁS:  TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

FONTOS! AZ IDEGENFORGALMI ADÓ MÉRTÉKE MONTEPULCIANÓBAN 12 ÉV FELETT 1 EURO/FŐ/ÉJSZAKA, KÉSZPÉNZBEN FIZETENDŐ.