FOGLALÁSI INFORMÁCIÓK: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

A TERMÉSZET ÖLÉBEN

A TERMÉSZET ÖLÉBEN

Ha vendéglátós hasonlattal akarnék élni, azt mondanám: valami olyasmi helyet foglal el Fanciulliniék birtoka a farmházak között, mint otthon a Gundel, vagy a Gambrinus a gasztronómiában. Na persze ez ma már közel sem a drágaságban jelenti az előkelő pozíciót – mint ahogy otthon sem -, hanem az úttörésben, példamutatásban. Toszkána egyik legelső agriturismo-ja ez, és talán nem véletlen, hogy pont itt, a világhíres – és világörökség – San Gimignanóban. A házigazda – Isten ments, hogy “leöregurazzam”, de már a gyermekeinek adja át azt a stafétabotot, amit még édesapja – egykori san gimignanói polgármester – hagyott rá, megteremtve egy ősrégi gazdasági épületből – 1800-as évek – a mai csinos farmházat. A fiatalok pedig, hogy ők is hozzáadjanak valami újat a hagyományoshoz, már mélyen beleásták magukat az idővel szakmává fejlődött munkába, és az ifiúr pl. jóhírű szakácsként is kamatoztatja tehetségét a ház falai között.

ÉJSZAKAI FÉNYBEN

ÉJSZAKAI FÉNYBEN

San Gimignanót ma már nagyon kevés honfitársamnak kell bemutatni (nem véletlenül vagyok adós még ezzel az argomentummal az autós túrák között). Talán a divatos amerikai filmeknek köszönhetően, talán a világörökség cím révén, de tény, hogy ma már az általános kultúra részét képezi ismertsége. Toszkánában Firenze, Siena es Pisa után valószínűleg a leglátogatottabb város, és kedvező pozíciójának köszönhetően könnyű úticél akármelyik város, vagy a tengerpart felől is. Én nem szeretem az amerikai hasonlatot használni, ezért inkább csak toronyvárosnak becézném néha, amelynek meglátogatását feltétlenül javaslom összekötni Volterráéval azoknak, akik csak 1 napos túrát terveznek ide.

A VERNACCIA FÖLDJE

A VERNACCIA FÖLDJE

… és általában így szokott kezdődni. Aztán nagyon sokan eljönnek másodszor is, majd harmadszor, aztán már csak ide akarnak visszajönni. Hisz San Gimignano nemcsak a tornyokkal tűzdelt város – alapvetően egy, a sok csodálatos toszkán város közül – hanem a környező csodálatos dombvidék, kiváló minőségű zafferano (sáfrány) termőföldje, híres borvidék – elsősorban a Vernaccia szülőföldje -, a toszkán konyha kiváló éttermeinek hazája, és a végtelen nyugalomra, kikapcsolódásra vágyók zarándokhelye….

PANORÁMA A KERTBŐL

PANORÁMA A KERTBŐL

Alig két kilóméterre a város szívétől és 300 méterre a tengerszint felett – olyan érzése van itt az embernek, hogy elég lenne csak a karját kinyújtani, hogy megérintse a városfalakból kimagasló tornyok valamelyikét. És ez csak egy, a különös élményekből: a csendes kertben üldögélve, távol az országút zajától mindennapos látvány egy-egy fácán, vaddisznó, vadnyúl, róka, esténként a szentjánosbogár, késő este pedig az éjjeli tücsök zenéje ringat álomba. S ha mégis ki akarnánk szakadni ebből az áldott békességből néhány napra, akkor Firenze csak 40, míg Siena 30 km, Volterra mindössze 25, de Pisa is alig 90 km, a tengerpart pedig 75.

EGY POHÁRKA JÓ BORRAL...

EGY POHÁRKA JÓ BORRAL…

8 kényelmes, hagyományos, toszkán falusi hangulatú szoba, bad and breakfast ellátásban, és egy romantikus, kétszemélyes apartman. Az ínycsiklandozó reggelik alapját az agriturismo saját termékei képezik: lekvár, méz, olivaolaj, de ebédhez és vacsorához saját borát és grappáját is kínálja a ház ura. A szobák természetesen mind fürdőszobásak, légkondícionáltak, fűthetők – hisz egész évben várják a vendégeket -, valamint széf, telefon és hűtő is helyet kapott bennük. A kertben kerti bútorok, a barbecue szabadon használható, és medence és napozóterasz kényezteti a vendégeket.

EGYSZERŰEN ELEGÁNSAN

EGYSZERŰEN ELEGÁNSAN

Feltétlenül külön említést érdemel a ház kiváló étterme. Specialitásai elsősorban a birtok egyik kiváló termékét, a sáfrányt használják alapul. Az érdeklődők az itt tartózkodásuk alatt egy gyors tanfolyamot is elvégezhetnek a toszkán konyha alapjainak elsajátítására, és elsősorban e kiváló fűszernövény titkainak megismerésére. Az ínyenceket biztosíthatom, nem mindennapi ízélmény a receptek kipróbálása.

KÜLÖNÖS ÖSSZHANG

KÜLÖNÖS ÖSSZHANG

A farmházban nincs elő- és utószezon, sem főszezon. Az árak egész évben azonosak, és a hely kellemes klímájának köszönhetően valóban egész évben érdemes is idelátogatni. Persze mindenkinek megvan a kedvenc évszaka, és az ahhoz kapcsolódó színek, illatok. Itt valóban ez alapján kell választani, hisz az ár nem befolyásolja a döntést: A kétszemélyes szobák ára ugyanis minden évszakban 105 Euro. A birtokon a kis méretű háziállatok is szívesen látott vendégek.

FOGLALÁSI INFORMÁCIÓ: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

SÁFRÁNY VIRÁGA

SÁFRÁNY VIRÁGA

FONTOS! SAN GIMIGNANÓBAN AZ IDEGENFORGALMI ADÓ MÉRTÉKE 1,5 EURO/FŐ/ÉJSZAKA!!! KÉSZPÉNZBEN FIZETENDŐ!