Vízminőség

Csillogóan tiszta víz, melynek színe a smaragdzöldtől a sötétkékig váltakozik, s amelyet a Fee ( Foundation for environmental education ) nemzetközi szervezet „Kék zászlóval” tűntet ki. A Bandiera blu ma már számos turista által ismert a világ minden részén. Azok a települések, melyek viselhetik – és teszik is ezt büszkén a település határán a nevüket jelző tábla alatt – a víz minősége, a strandszolgáltatások színvonala és a kapcsolódó infrastruktúra összetett kritériumrendszere alapján kapják meg e kitűntetést. Az Etruszk Riviéra szinte egész, 90 kilóméteres hosszán büszkélkedhet kék zászlós strandokkal.

A legfrissebb lista alapján ( 2016 ) Toszkána továbbra is a második helyen áll a tartományok között 19 kék zászlójával. Az új “jutalmazott” Massa, amely már évek óta jelentős erőfeszítéseket végzett strandjai vízminősége érdekében, és idén végre megszerezte a rangos kitűntetést. Az Etruszk Riviérán továbbra is kék zászlósak a következők: Livornóban a  Cala Quercianella, Cala Bianca/Rogiolo és Cala del Miramare, Antignanóban a Tre Ponti/Del Sale Roma/Rex strandok, Rosignano Marittimóban Castiglioncello és Vada strandjai, Cecinában a Le Gorette és Marina di Cecina partszakasza, Bibbonában: Marina di Bibbona strandjai, Castagneto Carducciban Marina di Castagneto partja, San Vincenzóban a Principessa Centro, Rimigliano, a Principessa Sud és a La Conchiglia stranjai, Piombinóban a Sterpaia természeti parkja, és az elbai Marciana Marinában a La Fenicia partszakasza. Jó tudni: a kritériumrendszerbe néhány éve beépítették a kerékpárutak, sétálóutcák, autómentes zöld övezetek számát is, tehát attól, hogy egy-egy partszakasz nem viseli a Kék zászlót, még nincsenek vízminőségi problémái, csak valószínűleg infrastruktúrában marad le… Ahol vízminőségi problémák lehetnek, ott – egész Toszkánában – szigorúan táblák jelzik a fürdőzés tiltását, tehát senkinek sincs félni valója!

↑ Vissza

Homokos, kavicsos, sziklás

Ezen a vidéken akár nyaralásunk minden napjára különböző talajú strandot választhatunk, hiszen a partvidék rendkívül változatos. Világos és sötét homokpadok, aprókavicsos strandok és mesés sziklapartok váltják egymást Livornótól Piombinóig. Csak néhány a legismertebbek közül:

• Homok:

» Castiglioncello – Caletta
» Vada – Mazzanta
» Cecina – Marina di Cecina (Lásd: video Marina di Cecina – TOSCANA TV)
» Bibbona – Tomboli, Gineprino (Lásd: video La pineta di Bibbona – TOSCANA TV)
» Castagneto Carducci – Seggio
» Marina di Donoratico
» San Vincenzo – Parco di Rimigliano, Riva degli Etruschi
» Baratti
» Piombino – La Sterpaia, Prato Ranieri

• Aprókavics:

» Livorno – Cabianca, Cala Furia, Rotonda, Chioma, Miramare, Tamerice…
» Castiglioncello
» Cecina – Le Gorette
» Piombino – Marina di Salivoli, Cala Moresca

• Sziklapart:

» Livorno – Cala del Leone, Sassoscritto, Roma
» Castiglioncello
» Rosignano Solvay

Ez utóbbiakra ajánlatos a gumiszandál, ill. fürdőcipő, ezeket itt helyben is megvásárolhatjuk bármelyik tengerparti üzletben. A vidék egyik leghíresebb strandja a vadai fehérhomokos part – Spiagge Bianche – , ahová legalább egyszer érdemes ellátogatni. (Bővebben: A part mentén menüpontban) A fehér színnek persze igen prózai oka van: a kb. 1 km távolságra lévő vegyi gyár bikarbonátja, mely a hosszú évek alatt teljesen kifehérítette a partot, lévén, hogy a tengerben végzi az egyszerű nevén: szóda. Ennek ellenére Vada is viseli a Kék zászlót, és hatalmas tömegek hiszik el, hogy egészségükre ártalmatlan a Solvay gyár „maradéka”, ezt mindenkinek az ismereteire bízom. Ha pedig otthon szeretnénk bemesélni valakinek, hogy a karibi partokon nyaraltunk, a fotókat feltétlenül a gyárnak háttal állva kattintsuk el.

FEHÉR-PART - VADA

FEHÉR-PART – VADA

↑ Vissza

Fizessünk, vagy ne?

Az Etruszk Riviéra nagy része szabadstrand, de számos olyan privát strand is van, melyek nem szállodához tartoznak, tehát bárki által látogathatók, akik a komfortra „egy kis” pénzt szánnak. Napi, ill. hetidíj ellenében napernyőt, és nyugágyakat bérelhetünk, a szolgáltatást pedig mosdók, öltözők és vendéglátó egységek teszik teljessé. A bérlés menete: csak akkor parkolhatunk egy fizetős strand parkolójában, ha ott készülünk letelepedni (a parkolás benne van a bérleti díjban). Amikor bemegyünk a strandra (bagni), mindig az úszómestert keressük (bagnino), általában piros trikó van rajtuk, és az olasz mellett angolul is a felirat: lifeguard. Sok helyen már a bejáratnál kiírják az árakat, ha mégsem, a bagnino-tól megtudjuk. Előre kell fizetni. Senki ne sértődjön meg, ha nem választhat helyet, a bagnino mutatja meg, melyek közül választhatunk aznap. A helybeliek ugyanis ált. hónapokra, egész nyárra bérelnek maguknak konkrét napernyőt, oda tehát más nem helyezkedhet le, még ha aznap üresen találja is. Pontosan ezért kell először a bagninóval beszélni, gyakorlatilag ugyanaz az etikett, mint egy étteremben: ott is a pincér mutatja meg a szabad asztalokat, nem feltétlenül van kint a riservato tábla. A strandon pedig egyáltalán nem mutatja semmi a már foglalt ernyőket. Ez az oka annak is, hogy LEHETETLEN az első sorokban helyet kapni, erre senki ne pályázzon, azokért megy a versengés a hosszútávú bérlők között. És nagyon fontos az is (főleg augusztusban), hogy ha fizetős strandon akarunk helyet találni, akkor a legjobb már a reggeli órákban kimenni (max. 9-10 között), mert később már biztosan nincs hely. Ezeket azért mondom el, mert nagyon sokszor mesélték nekem magyar vendégek, hogy “nem akarták” őket beengedni, pedig a strand üres volt… Mindenkit meg kívánok kímélni ettől a kellemetlen érzéstől, hogy ő nem szimpatikus a vendéglátóknak – ezt szinte mindenki, egytől-egyig így éli meg…. Pedig csak a fent említett jelenségről van szó, mindenki nyugodt lehet.
scogli Az ár minden esetben egy napernyő bérlését tartalmazza, és ahhoz tartozó két napozószéket, vagy ágyat, ill. zuhanyozási lehetőséget (hidegvizes!). A privát kabinokért külön kell fizetni. Az árak főszezonban a riviérán 15-25 Euro között váltakoznak, attól függően, milyen plusz szolgálatatások vannak a strandon (büfé, étterem, sportpályák, vizibicikli és egyéb sporteszközök, kényelmi szolgáltatások). A heti bérleti díjak egyértelműen kedvezményesebbek, aki sok időt tervez a tengerparton tölteni, annak mindenképp megéri. De így sem biztos, hogy ugyanazt az ernyőt kapja egy hétre, ezért érkezéskor mindig a bagninóhoz kell először fordulni. A Toscana Utazás olvasóinak 10% kedvezmény jár Cecina Le Gorette nevű – homkos, aprókavicsos – partszakaszán, az egyik legszebb strandon, az Il Delfino nevűn. Részletek: a Kedvezmények oldalon.
aerea A mindig kéznél lévő hűtött sörnek, vagy fagyinak persze megvan a maga varázsa, de azért jó tudni, hogy a szabadstrandok is egyre jobban felszereltek. Ezeken is található egy-két büfé, mosdó – még ha kicsit többet is kell érte gyalogolni – ,ill. vállalkozó, aki napernyőt ad nekünk bérbe. Igaz, hogy ezt magunk kell felállítsuk, de ennyi talán még belefér a pihenésbe, és mégsem otthonról cipeljük.

MARINA DI CECINA - FOTO:ENZO MASCI

MARINA DI CECINA – FOTO:ENZO MASCI

↑ Vissza

Strand BON-TON – KUTYÁSOKNAK is!!!

Viselkedni persze mindenhol tudni kell, akár fizetünk, akár nem. A szemetelésért büntetésre is számíthatunk, de legyen inkább a jóízlésünk, ami meggátol minket ebben. Ahogy a hűtőtáskában le tudtunk mindent cipelni a partra, úgy a zacskóban az első kukáig is el tudjuk cipelni a hulladékot. Arra ne számítsunk, hogy a szabadstrandok tele vannak gyűjtőládákkal. Azt kár is mondani, hogy zenét üvöltetni, és hangoskodni sem nagyon illik, hisz magyar legyen a talpán, aki túlzajongja az olasz családokat. Kutyát csak a táblával jelölt strandokra vihetünk, ilyen partszakaszokat egyébként – nagyon kulturált módon – szinte minden településen találhatunk. (Megjegyzés: nem azért jelölnek ki a kutyáknak külön a strandokat, mert ott szabadon lehet “aknázni”!) Marina di Cecinában két “bau beach” is van, az egyik a város északi végén, a Le Gorette partszakaszon, a másik a déli végén, az Új Csatornánál (Fosso Nuovo). Mindkettő a pineta – part menti fenyőerdő – ösvényein közelíthető meg. A Le Gorette strand Marina di Cecinából Vada felé indulva érhető el, az első nagy kereszteződésnél kell balra, a tengerpart felé fordulni (jól ki van táblázva: Le Gorette). Rögtön jobb kézre van egy nagy parkoló, ez egyébként júliusban és augusztusban fizetős. Ha nincs hely, a kereszteződésből inkább menjünk tovább Vada felé, és az első kempinget elhagyva, az út baloldalán további két parkolót találunk még, az egyik lebetonozott, a másik csak egy tisztás. Egyik sem fizetős, de nem is őrzött. A pinétán át a séta a tengerpartig már eleve egy kellemes program a nagy melegben nem csak nekünk, de a kutyáknak is, de még nagyobb lesz az öröm, miután leérnek a bau beach-re!
gorette bau Marina di Cecina déli végén szintén a pineta (fenyőerdő) mentén kell keresnünk a kutyás strandot. A játszóterekkel tűzdelt – tengeri sétánnyal párhuzamos – fasoron végig kell menni egész addig, amíg a település véget nem ér. Továbbhaladva egy nagy körforgalomhoz érünk, innen már végig, a pineta mentén, az út bal oldalán ingyenesen le lehet parkolni. A fenyőerdő kijelölt ösvényein átsétálva érünk a homokos tengerpartra, ez már csak szabadstrand! A kutyások egész addig menjenek autóval ezen az úton a pineta mentén, amíg egy kis hídhoz érnek, amely egy csatorna (Fosso Nuovo) felett ível át. Ennek a közelében kell leparkolni, és a csatornát övező ösvényen lesétálni a partra, itt található a bau beach.
fosso bau

↑ Vissza

Biztonság

Figyeljük az úszómester jelzéseit, és tartsuk be azokat, elsősorban saját biztonságunk érdekében. Ezek a következők:

• felhúzott fehér zászló – ideális időjárási körülmények fürdőzésre és egyéb vízi szórakozásra, a mentés operatív;

• felhúzott piros zászló – az időjárási körülmények következtében (pl. magas hullámok, erős parti szél…) veszélyes a fürdőzés, tilos a kihajózás (csónak, vizibicikli…), leállnak az úszó-, ill. merülő tanfolyamok. A piros zászlónak oka lehet – időszakosan – a rossz vízminőség is;

• felhúzott sárga zászló – az erős szél miatt össze kell zárni a napernyőket;

• felhúzott sárga és piros, vagy fehér és piros zászló együtt azt jelenti, hogy ideiglenesen nem operatív a mentőszolgálat (pl. ebédidő).

Az úszómester persze senkit nem köthet ki az ernyőhöz, hogy ne menjen a vízbe piros zászlónál, és az is igaz, hogy a felelőtlen fürdőzőknek is a mentésére sietnek, de ne felejtsük, hogy még a jól képzett úszómestereknek is csökken az esélye a sikeres mentésre rossz időjárási körülmények között.
bandiera

↑ Vissza

Vigyázzunk értékeinkre

Az olaszok híres vendégszeretete abban is megnyilvánul, hogy bizalommal fordulnak a turisták felé. Erre bizonyíték, hogy kerékpárjaikat gyakran le sem láncolják, amikor felügyelet nélkül hagyják. Vagy pl. ha teli piknikes kosarakat látunk itt-ott a pineta-kban az asztalokon, azokat sem Piroska felejtette ott, hanem valaki már ravaszul lefoglalta azt a helyet, hogy majd ott töltse el az ebédjét a jó hűvösben. Én azért azt mondom, ne kövessük mindenben a vendéglátóink példáját – a jó magyar közmondás szerint „jobb félni, mint megijedni” – legyünk inkább óvatosak, és láncoljuk le a bicikliket, ha az árnyékban hagyjuk, amíg mi a parton sütkérezünk. Az óvatosság akkor sem árt, amikor az autónkat őrizetlenül hagyjuk, ne hagyjunk benne értéket, még mindig jobban szem előtt van, ha a strandon egy kissé eltávolodunk. A legjobb persze az ékszereket, pénztárcát inkább a szálláshelyen hagyni, és csak a szükséges néhány Euróval a zsebünkben a tengerpartra menni.

PINETA – PARTI FENYVES

PINETA – PARTI FENYVES

↑ Vissza

Jó tudni

• A fürdőruhákat „megeszi” a só és a homok, ezért minden este legalább öblítsük ki őket bőséges tiszta vízben, a legjobb, ha hagyjuk egy kicsit kiázni.

• A gyerekeket fokozatosan szoktassuk a sós tengervízhez, először nagyon fognak tőle „prüszkölni”, ne erőltessük, hagyjuk, hogy első nap csak barátkozzanak, és inkább a homokban játszanak.

• A hullámok sokszor csalókák, és ez nagyon veszélyes lehet! Nagyon leegyszerűsítve a témát, csak annyit mondok, hogy hiába tűnik úgy, hogy a tenger belsejétől kifelé igyekszenek, sokszor pont visszafelé a mélybe rángatják az embert (a széltől függően); aki nem hiszi, próbálja ki a homokozójátékokkal.

• Toszkánában a nap nem a mi bőrünknek való, és ez azoknak is szól, akik végig szoláriumozzák a telet. Nap, mint nap ismerőseim csak legyintenek rám, hogy ugyan, én bírom, aztán éjszakákat zokognak. A kellemes parti szél miatt nem érezzük, mennyire éget a nap, és az köztudott, hogy csak az esti zuhanyozás után derül ki igazán, mi is történt velünk a napon. Mindenkinek könyörgök, hallgasson rám, legalább a gyerekeket védjék….

LIVORNO SZIKLÁS PARTJA

LIVORNO SZIKLÁS PARTJA

↑ Vissza