A toszkán dombvidék egészen más jellegű üdülést nyújt az Etruszk Riviéra látogatóinak, mint a közvetlen partmenti települések. A tenger örömeiről persze itt sem kell lemondani, hiszen – akár autóval, akár kerékpárral, vagy motorral – néhány perc alatt elérhető egy-egy gyönyörű strand; a pihenés pillanata viszont egészen más varázzsal bír. A nyugalmat, a feltöltődést keresők Paradicsoma ez a vidék, na és persze az autentikus konyha és a jó borok kedvelőié. Ezt a fajta turisztikai igényt már sok-sok évvel ezelőtt felismerték a helyi emberek, és sokan kezdték kiegészíteni földművelő tevékenységüket a falusi turizmus megszervezésével, fellendítésével, ennek az olasz elnevezése az agriturismo.

SZÁLLÁSHELYEK A TANYÁKON

SZÁLLÁSHELYEK A TANYÁKON

Számos vendégház: tanya, elegáns villa és falusi ház csalogatja a mesés lankák között a „szerény” vidéki élet hódolóit. A legtöbb természetesen jellegzetes toszkán konyhával is kényezteti lakóit, és ha szerencsénk van, házigazdáék saját borát és olaját is megkóstolhatjuk. Agriturismo szállásajánlatok családoknak, baráti társaságoknak, céges csoportoknak a SZÁLLÁSAJÁNLATOK -ban.

A NYUGALOM SZIGETE

A NYUGALOM SZIGETE

↑ Vissza

Collesalvetti

Apró középkori falvakkal tűzdelt vidék központja, melyek mindegyike egy-egy dombtetőn, vagy épp ellenkezőleg, egy völgy mélyén bújik meg, zöld rengetegtől körülölelve. Nugola, Vicarello, Guasticce, Castell’Anselmo, Stagno, Parrana San Giusto, Colognole, Parrana San Martino lakói hozzászoktak már az egész éven át tartó – főleg kerékpáros – „átmenő forgalomhoz”. Mindegyikük rejt egy-egy gyöngyszemet, legyen az templom, kolostor, forrás, vagy éppen szélmalom, melyet a kíváncsi turista-szemek látni akarnak (pl. Sambuca)

SAMBUCA – KOLOSTOR

SAMBUCA – KOLOSTOR

↑ Vissza

Castellina Marittima

Valószínűleg már az etruszk időkben – erre számos régészeti lelet a bizonyíték – lakott település volt, és már ekkor bányászták és megmunkálták az alabástromot, a vidék nagy kincsét. A X. századtól léteznek írások a faluról, amikor is a Della Gherardesca grófi család kastélya köré kezdték építeni házaikat a lakosok. Később a Mediciek uralma alá került (ma is áll a Medici kastély); a XVII. században azonban súlyos pestisjárvány néptelenítette el a települést. Az alabástrom megmunkálásának művészetét, az évszázadok során használt eszközöket, régi korok régészeti leleteit az Alabástrom Múzeum szuggesztív kiállításán csodálhatjuk meg (Ecomuseo dell’Alabastro).

ALABÁSTROM MÚZEUM

ALABÁSTROM MÚZEUM

↑ Vissza

Riparbella

2005-ben 1200 lakosa volt. Megélt azonban szebb időket is ez a középkori falucska, melynek alapköveit valószínűleg a környék egyik legbefolyásosabb nemesi családja, a grófi Della Gherardesca tette le 1000 körül, az első írásos nyomok mégis csak közel 100 évvel későbbről valók. 1873-ban közel 3800 lakost számlál a település, akit a környékbeli olajfa-, szőlő- és gabonaültetvények tartottak el. Ma sokan gazdagítják egzisztenciájukat a turizmus kiszolgálásával, hiszen ez a középkori környezet, sajátos hangulatával egyre több turistát vonz a vidékre.

KÖZÉPKORI IDILL

KÖZÉPKORI IDILL

↑ Vissza

Montescudaio

2006 óta tagja a legszebb olasz középkori települések klubjának, Cecinától kb. 10 km-re fekszik egy dombtetőn. Neve ma már a borbarátok körében is igen ismert, hiszen minőségi borai, a Montescudaio Rosso és a Montescudaio Bianco egyre több díjat nyernek.

ÉRIK A SZŐLŐ...

ÉRIK A SZŐLŐ...

1846-ban földrengés rombolta le a kastélya körüli lakónegyed nagy részét, a csodálatos lakossági összefogásnak köszönhetően azonban alig 10 év alatt újjáépültek a házak. Címerében ma is őrzi a történelmében legfontosabb nyomot hagyó család nemesi koronáját, a Della Gherardesca grófságét. A faluban sétálgatva számos nemesi palotát láthatunk, szemünket azonban egy pillanatra sem tudjuk elszakítani az itt-ott felbukkanó tengeri panorámáról; tiszta időben még Gorgona és Capraia szigete is felfedezhető a távolban.

MONTESCUDAIO

MONTESCUDAIO

↑ Vissza

Guardistallo

A tengertől 10 km-re fekszik egy dombtetőn ez a furcsa, patkó formában elterülő középkori település, fentről nézve olyan képet nyújt, mintha át akarná ölelni a lába alatt heverő szépséges völgyet. Ma 1000 körüli lakossággal bír, nyáron azonban, a turistáknak köszönhetően aktív, vidám élet zajlik benne.

GUARDISTALLO

GUARDISTALLO

Az etruszk és a későbbi korok értékes leletei – mint számos más, saját múzeummal nem rendelkező középkori falu esetében – a tartomány nagyobb városainak múzeumaiban kerültek kiállításra. Az 1846-os földrengés Guardistallo-t is komolyan súlytotta, lakóházainak mintegy 70%-át döntve romba, és szinte teljes egészében a kastélyát. Az újjáépülés a település egyik legelőkelőbb családjának, a Marchionneschi-knek is köszönhető, ekkor épült, többek között a színház és a Villa Elena kastély (ma szálloda és apartmanház).

VILLA ELENA - GUARDISTALLO

VILLA ELENA - GUARDISTALLO

↑ Vissza

Casale Marittimo

A Casalvecchio domb tetején az archeológusok egy i.e. VII. századi etruszk falu maradványaira leltek. Talán már ez is elég ahhoz, hogy ebbe az egyedülállóan varázslatos – szerintem a legszebb – aprócska falucskába „fellátogassunk”. Ha valaki mégis elbizonytalanodik, mielőtt felkerekezne, az először tekintse meg alulról (a Bibbona felőli oldalról), és döntse el maga, hogy igazat írtam-e.

CASALE MARITTIMO

CASALE MARITTIMO

Casalét nem lehet megunni. Rövid idő alatt körbe – azaz, hogy fel-le – lehet sétálni a falut, erre pedig még a folyamatosan a szomszédságában élőnek is gyakran támad kedve. Klasszikus példája a vidék középkori falvai sorsának: mint sok másikat, az 1970-es években Casalét is az elnéptelenedés fenyegette. Aztán valakiknek megakadt rajta a szemük, és kempinget, apartmanokat kezdtek építeni a szomszédságában. És a turisták megmentették Casalét (is). Az újrakezdéshez persze kellett a megmaradt helyiek hite és lelkesedése, nekik köszönhető az a gyöngyszem, amit ma megcsodálhatunk. Ja, és persze, hogy ma már aranyáron mérik itt a négyzetmétereket. Az itt élők mindent megtesznek azért, hogy szülőhelyük – vagy fogadott lakóhelyük – csinos, rendezett, tiszta, modern, de mégis autentikus, egyszóval élhető legyen. Az építészeti megoldások kedvelőinek ajánlom figyelmébe: a legapróbb részletek művészei az itt lakó emberek, hogy hogyan is lehet komfortosan élni a legszigorúbb műemléki keretek között is, van mit tanulni tőlük.

Lásd: videók Casale Marittimo és Profumi d’estate Casale Marittimo – TOSCANA TV

CASALE MARITTIMO

CASALE MARITTIMO

↑ Vissza

Bolgheri

A VIII. és X. század között még Sala del Duca Allone volt a neve az Etruszk Riviéra egyik legkarakterisztikusabb falvának. Hogy hogyan is lett belőle Bolgheri, arra biztos magyarázat nincsen, egy azonban tény: ezen a néven ma már világhírre tett szert ez a különleges szépségű és varázsú település. És ez a varázs már akkor bűvöletbe ejti az utazót, amikor épp csak rákanyarodik az Auréliáról a Bolgheri felé vezető útra. A közel öt kilóméter hosszú ciprussoron aztán próbálhatja megfejteni, amit a környező olajfák és szőlőtőkék már évszázadok óta tudnak: hogy mi is a titka ennek a varázsnak.

BOLGHERI KAPUJA

BOLGHERI KAPUJA

Harcoltak is érte a potens városállamok évszázadokon keresztül: Pisa, Firenze, a Soderini-k, Incontri-k és Gherardesca-k, mindegyik a magáénak akarta. A háborúskodásnak köszönhetően a XV. század végére a településből alig maradt valami. A ma ismert Bolgheri az eredetihez képest már új helyen épült újjá, mai formáját a kastély a XIX. sz. végére éri el, ekkor épül hozzá a torony is. Bolgheri világhírének azonban még egy komoly oka van: az egyre előkelőbb díjakat elkönyvelő borai. Az Etruszk Riviéra borútjának egyik legfontosabb állomása, a faluban üzletek kínálják a már palackozott nedűt, a borozókban és a vidék borospincéiben pedig kóstolgathatunk, hogy megismerkedjünk a különböző fajtákkal és évjáratokkal.

BOLGHERI

BOLGHERI

↑ Vissza

Sassetta

A legközelebbi vasútállomás Donoratico, ezért inkább autós kirándulások gyakori színhelye, esetleg az edzettebbeknek (!) jó kis kerékpártúra. A Val di Cecina (Cecina folyó völgye) és a Val di Cornia (Cornia folyó völgye) sűrű erdői között bújik meg ez az antik falucska, ahová mindenképp érdemes ellátogatni, még ha nem is a környékbeli agriturismo-kban szállunk meg. Egész évben számos rendezvény, falusi ünnepség színhelye, érdemes ezek közül kiválasztani egyet, és megkóstolni a helyi specialitásokat. A környező vidék nagyon kedvelt gyalogos kirándulásoknak is színhelye.

SASSETTA – FOTO: PUBLITOUR S.p.A.

SASSETTA – FOTO: PUBLITOUR S.p.A.

↑ Vissza

Suvereto

Történelmi központját egy pentagon formájú védelmi fal övezi, melyet helyenként tornyok csipkéznek, összesen 8. Nagyon régi időkre nyúlnak vissza a település gyökerei, még az 1000 előtti évekre. Az önkormányzati palota az 1200-as években épült, rendkívüli műemléki értékkel bír. Számos kulturális rendezvény, koncert, előadás színhelye e festői környezet az év egész folyamán.

SUVERETO-I VÁRROM

SUVERETO-I VÁRROM

Suvereto olivaolaja messzeföldön híres, és hasonló nevű bora is előkelő helyen szerepel a toszkán itallapokon. A környékbeli pincékben sok helyen kínálnak borokat kóstolásra, az élményt még különlegesebbé talán csak egy-két helyi ételspecialitás teheti. Suvereto ajándékboltjai a vidék ősi mesterségeinek ragyogó mintadarabjait kínálják megvásárlásra: így pl. kovácsoltvas- és kézműves darabokat.

Lásd: video Suvereto (Costa degli Etruschi) – TOSCANA TV

OLAJFÁK, AMEDDIG A SZEM ELLÁT

OLAJFÁK, AMEDDIG A SZEM ELLÁT

↑ Vissza

Campiglia Marittima

Az Etruszk Riviéra egyik legszebb fekvésű középkori települése (bár ezt így a sor végén már nehéz fokozni!). Etruszk, római és középkori leletek tanúskodnak az évszázadok alatt ezen a varázslatos helyen megtelepedő népek kultúráiról. Különleges érdekesség a szabad ég alatti San Silvestro Archeológiai- és Ásványtani Park, mely a fémfeldolgozás ősi mesterségéről és annak évszázados történetéről mesél.

CAMPIGLIA MARITTIMA

CAMPIGLIA MARITTIMA

↑ Vissza

Venturina

A termálközpont, Venturina mai modern képe senkit ne csapjon be, bizony antik település ez is, mint az Etruszk Riviérán, az Aurélia mentén a többiek. Ennek legékesebb bizonyítéka a Caldana etruszk-római termálfürdői, melyet ma modern szálláshelyek, spa-központok, szállodák vesznek körül. A Calidario-tó termálvizét szintén a természetes forrás táplálja, mely 36 fokon tör a felszínre. Ennek köszönhetően Venturina turizmusa folyamatos, a fürdők és a kapcsolódó szolgáltatások egész évben várják a vendégeket, lehetőség van még éjjeli fürdőzésre is.

CALIDARIO

CALIDARIO

A XVII.-XIX. századok közti időszakot képviselik a település kastélyai: a Palazzo Magona, a Villa Mussio és a Tavolino Rovesciato. Venturina városában aktív élet zajlik, az üzletek a helyi specialitásokat kínálják, éttermek és bárok sora csalogatja a turistákat, a város környéki dombokon pedig kiváló minőségű borokat és olivaolajat készítenek.

↑ Vissza