Tészta manufaktúra

ÜZEMLÁTOGATÁS KÓSTOLÁSSAL

Egy újabb élményprogram, amelyet az igény szült. Hisz szezonról-szezonra én is tanulok a vendégeimtől: többek között azt is, mire van igényük, mire nyitottak, hová repíti őket a fantáziájuk… és mivel a magyar vendég sem más, mint a német, a holland, vagy az amerikai, az új igényekre a toszkán vállalkozók gyorsan reagálnak. Ezért nyitotta meg a túristák előtt a kapuit a Morelli család is, akiknek a története a toszkán durumtésztával már generációk óta összenőtt.

Megkerülhetetlen az a közhely, hogy Olaszország a tészta hazája. Toszkána mindabból az élvezetből, amit az olasz gasztronómia nyújt, csak egy kis falat, de tagadhatatlanul ízletes falat. Tenger gyümölcseiben, vadban, őshonos birka-, sertés- és szarvasmarha fajtákban, sajtban, olívaolajban és – talán az első hely illette volna meg – szőlőben és borban. Következésképp a saját tésztafajtái is megvannak, hisz  minden raguhoz, minden szószhoz a legideálisabb tésztaformát, tésztatípust kell párosítani. A gyakorlott olaszországi utazók jól tudják, nincs két olyan tartomány, város, sőt, falu, ahol ugyanazzal a tésztaformával találkoznának. Ha mégis, akkor egyszerűen rossz helyre ültek be…

PROGRAM

Olaszország-szerte sajnos egyre kevesebben vannak olyan kézművesek, akik ragaszkodnak a tésztagyártásban a manufakturiális hagyományokhoz: a Morelli család Pisa dombvidékén azonban – szerencsére – ilyen. Az, hogy mára kevesen maradtak, természetesen a “fejlődő” világ következménye: a nagyipari gyártás elterjedése kiszorította a kicsiket, hisz a piaci verseny elsősorban árverseny. Akik mégis kitartottak, azok ma a minőségre, az egyediségre törekednek, ahogy a Morelli manufaktúra is a család “titkos receptjére” tett fel mindent. Azonban megtalálni azt a szűk réteget, aki erre vevő is, modern piackutatást, marketinget, nyitottságot igényel. Szerencsére Morelliék a családfenntartásban is hagyományőrzők, így az idős Dino mestert, aki három gyermekének is átadta a tésztakészítés tudományát, a fiatalabbak ma már ezen a területen is aktívan támogatják.

Egyrészt megnyitották a manufaktúrájukat, ahol jómagam is, a vendégeimmel bepillantást kapunk a tradícionális, kézműves technikába: az alapos tésztagyúrás menetébe, a kézi nyújtásba, a csillogó bronzformák sokaságába (amelyek a különleges tésztaformák “felelősei”), és a lassú szárításba. Mind-mind olyan lépések, amelyek a késztermék kiváló minőségéért felelősek. Ugyanakkor gondoskodtak arról is, hogy a régi idők gépei, amelyek évtizedeken keresztül voltak hűséges társai az elődöknek a tésztagyártásban, ne merüljenek feledésbe: berendeztek egy kicsi, de izgalmas múzeumot. Látogatásunk során természetesen ide is betekintünk.

No de az a “titkos” recept? Persze valamicskét abból is kapunk… még ha nem is annyit, hogy otthon mi is megpróbálkozzunk vele! Morelliék a búzacsírában látták meg a jövőjük útját. Ez az aprócska életerő, a búzacsíra – amely alig 3 százalékát tölti ki a búzaszemnek, és – a nagyipari gyártás során a pelyvával együtt kikerül a lisztből, a Morelli tésztákba visszavezetésre kerül. Nem részletezem itt ennek a táplálkozástani értékét, szívesebben említem azt az illatot, amit egykor, a régi malmokban lehetett érezni az őrlés során. Az a liszt – vagy durum esetén helyesebben dara -, ami még aznap felhasználásra is került. Sajnos a mai világban már keveseknek adatik meg az a kiváltság, hogy gabonák (vagy akár gyümölcsök, zöldségek…) igazi ízét, illatát élvezzék.

Az élmény persze nem lenne teljes, ha az üzemlátogatás végén ne vásárolhatnánk, és kóstolhatnánk bele a Morelli tésztákba. A Bottegában hatalmas választékot találnak a hagyományos és a különleges tészták kedvelői is, hisz nem csak durumbúzából gyártanak a manufaktúrában. Ugyanakkor széles a kínálat gluténmentes tésztákból is, amelyek akár a programot záró kóstolós során is igényelhetők, tehát javaslom, senki se mondjon le erről az izgalmas programról! A nyálunk is kicsordul a Morelli étterem látványkonyhájában, ahogy a frissen főzött tészta fejest ugrik a szezonális raguba, amelyet aztán a séf gyakorlott mozdulatokkal perget a serpenyőben. Mindenkinek jó étvágyat! Ennél rosszabb élményprogramunk sose legyen Toszkánában!

TÉSZTA MANUFAKTÚRA INFO

A találkozás helyszíne a Morelli tészta manufaktúra San Romano-ban. A pontos címet természetesen minden jelentkezőnek megküldöm. Fontos, hogy pontosak legyünk, mert a program egyes részei időre ki vannak számolva. Az autóval érkezőket nagy, ingyenes parkoló várja.

A tésztakóstolás csoportos programként ideális (max. 15 fő), de privát családnak is szívesen megszervezem. Ára kedvezményesebb, ha többen vagyunk, de természetesen magasabb, mint egy átlagos városnézés, hisz tartalmazza már a tésztakóstolót. És hogy ne a délután közepén tömjük a hasunkat, a legjobb, ha ebéd- vagy vacsoraidőre szervezem a tourt. Jelentkezés a tészta manufaktúra programra: toscanautazas@icloud.com