pitigliano
Tufavárosok tour magyarul

Idén nyáron beindítottam végre ezt a dél-toszkán kirándulást. Régóta készültem már rá, mert nagyon izgalmas vidék: már maga a látvány is lenyűgöző, a helyszínek története pedig igazán izgalmas. Egyrészt le kellett vizsgáznom – ami végre megvan – másrészt alaposan felkészülnöm, de most már biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen napot tudok szerezni a tourra vállalkozóknak! Mivel a legtöbb vendégem az Etruszk Riviérán foglal szállást, ide pedig nincs túl közel ez a vidék, mindenképp egész napos kirándulást terveztem. Ha már elautózunk idáig, akkor alaposan megismerjük, felfedezzük ezt a csodaszép, tufával borított vidéket.
A tufavárosok tour tehát egész napos. Azoknak ajánlom, akik jól bírják az egész napos sétát, még ha távolságban nem is gyalogolunk sokat… Gyermekes családok is jöhetnek, ha a gyerekek szokva vannak a túrákhoz, semmiképp ne ez legyen a tűzpróba!! Előre felhívom tehát a figyelmet, hogy nem egyszerű túra, de meggyőződésem: minden fáradságot megér. Max. három családot szervezek össze, és csak néhány hétre hírdetem meg az év folyamán. Akit tehát érdekel ez a mesés vidék, ne szalassza el a lehetőséget! A helyszínen fogunk találkozni, de akinek úgy megnyugtatóbb, a riviérán is találkozhatunk, és együtt utazunk (ez 3 autóval még kivitelezhető…). A helyszínek között is autóval fogunk mozogni, de a városok közti távolság alig pár perc. Ebédidőben tartunk egy kis szünetet: együtt is elfogyaszthatunk egy-két pizzaszeletet, de önállóan is megoldhatja mindenki az étkezést, akár úgy, hogy szendvicseket hoz magával.
A tufavárosok hárman vannak: Sovana, Sorano, Pitigliano. Nem kívánok itt hosszasan mesélni róluk, ezt majd inkább a helyszínen. Ráadásul hogy bárki meggyőződjön a helyszínek gyönyörűségéről, pont elég beírni a Google keresőjébe, és a fotókra kattintani. Mindenkinek eláll a lélegzete… és garantálhatom, nekem minden egyes alkalommal, amikor erre járok, megdobogtatja a szívemet a látvány. Grosseto provinciájának a belső szélén járunk, az Amiata hegy szomszédságában. Ősrégi vulkanikus vidék, ahol a vulkánkitörések következménye a tufa felszíni lerakódása. A tufa pedig a hosszú évszázadok folyamán kiváló építőanyagnak bizonyult.
A tourt Sovana Nekropliszainál kezdjük. Kevés olyan helyszín van, amely ilyen erővel képes az – arra érzékeny – embert magával ragadni, és visszarepíteni a történelemben. Az etruszkok hiedelemvilága – már tapasztalatból tudom – nem csak engem nyűgöz le, van bennük valami megfogalmazhatatlanul elvarázsoló. A sovanai “Halottak városa” tagadhatatlanul az egyik legszebb egész Etruria szerte: a monumentális síremlékek, közvetlenül a tufasziklákba vájva, felejthetetlen emléket jelentenek minden szemlélő számára. És akkor még nem említettem a tufába vájt – sokszor 20-25 méter mély – utakat, a Via Cava-kat, amelyekről évszázadok óta vitáznak a tudós történészek, de nem jutnak egyezségre… csak egy a biztos, hogy közel 2 és fél évezrede használják őket az itt letelepülő népek. Elmerülni bennük egészen egyedi élmény!
Az aprócska Sovana középkori “borgo”-ja ma már egyáltalán nem emlékeztet a XIII. század fontos püspöki- és uradalmi székhelyére. Ezen a helyen a XVI. században egyszerűen megállt az élet. Ez a tény pedig – ha az akkori embereknek szomorú sorsa is fűződött hozzá – a mai kor emberét egyszerűen földhöz ragasztja. Toszkánában persze sok helyen szívhatunk magunkba középkori levegőt, de Sovana ezek között is kimagasló. Itt szinte egyetlen épület sem épült a reneszánsz időszaka után. Nem véletlenül egyike Olaszország 100 legszebb településének. Ráadásul a XI. században a Kereszténység történetének egyik legfontosabb pápájának adott szülőhelyet.
Sovana után Soranóba vesszük az irányt. Többezer éves tufasziklák között kanyargunk, és csak találgathatjuk, mi mindenre használták a leszármazottak az ősi etruszk sírokat az elmúlt évszázadok során, amelyek a sziklaoldalakon tátonganak. Soranóban felfedezzük Olaszország egyik legbevehetetlenebb középkori várát, persze a pozíciójából adódóan ez nem lesz számunkra túlságosan meglepő.
A napot a lenyűgöző Pitiglianóval zárjuk. A Medici vízvezeték mentén besétálunk a belvárosba, megpihenünk a katedrálisban, én pedig csak mesélek-mesélek… Pl. arról, hogyan szégyenítette meg VII. Gergely pápa a császárt, miért nevezték el a livornóiak Pitiglianót Kis Jeruzsálemnek, és sok más érdekességről. A tufavárosok tour ára 100 Euro/család, ezen kívül a belépőjegyekre kb. 10 Euro/fő költséggel kell számolni 10 éves kor felett.
Ígérem, kellően elfáradunk délutánra… de nem hiszem, hogy bárki is panaszkodni fog! Ha mégis, van egy titkos ötletem a nap kellemesen relaxáló zárására, de ez maradjon meglepetés!

INFO: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

Toscana Cestovanie Toscana Riviera