vino.jpg
Tölgyes borászat – agriturismo a Chianti szívében

INFO ÉS FOGLALÁS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

A Querceto név mindig szerencsét hozott nekem… Még jó, hogy sokan szeretik így nevezni birtokukat. Persze a régiek nem sokat fantáziálgattak ezen, egyszerűen a logika kívánta meg, hogy ha valami megtöri egy vidéken a harmóniát, akkor ezzel be is azonosítja magát. Nem volt még utcanév, sem házszám, viszont az olajfa-, és szőlőrengetegben könnyű volt felismerni a kisebb tölgyerdőt. Mi más is lehetett volna a neve az erdő árnyékában épült családi rezidenciának és gazdaságnak, mint Tölgyes.

Ez a Tölgyes a grevei Tölgyes. Ma már én is tudom: minden valamire való vidéken van egy; hosszú kutatásaim vezettek erre a következtetésre. Én azonban csökönyös módon Greve in Chiantiban akartam megtalálni a második Tölgyesemet (az első szerelem Montecatini Val di Cecinában van), mert csodálatosnak tartom ezt a vidéket. A Chianti egyik leghíresebb települése, nagyon hangulatos, vendégszerető, minden évszakban szép. Greve városközpontban kiváló házias vendéglők, borozók vannak, és – a túlkínálatnak köszönhetően – elérhető, korrekt árakon. Nagyon hangulatos akár napközben, akár esténként besétálni ide a környékbeli tanyákról, hogy egy kis toszkán zsibongással feldobjuk az amúgy nyugalomra alapozott pihenésünket. Lásd: video a Toscana TV-ben – Greve in Chianti

A Tölgyes borászat és agriturismo családi vállalkozás. Egy aprócska kastélyépület köré rendezték takaros gazdaságukat az évszázados családfával büszkélkedő borászfamília tagjai. Boraik nem csak Olaszországban, de a világon sok helyen ismertek, jó hírnévnek örvendenek. Az igazi borász azonban mégiscsak saját otthonában szeret jó boraival büszkélkedni. Hisz itt sajátos varázsa van az évszázados pincefalaknak, az évjáratok különös keverékétől illatozó hordóknak, a nyári forróságban kiválóan érő szőlőfürtöknek, a mesés panorámának, az egyszerű, falusi konyha titkainak, és a híres toszkán vendégszeretetnek. Ezért aztán szinte nem létezik ma már borászat, ahol ne fogadnának vendéget hosszabb időre is, a jó borokon kívül más szórakozási lehetőségeket is nyújtva egy tartalmas üdüléshez.

Az apartmanok több, családias méretű kőépületben kerültek kialakításra, egymástól tisztes távolságban, tökéletes intimitást hagyva a lakóknak. Kettő-, három-, négy, hatszemélyesek, mind-mind magas komfortfokozattal, hangulatos toszkán belsőépítészeti elemekkel. Jól felszerelt konyhák, tágas nappalik, étkezők, modern fürdőszobák, és bensőséget sugárzó, egyszerűen elegáns, falusi hangulatú szobák. Minden apartmanhoz tartozik egy saját kertrész. És talán ez az igazi erőssége egy ilyen varázslatos helyen található agriturismo-nak. Kiülni egy tölgy-, vagy éppen gesztenyefa árnyékába egy jó könyvvel, és beleolvadni a vidék elragadó atmoszférájába. Megteríteni a szabad levegőn, és madárcsicsergés kíséretében elfogyasztani a finom reggelit. A kirándulásokban megfáradt lábainkat feltenni egy székre, és egy üveg kiváló házibor mellett magunkba szívni az estefelé lecsapódó nyirkos, hűvös levegőt… E hangulatteremtő képek után szinten szentségtörésnek érzem megemlíteni, hogy azért van egy hűsítő medence is a birtokon, és kisebb játszótér az apróságoknak.

A tulajdonos család itt él, és dolgozik a birtokon, így aztán az agriturismo egész évben nyitva áll a vendégek előtt. A borkóstolók, borászat- és gazdaság látogatások folyamatos programok, és ezekre azoknak is lehetősége van, akik nem itt szállnak meg. További információt a toscanautazas@icloud.com címen tudok adni, és természetesen szívesen megszervezem a programokat.

A Tölgyes borászat és agriturismo árai (elő- és utószezonban napi foglalás lehetséges):

– kétszemélyes apartman elő- és utószezonban 80 Euro/éjszaka/apartman, június 15 és szeptember 15 között 550 Euro/hét/apartman.

– háromszemélyes apartman elő- és utószezonban 100 Euro/éjszaka/apartman, főszezonban 650 Euro/hét/apartman.

– négyszemélyes apartman elő- és utószezonban 115 Euro/éjszaka/apartman, főszezonban 750 Euro/hét/apartman.

Az árban benne van minden rezsiköltség, egyszeri takarítási díj, medencehasználat (májustól szeptemberig), parkolás. Ágyneműhuzatról és törülközőről a vendég gondoskodik. Lehetőség van reggelit is rendelni, ennek ára 6 Euro/fő (12 éves kor felett).

INFO ÉS FOGLALÁS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

FONTOS!!! GREVE IN CHIANTIBAN AZ IDEGENFORGALMI ADÓ MÉRTÉKE 1.5 EURO/FŐ/ÉJSZAKA, KÉSZPÉNZBEN FIZETENDŐ.

 

 

 

 • attila (25-6-2013)

  Kedves Andrea,
  Köszönöm a segítséget. A szállások nagyon kellemesek voltak, az időjárás is kegyes volt hozzánk, sikerült mindent megnézni

 • orsi (2-7-2013)

  Szia Andi,
  nagyon jo volt és hamar eltelt, azota is visszavágyunk. Lehet nyáron csinálnánk egy ismétlést amikor meleg van és van levendula viragzas meg minden :)
  Viszont akkor már Cortona kornyéke lesz a cél.
  Nagyon elégedettek voltunk mindennel a szálláson. Tiszta volt, lehetett futeni ha fáztunk. Kedvesek voltak. Egy dolgot hiányoltunk, a kert kapcsolatot, nem tudtunk kiulni, az jo lett volna.
  Udv!

 • admin (10-8-2014)

  Kedves Andrea,
  A szállás elfoglalása gördülékenyen ment, a recepciós hölggyel angolul mindent meg tudtunk beszélni.
  Reggelit kértünk, a magyar zsebünknek elég riasztó 6 euró/fő/nap áron, de később betekintve a bolti árakba ez már nem tűnt soknak. Sok minden közül választhattunk, felvágott, sajt, tojás, vaj, dzsem, nutella, tej, kávé, müzli, joghurt kenyér stb. Szóval délutánig jól lehetett lakni, nyugodtan kirándulhattunk, nem kellett ebéden gondolkodni. A sajt és a felvágott végig ugyanaz volt, boltokban látva a fantasztikus kínálatot, szívesen vettük volna a változatosságot, de ezt nagyon zárójelben jegyzem meg.
  A ház körül két páva lakik egy színes és egy fehér, kislányom kedvenc időtöltése volt a pávák "nyaggatása" a tollak begyűjtése.
  Nem a főépületben kaptunk szállást, hanem a néhány száz méterre lévő két épület egyikében. Az apartman tágas négy személynek bőségesen megfelel. Nappali-főzősarok-étkező, WC-fürdő, két hálószoba. A konyha felszereltsége megfelelő volt, apró hiányosságokkal, bár mi otthon nagy főzéseket rendezünk, de persze ezzel nem hasonlítható. Gázzal kombinált elektromos sütő-főző tűzhely, mindenre alkalmas. Hűtő is jól működött, kis fagyasztórésszel, de nekünk elég volt.
  Ágyak szélesek, kényelmesek, ágynemű a több helyen megszokott lepedő-variációk. A fürdő-WC kombináció keskeny, inkább egy személyes, de minden jól működött, meleg víz folyamatosan volt, sőt forró víz! És ami a legfontosabb, megfelelő tisztaság és rend mindenhol.
  Az épület előtt medence, gyermekeknek is alkalmas, kislányomnak természetesen ez tetszett a legjobban. Első két nap esett, éjszakánként is lehűlt a levegő, én a vizet kicsit hidegnek találtam, de a velünk nyaraló északibb vendégeket nem zavarta, sőt! Bár lehet hogy öregszem.
  A medencét folyamatosan tisztították reggelente. Az épületben sem volt problémánk a hét alatt semmi nem romlott el, víz nem folyt, csatorna nem dugult. ( a birtok szép és különleges élményt nyújt, sétáltunk a szőlő és olajfaliget között, bejártuk amit lehetett. Látszik a folyamatos használat, tehát gazdálkodnak, építkeznek, dolgoznak, felhalmozott kőkupacok, kivágott fák-ágak, nem csak a turistáknak készült csilli-villi. A mediterrán növények sokszínűségét tekintve úgy kertészetileg többet is ki lehetne hozni belőle(de ez is zárójeles) Egyébként nem az a tipikus toszkán birtok, fenyő, meg tuja, meg cédrus, meg ilyesmi, a tölgyes miatt inkább mérsékeltebb égövinek tűnik.
  Talán a WIFI hiányzott, csak a főépületben van, viszont oda már nem komfortos elmenni ez miatt. Esténként hiányzott, sok mindent meg tudtunk volna nézni a neten. Az ottaniakkal (személyzet, háziak) szinte semmi dolgunk nem volt, ha találkoztunk mosolyogtak, köszöntek, ennyi. De más nem is kell, a magam részéről azért szeretem a külföldet, mert nem kell beszélgetni, panaszkodást hallgatni, meg politizálni...
  Három nap kirándultunk, egy San Gimignano, egy Firenze, egy Siena. Nem vittük túlzásba, mindenből egy pici villanás, hangulat. Séta a köveken, a hömpölygő tömegben, az ódon épületek, az olasz temperamentum, a kávézók előtt ülő bácsikák újsággal a kézben, mint a filmekben. Sokszor álltunk az út mellett a tájat bámulva. Múzeum meg ilyesmi semmi, egy-két híresebb épületet néztünk meg. Nekünk ez volt Toszkána. A kanyargós dimbes-dombos táj miatt teli gyomorral nem javaslom a kirándulást, könnyen lehet "baleset". GPS-t használtunk, aki bátrabb, javaslom menjen le a főútról, mi kétszer eltévedtünk, olyan szép helyeken mentünk keresztül, szőlők, kertek alatt, keskeny köves meredek utakon, a kocsi alig fért el, szóval szuper volt. A kilátás lenyűgöző, szép villák, régi házak gyönyörű gondozott kertek. Amúgy is rengeteg a turista mindenhol. A sétával, nézelődéssel is nagyon elmegy az idő.
  Vásárolni csak élelmiszert vásároltunk, Lidl és COOP. A COOP választéka fantasztikus, ami szem szájnak ingere, nekünk itt vidéken ilyen mutatóba sincsen. Árakat nem hasonlítottuk, nem vadásztunk olcsóbbra, hiszen nyaralunk! Amit erre szántunk, azt elköltöttük. Étterembe nem voltunk, pedig terveztünk egy kis helyi sajátosságú ételkóstolást, de elmaradt. Pizza és szendvicsféle volt amit vettünk. Ízletes volt.
  Kávézóba is beültünk, presszokávét ittunk, tényleg gyűszűnyi, de finom.. A kiszolgálás mindenhol megfelelő, mosolyognak kedvesek, nem lehet erre panasz. A főbb turistaközpontokban mindenki beszél angolul több kevesebb sikerrel. Mindenki gyűjtsön fémpénzt euróban, mert a parkoláshoz kell. Nem szívesen váltanak az üzletekben. Kártya, papírpénz nem jó erre. Egyébként mindenhol volt parkoló, néha kicsit várni kellett. Viszont nem olcsó 2-3 Euró/óra is lehet.
  A szálláson pihentünk, sétáltunk, fürödtünk, ittuk a hideg sört, szóval nyaraltunk. Az idő jó volt, bár délutánra mindig elfelhősödött.
  Szerintünk bőven megérte az árát a szállás, nem tudom valaha visszatérünk-e még. Sajnos anyagiak kérdése, nem kedv.
  Elnézést, hogy ennyit írtam. Még egyszer szeretném megköszönni a szíves segítségét remélem még lesz alkalmunk "közös" nyaralásra.
  Üdvözlettel: Balla Róbert

 • Kiss János (1-10-2014)

  Kedves Andrea!
  A múlt hetet az Ön közreműködésével Toscanaban töltöttük, szállásunk a Tölgyes borászatnál volt. Ezúton is köszönöm segítségét a szállás kiválasztásánál, lefoglalásánál, valamint a honlapján található információk is nagyon hasznosnak bizonyultak.
  A szálláshely nagyon igényes, gyönyörű környéken van. Rengeteget kirándultunk - Firenze, Pisa, Siena, hogy csak a nagyobb városokat említsem.
  köszönöm a segítséget, remélem lesz még lehetőségünk Önhöz fordulni szállásajánlatért.
  üdvözlettel: Kiss János

Szólj hozzá!

Blog szabályai
Sértő tartalmú bejegyzés nem engedélyezett! Félkövér, Aláhúzott és Dőlt stílusjegyek alkalmazhatók.

Toscana Cestovanie Toscana Riviera