montegrep.jpg
Farm a Nagy Völgyben – agriturismo Montepulcianóban


FOGLALÁS:  TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

...CÍM NÉLKÜL

...CÍM NÉLKÜL

A firenzei Medici család tagja, Ferdinánd az 1600-as években döntött úgy, hogy eladja a Szent István Lovagrendnek 4 legjobb gazdaságát, innen a Szent István kereszt a birtok ősi címerében. A koronát és elágazásait kirajzoló kagyló és korallszálak pedig a földbirtok talajtani eredetét szimbolizálják, amely a késő pliocén korszakba vezet vissza, amikor is ez a talaj korallal benőtt tengerfenék volt. Káliumban gazdag agyag, sárga homok (tufa), kőhordalék és óriás kagylókkal kevert konglomerát összessége ez a talaj, amely hosszú évszázadok óta kiváló szőlőfajták termője, és a “Nemes Bor”, a Vino Nobile – a költő tolla szerint minden borok királya – szülőföldje.

...AMEDDIG A SZEM ELLÁT

...AMEDDIG A SZEM ELLÁT

VINO NOBILE RISERVA

VINO NOBILE RISERVA

VIN SANTO

VIN SANTO

A montepulcianói birtokon a ’60-as évektől gazdálkodik a Parigi család. A modern kornak megfelelő szőlő- és bortermelői technológiákkal leginkább az “örökösök”, Paolo és Luigi kísérleteznek – nagy sikerrel -, és ők vezetik az egykori gazdasági épületekből átalakított agriturismót is. A tenger szintje felett 300 méter magas montepulcianói lankákon, 60 hektáron terülnek el a gabona-, szőlő- és olajfaültetvények. Prugnolo Gentile, Canaiolo nero, Mammolo, Colorino, Cabernet és Merlot szőlőfajtákból születnek évi 2000 hl mennyiségben a kiváló borok: a Vino Nobile di Montepulciano (és Riserva), Rosso di Montepulciano, Chianti, Greppino Rosso, Bianco di Toscana, Vin Santo del Chianti (a toszkánok desszertbora) és a Grappa di Vinacce di Vino Nobile, a helyi törkölypálinka.

ŐSI HAGYOMÁNY MODERN KÖNTÖSBEN

ŐSI HAGYOMÁNY MODERN KÖNTÖSBEN

Úgy gondoltam, ez a legjobb módja egy montepulcianói agriturismo bemutatásának. Magam sem gondoltam volna, milyen sokan ismerik már otthon ezt a vidéket, és kiváló borait. Egyre többen keresnek a toszkán borvidékeken szállást leginkább tavaszra és őszre, de sokan a nyári tengerparti hetet toldják meg még egy, borvidéki héttel. Fel kellett kerekednem, és a sienai agriturismo mellé találni hasonló csodálatos helyszíneket. Ezt a farmot sok jelentkező közül választottam, akik mind szívesen látnák a magyar vendégeket. Megfogott a vendéglátók kedvessége, Paolo – az egyik tulajdonos – hozzáértése, profizmusa, ugyanakkor közvetlensége. Jószívvel ajánlom mindazoknak, akik egy kicsit tanulni akarják a szőlészkedés, borászat mesterségét, és azoknak is, akik csak ízvilágukat szeretnék gazdagítani. A helyszín pedig – remélem ez a fotókból is kiderül – magáért beszél.

BIRTOK

BIRTOK

Az agriturismo Siena körzetéhez tartozik, a gyönyörű toszkán várostól kb. 1 órára helyezkedik el. Montepulciano alig 10 perc, de közel van a másik híres – és vele leggyakrabban együtt emlegetett – borvidék, Montalcino is, valamint Pienza, a sajtok városa. Csodás középkori települések vidéke ez, minden napra jut bőven kirándulási helyszín. Közel van a világhíres könyv helyszíne, Cortona, és viszonylag könnyen elérhető Arezzo is, a “zászlótáncoltatók” és az aranyékszer városa. Akinek ez mégsem lenne elég, átkirándulhat a szomszédos Umbria tartomány világhíres városaiba is, hisz közel van Assisi és Perugia is, valamint olyan kisebb “ékszerdobozok”, mint Todi, Orvieto, Spoleto, vagy a – szerintem – világon egyedülálló Bagnoregio.

MONTEPULCIANO

MONTEPULCIANO

Elsősorban mégis a csodálatos Montepulciano a központja a vidéken töltött pihenésnek. Középkori utcáival, borospincékkel teli reneszánsz alagútrendszerével, kiváló vendéglőivel és vinotékáival tartalmasan megtölti a kultúrára és jó konyhára éhes vándor napjait. A környékén kiváló kirándulási lehetőségek, melyekre a házigazdák is szívesen adnak tanácsokat. Aki esetleg olaszul is beszél, az részt vehet az idősebb vendéglátók – nyugdíjas tanárok – által vezetett főzőtanfolyamon, a fiaik által irányított gazdasági munkákban, ősszel a szüreten, vagy éppen ellesheti a lekvárfőzés, a mézkészítés, olivaolaj- és borkészítés titkait.

Az apartmanok 3 különálló épületben találhatók. A kettőtől a nyolcszemélyesig mindenféle variáció lehetséges, akár önállóan is kibérelhető egy-egy teljes épület, ilyenkor egyénre szabott árakon. Ízléses, a toszkán falusi hagyományokat követő berendezés, modern, jól felszerelt konyha, kerti bútorok, és patinás tisztaság.

NYÁRI MELEGBEN

NYÁRI MELEGBEN

A pihenés örömét egy szép, panorámás medence és napozóterasz teszi teljessé. A büszke gazdák természetesen szívesen árulják is portékáikat a vendégnek, erre különtermet alakítottak ki, ahol a vásárlás előtt kóstolni is lehet. Étterem ugyan nincs, de az agriturismo lakóinak – megfelelő vendégszám esetén – a háziasszony megrendelésre szívesen főz, és reggelit is készít.

A VACSORÁK HELYSZÍNE

A VACSORÁK HELYSZÍNE

A Farm a Nagy Völgyben nem a legolcsóbb agriturismo… Árai azonban – úgy tapasztaltam – teljesen megfelelnek a szolgáltatás színvonalának. Az apartmanok sokfélesége miatt nehéz lenne felsorolnom az összes árat, ezért csak példákat írok le. Áprilistól június végéig a négyszemélyes apartmanok méretüktől függően 590 és 850 Euro között mozognak, ugyanez főszezonban 690 és 950 Euro. Az árban minden fogyasztási költség benne van, ágynemű és törülköző, medencehasználat. Pontos árakat e-mailen tudok adni.

FRAGOLINO

FRAGOLINO

CILIEGIOLO

CILIEGIOLO

GREPPINO

GREPPINO

CANAIOLO

CANAIOLO

MALVASIA

MALVASIA

NOBILE

NOBILE

LECCINO

LECCINO

 

FOGLALÁS:  TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

FONTOS! AZ IDEGENFORGALMI ADÓ MÉRTÉKE MONTEPULCIANÓBAN 12 ÉV FELETT 1 EURO/FŐ/ÉJSZAKA, KÉSZPÉNZBEN FIZETENDŐ.

 • Antal Gabor (27-9-2012)

  Kedves Andrea!

  Ma érkeztem vissza Budapestre. Nem is tudom mit írjak… Az út csodálatos volt, úgy érzem feleségem születésnapjára valóban egy igazi meglepetést kapott, rengeteg felejthetetlen élménnyel!
  Egy hét alatt az Ön honlapjának néhány javasolt útvonalát is követve (a szállásunkat főhadiszállásként használva) közel 1.000 km-t autóztunk, minden napra jutott egy-egy csodálatos körút!
  És milyen jó volt este egyet csobbanni a ház melletti medencében! Aztán rövid, közel 2 órás(…) vacsora a csodálatosan vendégszerető házigazdák szervezésében!
  Firenze, Siena, Cortona, Montepulciano, Pitigliano, San Gimignano, Pienza, Montalcino, Porto Santo Stefano, stb, stb…., és még annyi minden kimaradt! Elhatároztuk, hogy hamarosan visszatérünk és ott folytatjuk ahol egy hét után abba kellett hagyjuk.
  Andrea, tiszta szívemből köszönöm azt a gyors és kiváló szervezést, amivel lehetővé tette számomra, hogy a rövid előkészítési idő és az augusztusi szezon ellenére ilyen csodálatos élményben lehetett részünk!!!
  Hálás köszönettel: Gábor + family + friends

 • admin (25-6-2015)

  Kedves Andrea!
  Még egyszer köszönöm a közreműködését és a fantasztikus helyszínt.
  Azoknak akik most tervezik a Toscan utazást javaslom, hogy kényelmes cipőt és egy jelentős memória kártyával rendelkező fényképezőgépet vigyenek magukkal.
  Életre szóló élmény volt.
  köszönettel
  dr. Keresztes Tamás

 • Torma Ákos (16-6-2017)

  Kedves Andrea!
  Szeretnénk utólag is megköszönni a sok segítséget, szervezést, az ajánlatokat és a volterrai városvezetést!
  Minden gyönyörű volt, de nagyon kimerítő. Reggel 7-8 órai kezdéssel és este 10 órai érkezésekkel úgy összezsúfolódtak a programok, hogy alig bírtuk kipihenni, nem mellesleg összekavarodtak bennünk a látnivalók, emlékek, információk, helyszínek.
  Mostanra kezd letisztulni. Minden perce megérte!
  Toscana a világ egyik legszebb régiója, le sem tudom írni mennyire vonzó. Csak irigykedek milyen jó annak aki minden nap megélheti ennek a vidéknek az ízét.
  Reméljük később még lesz alkalmunk visszalátogatni…
  Kívánunk jó egészséget és sok vendéget a szezonra,
  üdvözlettel:
  Ákos, Judit, Gábor, Zsuzsa
  PS: nem hittem volna, hogy minden napra jut egy szebb város mint amit előző nap láttunk. (Nem is szebb, hanem másképp szép.) De Pitigliano mindent vitt!

Szólj hozzá!

Blog szabályai
Sértő tartalmú bejegyzés nem engedélyezett! Félkövér, Aláhúzott és Dőlt stílusjegyek alkalmazhatók.

Toscana Cestovanie Toscana Riviera