Olajsajtoló

SAJTOLÓÜZEM LÁTOGATÁS, OLÍVAOLAJ KÓSTOLÁS

A borkóstoló mellett a legnépszerűbb program Toszkánában az olajkóstolás. Errefelé ugyanolyan komoly hagyományai vannak az extraszűz olívaolaj készítésének és forgalmazásának, mint a bornak, ráadásul nekünk, magyaroknak ez egy egészen ismeretlen élményprogram. Nem hiányozhat tehát a kínálatomból egy toszkán olajsajtoló: az Etruszk Riviérán, Vadában.

Azt alapvetően minden utazó tudja, hogy Toszkána csodás vidéke az olívaolaj hazája is. Az azonban már kevésbé ismert, milyen úton-módon kerül az asztalunkra – salátákra, serpenyőbe – ez a csodás, zöldesen, vagy aranysárgán fénylő folyadék. Milyen “szabályok” szerint ültetik a végtelen lankákra az olajfákat? Igényelnek-e különleges gondoskodást ezek a szemet gyönyörködtető növények, vagy megelégednek az örök napsütéssel?? Mikor kell szüretelni, és milyen hagyományok kísérik e jeles időszakot? Zöld, vagy fekete-e az olajbogyó, amely a sajtolóüzemben végzi? És milyen különlegességek készülnek a nem sajtolásra szánt bogyókból? De nem utolsó sorban: valóban érdemes-e az őstermelői – jóval drágább – olívaolajat megvásárolnunk, van-e igazából markáns különbség minőségben, ízben a boltihoz képest??Az olajkóstoló program során mindenre fény derül…

PROGRAM

A vadai sajtoló – mint sok másik Toszkánában – igen kényes hagyományőrző tevékenységére és kiváló termékére. Okosan fel is ismerték, hogy mindezt megismertetni a turistákkal nem csak büszkeség, de jó üzlet is. Hisz ha a borral működik, miért ne működne az olívaolajjal is? Tessék, csak tessék!!!… lehet kóstolni, válogatni, mielőtt vásárolna az ember. A sajtolóüzemek önállóan is felkereshetők, azonban mennyivel jobb, ha valaki magyarul is elmagyarázza, mit is vásárolunk, és az hogyan készült??

Találkozzunk tehát Vadában egy könnyed, laza programra! A legtöbbször vasárnapra szervezem ezt a programot, mert ilyenkor sokan komoly városnézéseket nem terveznek (azonban más napokon is megoldható). De hogy a vasárnapi pihenőnap se teljen csak lustálkodással és élménytelenül, kóstoljunk együtt olívaolajat! Az üzemben, a sajtológép mellett Enrico, a házigazdánk segítségével “gyorsan” elmesélem, hogyan is kerül az asztalunkra ez az isteni nedü. Utána pedig már le is ülhetünk kóstolni…

A programot a szaletli alatt folytatjuk, ahol a terített asztal látványa azonnal mindenkit felvidít! Először azonban komoly próba vár ránk: extraszűz olívaolajat kóstolunk és minősítünk. Legalábbis a vállalkozó kedvűek… tapasztalatom szerint mindig elég sokan. Merthogy tesszük mindezt nem egyszerűen kenyérfalatokkal, hanem pohárból, mint a profik (vagy majdnem…): 2 fajtát hasonlítunk össze, különböző helyről, különböző időpontban szüretelt gyümölcsből. És Enrico bizony őszintén kíváncsi a véleményünkre. Aki nem mond véleményt, nem ülhet asztalhoz!!! A viccet félretéve: az élmény egyedülálló, de tagadhatatlanul a vásárlásban is segít, hisz szinte mindenkinek ez a célja az olajsajtolóban. Nem véletlen tehát, ha mindig megrakott autókkal térünk haza!

Azért is szervezem délelőtti programnak az olajsajtolót, hogy nagyjából ebédidőben záródjon a kóstolás, amely Enricónál mindig toszkán, hideg falatokkal kísért. Szalámik, sajtok és finom bruschetták teszik teljessé az élményt, így az együttlétünk gyakorlatilag egy könnyű nyári ebéddel zárul. A program igazán “laza”, baráti hangulatú, kisgyermekekkel is nyugodtan bevállalható.

OLAJSAJTOLÓ INFO

A találkozás helyszíne a vadai olajsajtoló: a Frantoio Il Casone Antico – Olio Saccomani. A Via del Tripesce úton található, amely közigazgatásilag ugyan Rosignano Marittimo településhez tartozik, de gyakorlatilag Cecina határát súrolja. Jól ki van táblázva akár a tengerparti út (a Mazzanta nevű övezet), akár az SP39-es országút felől, amely Cecina külvárosát, San Pietro in Palazzi-t és Vadá-t köti össze.

Az olajkóstolás csoportos program, ára 25-35 Euro/fő (szezontól és látszámtól függően). Ezen a programon nincs létszám limit, a jó hangulatot nem akadályozza a nagyobb létszám (akár 20-25 fő)! Jelentkezés csoportos olajkóstolóra: toscanautazas@icloud.com

Az olajkóstolás privát programként is megrendelhető, ebben az esetben az időpont változhat, az ár előzetes megegyezés alapján alakul, és főétkezéssel is kiegészíthető. Enricóék kiváló grillvacsorákat szerveznek. Privát olajkóstolás megrendelése: toscanautazas@icloud.com