Szerkesztés Alatt

Nagybevásárlás

Az Etruszk Riviéra szinte minden településén jelen van két nagy, olasz élelmiszer áruházlánc: a Conad és a Coop. Felesleges lenne abba belemerülni, hogy melyik a jobb, vagy az olcsóbb, maximum a személyes véleményemet fűzhetem a témához: én jobban szeretem a Conadot, de közelebb lakom egy Coophoz, tehát ide is gyakran megyek. Ezeken kívül, a nagyobb településeken, elsősorban Livornóban és Piombinóban, de Cecinában is , számos más nemzetközi lánc is jelen van áruházaival, mint pl. a Penny, Lidl, Idla, Eurospin, Carefoor… Az YperCoop a Coop áruházlánc hatalmas méretű bevásárlóközpontja, míg a Conadra jellemző, hogy kisebb méretű élelmiszerüzletek is a lánchoz tartoznak, tehát a települések belsőbb, frekventáltabb részein is könnyen megtalálhatók, nemcsak a kimondott bevásárlóövezetekben.

Nyitvatartás

A nagy bevásárlóközpontok (fentiek) minden nap nyitva vannak. Általában reggel 8-kor nyitnak, nem szieszátáznak, és este 8-kor zárnak. Ez a megállapítás azonban valóban nagyon általánosra sikerült, túl szép lenne ez így, ha nem lennének kivételek. Először is: ünnepnapokon ha nincsenek is egész nap zárva, biztosan különleges nyitvatartásuk van (legfontosabb: ne feledjük az augusztus 15-ét, amikor minden zárva!). Főszezonon kívül a Coop nem nagyon nyit ki vasárnap, de az is lehet, hogy havonta egyszer igen, vagy csak délelőtt, tehát eléggé követhetetlen. Akkor már ennél sokkal jobb a Conad, amelyről biztosan tudható, hogy vasárnap is nyitva, igaz, csak este 7-ig. A kevésbé népszerű, külföldi láncok gyakran sziesztáznak is napközben, tehát 2-3 órára bezárnak (ált. 13-16 óra között), és vasárnap szinte mind zárva vannak. Alapvetően mindenkinek azt javaslom, hogy a nagybevásárláshoz kérjenek nyitvatartási információkat a házigazdáktól.

Az élelmiszer kisboltok, hentesüzletek, zöldségesek és – mindenkinek ajánlom – pékségek másképp tartanak nyitva. Legutóbbiak pl. szinte kizárólag délelőtt (13 óráig), hisz mikor is kell megvenni a friss kenyeret?! (ezekről majd még előrébb ejtek egy pár szót). Rájuk, és minden más jellegű kisboltra is igaz, hogy míg a szombat munkanap, addig vasárnap mind zárva maradnak. Az élelmiszer kisboltok, hentesek, zöldségesek, halboltok mind sziesztáznak (13-16 óra között), és ált. szerda délelőtt is zárva tartanak. Mindegyiknek megvan a maga varázsa, aki a kultúrális kirándulásait szívesen összeköti gasztronómiai felfedezésekkel is, azoknak mindenképp ajánlom ezeket felkeresni, sokkal jellegzetesebbek a nagy bevásárlóközpontoknál (előrébb még mesélek róluk).

Ármustra

Ezt a listát csak a bevásárlóközpontok tekintetében vagyok hajlandó bevállalni. Arra mindenki készüljön fel, hogy az igazi különlegességeket az imént említett kisboltokban találja meg leginkább, és azok mindig – jóval – drágábbak a nagyáruházaknál. Toszkánában hentesnél venni a húst, és halasnál a halat, sokszor igazi luxus, de ellenállhatatlan, a minőségi különbséget pedig kár is mondani (természetesen utóbbi javára). Jöjjön tehát néhány alapár – áruházlánc megnevezése nélkül – terméknévvel: