FOGLALÁS ÉS INFO: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

Egy alternatíva azoknak, akik Firenze és Siena között, félúton szeretnék toszkán nyaralásuk, pihenésük helyszínét. A városok közelsége sok szempontból vonzó, a környezet mégsem a nagyvárosi forgatag. De nem ám!!! Mesébe illő vidék ez… Magam sem akartam hinni a szememnek, amikor először jártam itt. Persze az út is csodálatos a Pesa völgye és az Elsa völgye lankái között. Én délebbről érkeztem, Volterra felől, olyan városokat érintve, mint San Gimignano, Colle di Val d’Elsa, Poggibonsi, Barberino Val d’Elsa, majd mielőtt még Marciallába értem volna, könnyen megtaláltam a jól kitáblázott borászatot és agriturismo-t.

Az első benyomás lenyűgöző. Még tél közepén is elvarázsolják az embert ezek a domboldalak, telis-teli szabályosan ültetett szőlőtőkékkel, itt-ott egy kis erdőséggel, vagy olajfa ligettel. A birtok szigorúan rendezett, patinásan tiszta, és mégis barátságos, úgy mondják: képeslapra illő. Az egész épületkomplexum – többszáz éves gyökerei ellenére – tegnap is épülhetett volna… Tökéletes időtlenséget sugall ez a furcsa összhang: mintha nem is emberi kéz ültette volna azokat a tőkéket, hanem valóban ilyen arca lenne errefelé az örök természetnek. Az épített környezet is alázattal simul bele az idilli vidékbe: karakteresen, de nem erőszakosan.

Az apartmanok berendezése műgyűjtő szenvedélyről, szakmai hozzáértésről egyszerre tanúskodik. Bizony, a lakberendező legalább olyan fontos személyiség itt, mint a pincészetben a főborász. Minden apartman más, és más, saját karakterrel rendelkezik. A berendezés ott antik, ahol hangulatot kell teremteni, és ott modern, ahol elvárandó a mai ember igényével. Emitt egy ágy, vagy festmény, amott egy komód, tükör, vagy éppen kézzel pingált szekrény mesél szép időket megélt nemesi családokról. A műemlék értékű falak, méretek tisztelete  hatalmas tereket eredményezett; a szobák sokszor táncteremként is megállnák a helyüket, legegyszerűbben úgy írhatnám: egy-egy apartman mérete kettőre is elég lett volna…

Az egyes lakórészek az olasz képzőművészet nagy alakjainak neveit viselik, és mint névadóik, egytől-egyig különböző stílusúak. Azonban mind kényelmesen elegáns, toszkán cotto padlózattal, és a szép, nagy ablakoknak köszönhetően világos, és panorámás. A fürdőszobákban hajszárító, a szobákban televízió, Wi-fi elérhetőség, légkondícionálás és fűtés (évszaktól függően). A farm kerti sütői, biliárdterme, szaunája, és mountain bike kerékpárjai ingyenesen igénybe vehetők.

Ne felejtsük a lényeget: Toszkána egy nagyon jó nevű borászatának vendégei vagyunk itt (Barberino Val d’Elsa az egész világon ismert borvidék). Bepillanthatunk e nemes mesterség kulisszatitkaiba, képet kaphatunk a komoly munka hétköznapjairól. Együtt kóstolhatjuk, értékelhetjük a különböző évek terméseit a ház borászaival a vendégeknek szervezett borkóstolókon. A farm kiváló konyháját is élvezhetjük, reggelire, ebédre, vacsorára, de persze csak ha akarjuk, hisz az apartmanok konyhái kiválóan felszereltek az önellátásra. A medence panorámateraszán egy önkiszolgáló bár, amolyan tisztességes módra: mindenki azt vesz el, amit akar, és ráér este, a vacsoránál kifizetni.

A Tornyos borászat kiváló kiindulási pont az egész Chianti felfedezésére. És itt aztán lehet napokig, hetekig barangolni: elég a “téma” szerelmeseinek lenni. Nem lehet betelni a szebbnél-szebb birtokokkal, középkori falvakkal, kastélyokkal, kolostorokkal, kegyhelyekkel. Több helyen kitáblázott túraösvények. A vidéken barangolva mindenhol kiváló vendéglők, ahol az éhes vándorok jóllakhatnak a toszkán konyha remekeivel: a bőséges toszkán hideg vegyesízelítőtől a komolyabb vadspecialitásokig, a házi pappardelle tésztától, vagy forró ribollita zöldséglevestől a remek desszertekig. Akik borútra indulnak, azok ne felejtsenek naponta kisorsolni egy sofőrt, mert itt egymást érik a híres borászatok.

És akkor a “feketeleves”… A Tornyos borászat árai nem alacsonyak. Miért is lennének??? A Chiantiban egyszerűen nincsenek alacsony árak. Viszont hadd nevezzem legalább korrekteknek. Én aztán tudom, évek óta keresem errefelé a megfelelő ajánlatot. Valami azt súgja, ez lehet az egyik igazi… Ezt Önöktől kérem majd visszaigazolni, hisz kommenteket erre az oldalra is szívesen várok, akárcsak a többi szállásajánlathoz. Bízzanak az értékítéletemben, nem bánják meg. A Tornyos borászatból mindenki csodálatos emlékekkel és jó szájízzel (a finom boroktól) tér majd haza. A szezonalitás kicsit más, mint a tenger közelében: a tavasz, és ősz drágább, július – augusztus viszont olcsóbb, mint a tengerparton.

A párban utazók a farmon bérelhetnek csak franciaágyas szobát is (fürdőszobával), tehát konyha nélkül. Ezeknek az árába mindenképp érdemes a reggelit bekalkulálni: június végéig és augusztus végétől 890 Euro/hét/szoba az ár. De ebben a periódusban nem ragaszkodnak a heti turnushoz, tehát min. 3 éjszakára is lehet foglalni 150 Euro/éjszaka/szoba áron. Július augusztusban a franciaágyas szoba reggelivel két főre 1005 Euro/hét/szoba.
Akik párban utaznak ugyan, de mégiscsak apartmant szeretnének, mert kihasználnák a konyha adta lehetőségeket, a 2+2 személyes apartmanok ideálisak. Ezek ára elő- és utószezonban 830 Euro/hét/apartman, főszonban 940 Euro/hét/apartman. Ugyanezek az apartmanok javasoltak a gyermekes pároknak is, hisz a nappali kétszemélyes kanapéágyán kényelmesen elfér két gyermek. Ebben az esetben előbbi árak 105 Euróval magasabbak.
Vannak igazán tágas, két hálószobás apartmanok is. Ezekben kényelmesebben elférnek azok a családok, ahol a gyermekek már nagyobbak, vagy akár két – együtt utazó – baráti pár is (fürdőszoba is kettő van az apartmanokban). Az ára ezeknek elő- és utószezonban 1305 Euro/hét/apartman, főszezonban 1460 Euro/hét/apartman.
Elő- és utószezonban az apartmanok is bérelhetők min. 3 éjszakára, heti turnus nélkül.
Reggelit – plusz költségen – az apartmanok vendégei is rendelhetnek, akár a helyszínen is.
Az árakban minden rezsiköltség benne van, ágyneműhuzat és törülközők is, valamint egyszeri takarítási díj, és az IDEGENFORGALMI ADÓ. Kisebb háziállatok szívesen látott vendégek.

FOGLALÁS ÉS INFO: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM