INFO ÉS FOGLALÁS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

A Querceto név mindig szerencsét hozott nekem… Még jó, hogy sokan szeretik így nevezni birtokukat. Persze a régiek nem sokat fantáziálgattak ezen, egyszerűen a logika kívánta meg, hogy ha valami megtöri egy vidéken a harmóniát, akkor ezzel be is azonosítja magát. Nem volt még utcanév, sem házszám, viszont az olajfa-, és szőlőrengetegben könnyű volt felismerni a kisebb tölgyerdőt. Mi más is lehetett volna a neve az erdő árnyékában épült családi rezidenciának és gazdaságnak, mint Tölgyes.

Ez a Tölgyes a grevei Tölgyes. Ma már én is tudom: minden valamire való vidéken van egy; hosszú kutatásaim vezettek erre a következtetésre. Én azonban csökönyös módon Greve in Chiantiban akartam megtalálni a második Tölgyesemet (az első szerelem Montecatini Val di Cecinában van), mert csodálatosnak tartom ezt a vidéket. A Chianti egyik leghíresebb települése, nagyon hangulatos, vendégszerető, minden évszakban szép. Greve városközpontban kiváló házias vendéglők, borozók vannak, és – a túlkínálatnak köszönhetően – elérhető, korrekt árakon. Nagyon hangulatos akár napközben, akár esténként besétálni ide a környékbeli tanyákról, hogy egy kis toszkán zsibongással feldobjuk az amúgy nyugalomra alapozott pihenésünket. Lásd: video a Toscana TV-ben – Greve in Chianti

A Tölgyes borászat és agriturismo családi vállalkozás. Egy aprócska kastélyépület köré rendezték takaros gazdaságukat az évszázados családfával büszkélkedő borászfamília tagjai. Boraik nem csak Olaszországban, de a világon sok helyen ismertek, jó hírnévnek örvendenek. Az igazi borász azonban mégiscsak saját otthonában szeret jó boraival büszkélkedni. Hisz itt sajátos varázsa van az évszázados pincefalaknak, az évjáratok különös keverékétől illatozó hordóknak, a nyári forróságban kiválóan érő szőlőfürtöknek, a mesés panorámának, az egyszerű, falusi konyha titkainak, és a híres toszkán vendégszeretetnek. Ezért aztán szinte nem létezik ma már borászat, ahol ne fogadnának vendéget hosszabb időre is, a jó borokon kívül más szórakozási lehetőségeket is nyújtva egy tartalmas üdüléshez.

Az apartmanok több, családias méretű kőépületben kerültek kialakításra, egymástól tisztes távolságban, tökéletes intimitást hagyva a lakóknak. Kettő-, három-, négy, hatszemélyesek, mind-mind magas komfortfokozattal, hangulatos toszkán belsőépítészeti elemekkel. Jól felszerelt konyhák, tágas nappalik, étkezők, modern fürdőszobák, és bensőséget sugárzó, egyszerűen elegáns, falusi hangulatú szobák. Minden apartmanhoz tartozik egy saját kertrész. És talán ez az igazi erőssége egy ilyen varázslatos helyen található agriturismo-nak. Kiülni egy tölgy-, vagy éppen gesztenyefa árnyékába egy jó könyvvel, és beleolvadni a vidék elragadó atmoszférájába. Megteríteni a szabad levegőn, és madárcsicsergés kíséretében elfogyasztani a finom reggelit. A kirándulásokban megfáradt lábainkat feltenni egy székre, és egy üveg kiváló házibor mellett magunkba szívni az estefelé lecsapódó nyirkos, hűvös levegőt… E hangulatteremtő képek után szinten szentségtörésnek érzem megemlíteni, hogy azért van egy hűsítő medence is a birtokon, és kisebb játszótér az apróságoknak.

A tulajdonos család itt él, és dolgozik a birtokon, így aztán az agriturismo egész évben nyitva áll a vendégek előtt. A borkóstolók, borászat- és gazdaság látogatások folyamatos programok, és ezekre azoknak is lehetősége van, akik nem itt szállnak meg. További információt a toscanautazas@icloud.com címen tudok adni, és természetesen szívesen megszervezem a programokat.

A Tölgyes borászat és agriturismo árai (elő- és utószezonban napi foglalás lehetséges):

– kétszemélyes apartman elő- és utószezonban 80 Euro/éjszaka/apartman, június 15 és szeptember 15 között 550 Euro/hét/apartman.

– háromszemélyes apartman elő- és utószezonban 100 Euro/éjszaka/apartman, főszezonban 650 Euro/hét/apartman.

– négyszemélyes apartman elő- és utószezonban 115 Euro/éjszaka/apartman, főszezonban 750 Euro/hét/apartman.

Az árban benne van minden rezsiköltség, egyszeri takarítási díj, medencehasználat (májustól szeptemberig), parkolás. Ágyneműhuzatról és törülközőről a vendég gondoskodik. Lehetőség van reggelit is rendelni, ennek ára 6 Euro/fő (12 éves kor felett).

INFO ÉS FOGLALÁS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

FONTOS!!! GREVE IN CHIANTIBAN AZ IDEGENFORGALMI ADÓ MÉRTÉKE 1.5 EURO/FŐ/ÉJSZAKA, KÉSZPÉNZBEN FIZETENDŐ.