Toszkánában, világhíres vörös- és fehérborok vidékén vétek lenne nem beiktatni egy “boros” programot. Számos pincészet kínál a túristáknak pincelátogatást, borkóstolást, és ezekből néhányra csak úgy be is lehet esni… Mások azonban az előzetes bejelentkezést preferálják. Az általam kínált program is ilyen, mert a Di Vaira borász család fontosnak tartja a professzionalitást. Az én boros programom az Etruszk Riviéra borútján, a világhíres Bolgheri borvidékén kínál egy-két órás kikapcsolódást, ismerkedést és kóstolást. A Di Vaira család kiváló minőségű, DOC megkülönböztetésű, palackozott asztali borokat kínál kóstolásra és persze vásárlásra. Fehér- és vörösbor egyaránt megtalálható a kínálatukban, valamint olívaolaj, és néhány házi készítésű egyéb termék.
salabianchiuva Többféle módon foglalható velem egy boros program. A kíváncsibbaknak, és természetesen minimum egy idegen nyelven beszélőknek feltétlenül ajánlom a birtok és a borászat felfedezését. Ez kb. egyórás program. Német, angol, olasz és francia nyelven lehetséges a bemutatás, fontos tehát hogy a családból, vagy baráti társaságból legalább egy valaki értse, és fordítani tudja a hallottakat. Ezután következik a borkóstolás a borospincében, kényelmesen, asztaloknál ülve, az egyes borok rövid bemutatásával.
Akit azonban nem érdekel a toszkán borkészítés folyamata, egy toszkán borospince felépítése, a szőlészet jellegzetességei (vagy megértési problémái lennének), az megelégedhet a program második felével, a borkóstolással is. Hisz itt komoly nyelvi problémák már nem lehetnek, a dionüszoszi nedük magukért beszélnek…
vignetoSchermata 2014-05-19 alle 09.35.08gazebo Mindkét program gazdagítható ételkínálattal is. Borkorcsolyák, amelyek Toszkánában jellegzetesen bruschetták, crostinó-k (ált. pirított kenyérszeletek különböző ízesítésben), sajtok, sonka-, esetleg szalámifélék, minden háznak megvan a maga szokása, választéka. Ne komoly ebédre, vacsorára gondoljunk tehát, hanem amolyan hideg büfére, vegyes ízelítőkre, amelyek jól kísérik a finom borokat. Aki azonban ebéd-, vagy vacsoraidőben tervezi a borozgatást, az komolyabb, laktatóbb fogásokat is rendelhet. Ezeket előre kell egyeztetnünk, a választék néhány tészta- és húsételből áll. Ezeknek a borkóstolós ebédeknek, vacsoráknak garantáltan nagyon jó a hangulatuk.
bruschetteformaggisalame Minden borospincének – így a Di Vaira családnak is – nem titkoltan az értékesítés, új kuncsaftok szerzése is a célja ezekkel a borkóstolós programokkal. Nekem meggyőződésem, hogy a vásárlást nem is kell különösebben erőltetni, hisz a jó borokat mindenki szívesen viszi haza ajándékba, és saját magának is. Nincs is annál jobb, mint egy üveg vörösbor mellett felemlegetni a toszkán nyaralást a hűvösebb őszi, téli napokon… Fontosnak tartom azonban elmondani, hogy természetesen semmiféle kötelezettség nincs a vásárlásra. Senki nem fog a látogatóra rossz szemmel nézni csak azért, mert nem tömi meg az autóját boros kartonokkal, vagy – ne adj Isten – nem találta meg az ízlésének megfelelő bort. A borkóstolás költsége azt takarja, amit a vendéglátók kínálnak cserébe, tehát a vásárlás teljesen külön kezelendő.
negozio A Di Vaira borászat igazi családi vállalkozás. Vincenzo, a családfő, mindig mosolygós felesége, két lányuk és vejük, mind a borászmesterség hívei. Akárki kísérje is végig a látogatókat ezen az élményen, garantáltan emlékezetes lesz. A külföldiekkel természetesen a legtöbbször Giovanna foglalkozik, aki 4 nyelven beszél, de a háziak is nagyon szívélyes, és figyelmes vendéglátók, mindig jelen vannak. A magyarok különösen szívesen látott, elismerten “szakértő” vendégeknek számítanak a Di Vaira család pincészetében. Bárkinek szívesen szervezek tehát ide egy rövidebb-hosszabb boros programot. E-mailben írja meg mindenki a lehetséges napokat, időpontot, a tervezett létszámot (felnőtt-gyermek), a preferált nyelvet, és programtipust.
famiglia
A borászatlátogatást, borkóstolót magyar tolmácsolásban is megszervezem május és szeptember között, hetente. Aki szívesen részt venne ezen a csoportos programon, e-mailen érdeklődjön, de én is minden foglalómnak jelzem előre az időpontokat. A program kb. 2,5 órás, idéntől gazdagítva Bolgheri – a borvidék központja – rövid meglátogatásával. A kastélyt kellemes sétával fedezzük fel, a borvidék történetével kísérve. Ezután átmegyünk a Di Vaira családhoz, és megismerkedünk a borkészítési technológiáikkal, borászatuk jellegzetességeivel, végül pedig finom boraikkal. A kóstolást tartalmas toszkán hideg vegyes ízelítő kíséri sajtokkal, sonkákkal, ropogós bruschettákkal. Az evés-ivás persze jó alkalom az ismerkedésre is, amióta ezt a programot szervezem, nagyon sok foglalómmal ismerkedtem meg közelebbről, születtek új barátságok. A program ára 30 Euro borfogyasztóknak, 20, ill. 15 Euro felnőtteknek és gyermekeknek, akik bort nem isznak, csak falatoznak.
degustazione

 

INFO ÉS FOGLALÁS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM