Populonia tour magyarul

A Populonia tour egy igazi trekking a természetben. Úgy állítottam össze, hogy azoknak az igényeit is kielégítsem, akik nem csak az aszfalton szeretnek sétálni. Persze nem hiányozhat ebből a kirándulásból sem a kultúra és a történelem! Egy csodálatos etruszk skanzen régészeti feltárásait ötvözzük egy jó kis erdei túrával. El is fáradunk kellőképp, de legalább nem a tűző napon tikkadunk… A sűrű erdő a közel két órás séta alatt folyamatos árnyékot, és hűs levegőt biztosít, ami jól is jön, hisz kisebb magaslatot is megmászunk.
Populonia az Etruszk Birodalom egyetlen igazi kikötővárosa volt. A mai régészeti park több – egymástól távolabb lévő – leletegyüttest foglal magába. Mindet nem tervezhettem be, mert egy egész napos program lett volna belőle. Ennyit pedig még én sem várhatom el, hogy rászánjanak a – leginkább egy hetet Toszkánában töltő – nyaralók. Ezért is javaslom mindenkinek, hogy ezt a kellemes délelőtti túrát kössék össze egy délutáni fürdőzéssel a csodás Baratti-öbölben, ahol az egykori etruszk város virágzott.
Az akropoliszból, és a két látványos nekropoliszból én a Barlangvárost, azaz az erdős területen található, i.e. III. századi nekropoliszt választottam felfedezésre. Az idegenvezetési díjon kívül 9 Euro a belépődíj személyenként. A régészeti park parkolójában találkozunk, ált. 9 órakor, ha ez másképp alakul, mindenkit előre értesítek. A jegypénztár közelében található egy büfé is, ahol a túra végeztével bárki ebédelhet is a strandolás előtt, de legalább egy jégkrémre, üdítőre együtt is megpihenünk.
Azért is választottam az erdős helyszínt a kirándulásra, mert tapasztalatból tudom, hogy a gyerekek ezt nagyon élvezik. A városnézéseken sokkal könnyebben elfáradnak, unatkoznak, míg a populoniai túrákon minden egyes alkalommal élvezik az együttlétet. Ezért aztán nagyon jó szívvel javaslom a túrát kisgyerekeseknek is. Nagyon tudják élvezni a barlangsírok kutatását, és szeretik hallgatni a misztikus történetet, amelyet köréfűzök. Azonban nagyon fontos: mindenki kényelmes, zárt cipőben jöjjön, hisz egy erdei túrának ez egy alap elvárása!!!
A nekropolisz felfedezése után – aki akar – még felmenyünk autóval a hegytetőre, a középkori Populonia várhoz, amely az Etruszk Riviéra egyik legszebb panorámáját nyújtja a magasból a toszkán szigetvilágra. Aki ismer, tudja már, hogy nem tudom megunni a mesélést… de ez a túra garantáltan a leglazább, legkötetlenebb hangulatú mind közül (hisz partnak felfelé én sem sokáig bírom szusszal…). A Toszkánában fellelhető etruszk emlékek köre azonban nem lenne teljes Populonia, a kikötő- és vaskohászati város megismerése nélkül.

INFO ÉS JELENTKEZÉS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

Toscana Cestovanie Toscana Riviera