Pisa tour magyarul

 Pisa régi “álmom”… mármint, hogy én mutassam meg sok honfitársamnak ezt a gyönyörű, sokszínű várost. Mert vésse mindenki az eszébe: Pisa sokkal többet ér – időben, fáradságban, pénzben – a Csodák terénél! Nagy könnyelműség azt gondolni, hogy a csodás “hármassal” – katedrális, keresztelőkápolna és harangtorony – kipipálhatjuk ezt a toszkán várost… Aki egyszer úgy igazán “beleszagol” Pisába, az biztosan minden toszkán nyaralása alkalmával visszatér ide, hogy további szépségeket fedezzen fel, vagy egyszerűen csak sétáljon egyet a hangulatos Arno parton.
 Az egyszerűség kedvéért a Csodák terén találkozunk. Itt vannak bőven kényelmes parkolók (bár drágák is, de ezt a kellemetlenséget nem nagyon tudnánk a város más részein sem elkerülni, ráadásul nagyon könnyen tévednénk Ztl – azaz engedélyköteles – negyedbe). A pisai tourunk egy körséta: a Csodák teréről indulunk, és ide is érkezünk vissza, a tour végére hagyva a Világörökség műemlékeit. Rögtön – induláskor – megvesszük a jegyeket a katedrálisba, a keresztelőkápolnába és a monumentális temetőbe, még ha később megyünk is be ezekbe. A jegy ára: 7 Euro/fő, 10 év alatt ingyenes. Aki fel akar menni a túra végén – már önállóan – a Ferdetoronyba is, az előjegyezheti magának ezt is, mert csak konkrét időre lehet jegyet vásárolni ez utóbbiba.
 Felfedező sétánkat a város történelmi kronológiájára is felfűzhetnénk, nem titkoltan ez is volt a célom, amikor az itinert összeraktam, hisz szeretek komplett képet adni egy-egy toszkán város történetéről (aki pedig több helyszínre is eljön velem egy-két hét alatt, annak a mozaikok szép lassan egész Toszkána képét megformálják). Ugyan az etruszkok alapítják újra Pisát, de ebből az időből szinte semmi sem maradt ránk Pisában, és az etruszkokról – aki ismer, tudja, hogy a kedvenc “témám”… – amúgy is rengeteget mesélek pl. Volterrában, Populoniában, vagy a tufavárosokban. Ezért aztán a pisai séta első része a római időkbe repít minket vissza.
 A város aranykorának, a dicsőséges Pisai Tengeri Köztársaság évszázadainak emlékét – a híres katedrális mintájára – számos csodaszép, román stílusú – de pisai román stílusú!!! – templom őrzi, sok ilyenbe bekukkantunk. Igazi, középkori hangulatba csöppenünk a Borgo Stretto negyedbe érve, ahol szinte halljuk az 1200-as évekből a piaci rikkancsokat, amint egzotikus portékáikat kínálják a helyi vásárlóknak. Kevesen tudják, hogy Pisát a középkorban az 1000 torony városának hívták. Segítek ezeket is felfedezni, akármennyire próbálták is a reneszánsz építészei később elrejteni őket. A tornyok közt számtalan címerre is bukkanunk, amelyekből sokat – elsőre nem is gondolnánk – értelmezni is tudunk.
 Amíg az Arno menti reneszánsz palotákat csodáljuk, elnyalunk egy finom fagyit, iszunk egy kávét, megpihenünk a sétánk felénél. A folyó mentén minden épületnek története van. Minderre persze nincs időnk, de már most a fejemben van – a jövő évre – egy új, Arno menti séta terve…
Visszafordulunk a Ferdetorony irányába, és Pisa második leghíresebb terén, a Lovagok terén állunk meg újra, hogy megismerkedjünk I. Medici Cosimo Szent István Lovagrendjével, és a szerencsétlen sorsú Ugolino gróf történetével.
 A Csodák terére visszaérve elsőként a Keresztelőkápolnát látogatjuk meg, majd a Katedrálist. Mindkettő építéséhez számtalan érdekesség kötődik, amelyek ismeretében egész más szemmel nézi a látogató a pisai romanika e lenyűgöző példáit. Utolsóként a Monumentális Temető, azaz a Campo Santo titkaiba vezetem be a csoportomat. Ez utóbbi – méltatlanul – szintén kiesik általában az átlag túristák érdekköréből, ezért aztán még nagyobb lelkesedéssel mesélek róla.
A Pisa tour napja általában a hétfő (tapasztalatom szerint ilyenkor nincs nagy tömeg), de igény szerint ez változtatható. Általában 3-4 családot szervezek össze, ennél nagyobb számú csoportokat nem szeretek vállalni… Ebben az esetben a tour ára 60 Euro/család. Aki privát idegenvezetést szeretne, a kb. 3,5 órás tour ára 160 Euro.

INFO: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

Toscana Cestovanie Toscana Riviera