riparbella.jpg
Panoráma villa Riparbella dombvidékén

FOGLALÁS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

Az Etruszk Riviérát környékező első dombok számtalan csodálatos villát rejtenek. A gondosan megművelt földek, olajfaligetek és szőlőültetvények, erdők, vagy egyszerűen csak legelők gazdái meseszép házaikat egy-egy dombtetőre, vagy éppen völgy aljába építik. Azaz leginkább építették, mert a legszebb lankákon egyáltalán nem lehet már építési engedélyt kapni. Az egykori gazdasági épületeket, istállókat, gabonaraktárakat és házromokat – a hozzájuk tartozó földeket is – aranyáron mérik, mert csak ezeket lehet felújítani, restaurálni. Nem is kérdés: szigorúan a toszkán építkezés hagyományait tiszteletben tartva.

Riparbella csodálatos fekvésű falucska, a tengerparttól alig 10 kilóméterre. Neve is azt tükrözi, hogy ezt a szép falucskát a környező dombok védik a kíváncsi szemek elől, a hozzá vezető országútról egyáltalán nem látszik, csak az utolsó kanyaroknál bukkan fel végre. Történelmi gyökereit tekintve nem túl értékes település – legalábbis a szomszédaihoz képest -, de nagyon kedvelt lakóhely: a városi életet megunó cecinaiak szívesen vásárolnak itt lakást, házat. Hiszen innen alig 10 perc alatt beautóznak a városba, ha ügyeiket kell intézniük, ha nagybevásárlást terveznek, vagy gyereküket viszik az iskolába. Sokaknak viszont inkább csak hétvégi házuk van itt, és leginkább nem is a faluban, hanem az azt körülvevő dombok között. Hosszú kilómétereken keresztül lehet a falu körül kanyarogni, és mindenhol meseszép kis házak, villák bukkannak elő, sokszor a gravitációt meghazudtoló pozíciókban. Hát igen: a toszkánok bármilyen földdarabot képesek meghódítani, csak hogy álomszép panorámában gyönyörködhessenek….

Az “én” riparbellai villám egy ikerház. Rögtön mondom: a két lakrészt külön-külön, de egyben is ki lehet bérelni. Általában ez utóbbi népszerűbb, mert a nagyobb baráti társaságok szeretnek egy kicsit így elszakadni a világtól: itt nyugodtan jól érezhetik magukat, akár késő estig is, senki nem haragszik meg ezért rájuk. Na meg azért is, mert egészben kibérelve a házat, mindig egy kis kedvezmény is kicsikarható… A kisebbik lakrész ötszemélyes, egy franciágyas hálószobával, és egy háromágyas szobával (franciaágy + szimpla), fürdőszobával az emeleten. A földszinten konyha, étkező, kényelmesen nagy étkezőasztallal. A két szoba bármelyikébe befér egy gyerekágy, így akár hat személy is elhelyezhető ebben a lakrészben.

A nagyobbik házrész emeletén három szoba, két franciaágyas, egy kétágyas. Bármelyik szoba kiegészíthető plusz egy ággyal, így akár 8-9 fő is elalhat itt. Az emeleten még a fürdőszoba, a földszinten pedig kisebb főzőfülke, kényelmesen nagy nappali dívánnyal és kandallóval, étkező. A ház két lakását ajtó zárja el egymástól, amely zárva tartva két teljesen elkülöníthető lakóteret biztosít, egymás környezetét nem sértve. Az ajtót megnyitva azonban nagyobb társaság átjárhat egymáshoz, ha úgy tartja kedve.

Elvileg a nagyobb házrészhez tartozik, és a ház igazi külölnlegessége egy hatalmas (nem túlzás) emeleti panorámaterasz, ahonnan mesés látvány nyílik a környező dombvidékre. A teraszon lehet napozni, vagy a napernyőt kinyitva az árnyékban pihengetni, olvasgatni. A nagyobb társaságok pedig nagyon szívesen használják a közös étkezések színhelyéül, hiszen 10-14 ember is kényelmesen összeülhet vacsorázni, reggelizni, vagy éppen borozgatni, kártyázni egyet… A panoráma garantáltan mindenkit elvarázsol.

A kertben grillsütő és hűs szaletli, ahol szintén jókat lehet enni, iszogatni. Amikor a ház kettéoszlik, elvileg ez a szaletli a kisebb lakrészben nyaralók kerti pihenőhelye, hisz a terasz a nagyobb lakrészhez tartozik. Amikor a társaság együtt van, válogathat a lehetőségek között, tavasszal és ősszel a naposabb, nyár közepén a hűvösebb helyszínt keresve. Az udvar tágas, szépen gondozott, a gyerekek biztonságban játszhatnak. És még egy különlegesség: saját forrás, melynek vize kellemesen hűsít a nyári nagy melegben.

A villa bérleti díja évszaktól függetlenül, mindig kiváló. Előszezonban egészen június 28-ig, és utószezonban augusztus 30-tól a kisebbik házrész 650, míg a nagyobbik 750 Euro/hét. Főszezonban 800 és 950 Euro/hét. Az árban minden fogyasztási költség benne van (áram, víz, gáz) és egyszeri takarítás is. Érkezéskor letétbe helyezendő 100 + 100 Euro a két lakrészre garanciaként, amelyet a tulajdonos elutazás előtt visszafizet, ha épségben kapta vissza ingatlanát. Foglalás minimum egy hétre, szombati turnusban, de hosszabb időszakra ettől el lehet térni.

FOGLALÁS: TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

 • Babinszki Imre (23-8-2012)

  Kedves Andrea!
  Ugyan egy hete már hazaérkeztünk, de mindenképpen szeretnénk Önnek megköszönni a szállást, és a sok segítséget, amit a toszkán nyaraláshoz kaptunk. Nagyon szép (és fárasztó ) hetet töltöttünk el Cecina környékén.
  Üdvözlettel: Babinszki Imre és családja

 • Kedves Andrea!
  elnézést a késlekedésért, de hirtelen vissza kellett térnünk a mindennapokba :(, és egy ilyen fantasztikus hét után ez nem volt igazán egyszerű...
  A Riparbella környéki dombvidék csodálatos, és a szállás ennek a szívében lévő birtok csodaszép kilátással, ami miatt folyamatosan kint voltunk a lugas alatt és csak élveztük a látványt, az illatot és a nyugalmat. A házigazdák igazán barátságosak, segítőkészek és hihetetlenül kedvesek. Még egy igazi olasz pizza tészta receptjét is megadták!... és a birtokon termelt szőlőből készült vörösbor igen finom volt, pont olyan mint maga Toszkána fűszeres, illatos, finom és még még akarok érzést váltja ki az emberből :)
  Üdvözlettel: Ráczné Polónyi Ildikó

 • Kedves Andrea!
  Szerencsésen hazaérkeztünk, próbálunk visszazökkenni a hétköznapokba. Csodás hetet töltöttünk Toszkánában, sok helyen jártunk, és rengeteg szépet láttunk. A tervezett programunkat 80 %-ban sikerült teljesíteni, szóval majdnem mindent megnéztünk, amit szerettünk volna. A többit majd legközelebb… J
  Szívesen írok véleményt, de inkább önre bízom a honlapra másolást.
  A szállásról:
  Azt hiszem, négy kisgyerekkel a riparbellai szállás kitűnő választás volt. A ház pontosan azt a háborítatlan nyugalmat nyújtotta, amire vágytunk. A kétlakásos apartman másik fele ráadásul ottlétünkkor lakatlan volt, nem volt szomszédunk, így kedvünkre hallgathattuk a madarakat és a kabócákat, a csendet, és gyönyörködhettünk a teraszunkról nyíló kilátásban. A ház körül és a közeli réten, szőlősben gyerekeink rengeteg felfedezni valót találtak, folyamatosan hordták nekünk megmutatni, mit fogtak: különböző színű és méretű gyíkokat, gekkókat (a fiaim odavannak mindenért, ami csak egy kicsit is emlékeztet egy sárkányra vagy dínóra). Természetesen miután lefotóztuk őket, elengedték az összeset.
  A háziak kedvesek, pontosak és korrektek voltak, a lakás tiszta és ízlésesen berendezett. Apró kényelmetlenséget csak a zuhanyzó okozott, mert nem volt kialakított zuhanytálca, és mire hatan letusoltunk, a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is vízben úszott a fürdőszoba, és olyankor nagyon csúszott. De szerencsére olyan meleg volt, hogy néhány óra alatt felszáradt a padló.
  Mellékelek néhány fotót, hogy arcok is társuljanak a levelekhez, nevekhez.
  További szép nyarat és minden jót kívánok!
  Köszönettel és üdvözlettel:
  Barna Eszter

 • szepes szilvia (8-9-2013)

  Kedves Andrea!
  Nagyon jól éreztük magunkat, a táj gyönyörű szép volt, a 2 hét gyorsan eltelt, Rengeteg szép helyen jártunk. (Firenze, Pisa, Róma, Lucca, Livorno, Voltera, San Gimignano stb....) Mindent köszönünk neked. Üdv:Szilvi

Szólj hozzá!

Blog szabályai
Sértő tartalmú bejegyzés nem engedélyezett! Félkövér, Aláhúzott és Dőlt stílusjegyek alkalmazhatók.

Toscana Cestovanie Toscana Riviera