trusco-head.jpg
Etruszk Hotel – Rio Marina, Elba

INFO ÉS FOGLALÁS:  TOSCANAUTAZAS@ICLOUD.COM

Elbán nem ez az első próbálkozásom… de úgy érzem, ez alkalommal jól sikerült a választás.

isola-d'elba

Váltanom kellett, elsősorban az igények miatt. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy Elbával az utazók nagy része csak kiegészíteni kívánja a toszkán nyaralását. Tehát nagyon kevesen akarták kitölteni az egyhetes turnust, márpedig Elbán is a szállások nagy része – főleg az apartmanok – heti turnusúak. Olyan lehetőséget kellett tehát találnom, ahol a néhány éjszakás igényeket is kielégítik, akár főszezonban is, és nem aranyáron!!!

rio marina

Elba ugyanis nem olcsó. Ezt mindenki verje ki a fejéből. Az elbai tervezgetést azzal kell kezdeni, hogy elfogadjuk: apró sziget lévén, nem önellátó. Ennek következménye, hogy minden, ismétlem MINDEN drágább, mint a kontinensen. Ezért aztán nekem is sokkal több kutatásomba, válogatásba kerül, míg megtalálom az “igazit”.  Persze egyszerűbb lenne többet kiválasztani, mondván, a többnek sokszínűbb a kínálata. De ezzel ellentmondanék az alapelvemnek: egy személytelen, tömeges listává válnék, amilyen sok más honlap. Én viszont az első pillanattól azt vallottam: inkább kevesebb, de azt töviről-hegyire ismerjem, hogy minden apró kérdésre válaszolni tudjak, mintha csak a sajátom lenne. Márpedig Elba kis sziget, egy-két ajánlattal lefedhető.

peschereccio

Helyszínt is váltottam. Hisz minél többet megyek magam is Elbára, annál jobban kiismerem. Egyre több csodálatos szegletét fedezem fel, és egyre inkább meggyőzöm magam, hogy valami különlegeset kell nyújtanom. Nem egy nagy, tömegszállást. Nem egy átlagos rezidenciát, amelyek egymást váltják végig, a part mentén. Ma már biztosan tudom, a vadregényesebb, természetközelibb Elbát kell megmutatnom, ebbe lehet igazán beleszeretni, ez a titka egy felejthetetlen elbai nyaralásnak. Nem az ismert, jól kiépített, felkapott helyek, a tömeges strandok, hanem az autentikusabb, ősibb települések, az őslakosok, a kevésbé látogatott öblök, a családi vezetésű, és családias hangulatú szállások az igazán vonzók. Ez esetben Rio Marina, és egy apró, családi szálloda.

porto rio

Elba csodálatos mediterrán faunája nyújt búvóhelyet ennek az elvarázsolt helynek, ahol a domináló dús zöldet egy-egy citromfa rikító sárga gyümölcsei, és angyali rózsaszínű orchideák szakítják csak meg. A hangulata egyedülálló, ilyen harmóniát lehet kívánni néhány napos kikapcsolódásra, lazításra. A kertben napozni, jókat sétálni, reggelizni, vacsorázni, egy jó könyvet olvasni, vagy egyszerűen csak szunyókálni is nagyszerűen lehet. Maximum egy pillangó, vagy méhecske ébresztheti fel az embert az ámulatból. De azért néha felélénkül a helyszín, és pl. egy közös barbecue vacsoraidőben érdekes beszélgetésekre, ismerkedésekre adhat alkalmat.

rose

 

lettino

A szobák élénk, meleg színűek, szolídan elegánsak, komfortosak. Mindegyik fűthető és légkondícionált, a fürdőszoba hajszárítóval felszerelt. Vannak köztük saját terasszal rendelkezők, nagy részük azonban egy nagyobb méretű, közös teraszon egészül ki napozóágyakkal, kerti bútorokkal. A Wi-fi használat ingyenes, a biztonságos parkolás a belső udvaron szintén.  A hotel április eleje és szeptember vége között tart nyitva. Az árai:

– április, május, június és szeptember hónapokban (az ünnepi hosszú hétvégék kivételével): reggelivel 36 Euro/fő/éjszaka, félpanzióval 55 Euro/fő/éjszaka

– június 21 – július 11 között, augusztus 30 – szeptember 5 között, és az ünnepi hétvégeken: 46 Euro/fő/éjszaka reggelivel, 62 Euro/fő/éjszaka félpanzióval

– július 11 – augusztus 2 és augusztus 23 – 29 között: 55 Euro/fő/éjszaka reggelivel, 70 Euro/fő/éjszaka félpanzióval

– a főszezoni augusztusban pedig reggelivel 68 Euro/fő/éjszaka, míg félpanzióval 90 Euro/fő/éjszaka.

camera1

camera3

A ház igazi különlegessége kitűnő elbai konyhája. Mindig az aktuális évszaknak megfelelő menüvel, tehát idény zöldség-, gyümölcsökkel, halakkal és tenger gyümölcseivel. Mindehhez kísérőként a kiváló elbai borok, a ház saját olivaolaja, és saját termesztésű, friss, mediterrán fűszernövények. A hangulatos teraszon nemcsak a vacsorák, de a reggeli is elfogyasztható. A kínálatot alkalmi vacsorák, közös grillezések teszik teljessé, amelyeken mindig nagyszerű, baráti hangulat uralkodik.

ristorinterno

ristoresterno

Rio Marina Elba sziget észak keleti csücskén, csodálatos hangulatú kis halászfalu. Egyike azoknak az ősrégi településeknek, amelyek máig is képesek voltak megőrizni eredeti külsejüket, életformájukat, hagyományaikat. Apró terei, szűk utcái, hosszú lépcsősorai, szűkös kikötője, és lüktető hétköznapjai ma is tükrözik középkori hangulatát. A turizmus még nem “fertőzte meg” ezt a vidéket annyira, mint Elba más részeit, ezért aztán a parti kis öblök, strandok sem túlzsúfoltak. Az egész vidék levendulától és rozmaringtól illatozik, és itt-ott felszíni vasbányák színezik elképesztő árnyalatokra a sziklatömegeket.

torre rio

Na és ott van az azúrszínű tenger, a meseszép keleti partszakasz Porto Azzurrótól Rio Marinán át, egész Cavóig, a sziget csúcsáig. A fügefákkal övezett Reale strand a snorkeling és a windsurf rabjainak egyik kedvence, háta mögött egy ókori mítosz színhelyének is beillő lenyűgöző Terranera tóval. A túrista szemektől jól elrejtett, csak hosszabb sétával elérhető Capo d’Arco mesés sziklapartja, ahol igazi, privát strandolásban lehet részünk. Ortano apró, homokos öblében átúszhatunk a szemközti kis szigetdarabokra, élvezve a tengeri állatvilág ritka látványát. A vastól feketére, és vörösre színezett, hatalmas szikladarabok alkotta Vigneria, amely csak vízen, csónakkal érhető el. A híres Topinetti, csillogóan fekete, és nagyon finom homokos strandja. Majd sorban, a Seregola, a Direttore és a Fiammingo öblök, mind-mind egy-egy gyöngyszem. És Cavo!!! Az egész, csodálatosan szép partszakaszával, míg el nem érjük az Alga öblöt, ahol a kristálytiszta vízfenék újra snorkelingre buzdít. De mondhatnám Lentisco és Mandriola strandjait is… és végül a sziget legészakibb csúcsa, a Capo Vita, ahonnan a toszkán kontinens darab csak egy karnyújtásnyira tűnik.

spiaggia

scogliosabbia

 • Szabados Eva (1-7-2014)

  Pár szó az elbai kiruccanásunkról, illetve az általad ajánlott szállásról:
  reggel 8.20-kor indultunk Piombinoból, Rio Marinaba. Annak ellenére, hogy korán érkeztünk, úgy döntöttünk, először megkeressük az Etruszk Hotelt. Lesz ami lesz alapon. Könnyen megtalálható, zárt parkoló a hotel mellett. Itt ért az első kellemes meglepetés. Nem kellett várnunk délután kettőig a szobára, a hotel vezetője, Barbara azonnal nagyon kedvesen fogadott bennünket, megmutatta a szobát, amit délelőtt el is foglalhattunk, illetve a két napra nagyon sok információt kaptunk Tőle. Beszél németül, angolul, így semmiféle nyelvi nehézségünk nem volt.
  A szoba tip-top, rend, tisztaság, a környezete parádés. A reggeli kiadós, választékos, friss volt. Barbara állandóan elérhető, segítőkész, mindig azt éreztük, hogy ott van, de nem volt tolakodó. Tényleg a „mindent a vendégért” megtestesítője. Úgy gondolom, a választásod nagyon jól sikerült, másnak is tudom ajánlani, Neked pedig köszönjük a foglalást, a sok-sok segítséget.
  Elbáról pár sorban nem lehet írni. (Legalábbis nekem nem megy…) Csodálatos, izgalmas, olyan mint a kábítószer. Egyszer megpróbálod, utána nincs menekvés. Ott motoszkál a fejedben, tudod, hogy ide visszatérsz.
  A Nálatok eltöltött idő is remek volt, de erről már írtam! Mindenkinek javaslom, ha teheti, egyszer nézzen körül Toszkánában.
  Megváltoztat, rabul ejt, soha többé el nem enged…..
  Hát így jártunk mi is………..ha tehetnénk, már most indulnánk vissza!
  Eva

Szólj hozzá!

Blog szabályai
Sértő tartalmú bejegyzés nem engedélyezett! Félkövér, Aláhúzott és Dőlt stílusjegyek alkalmazhatók.

Toscana Cestovanie Toscana Riviera